Followers

Saturday, February 28, 2009

Virus!!!

Be Extremely Careful especially if using internet mail such as Yahoo, Hotmail, AOL and so on.

This information arrived this morning direct from both Microsoft and Norton.

Please send it to everybody you know who has access to the Internet.

You may receive an apparently harmless email with a Power Point presentation
'Life is beautiful.'

If you receive it DO NOT OPEN THE FILE UNDER ANY CIRCUMSTANCES , and delete it immediately ...

If you open this file, a message will appear on your screen saying: 'It is too late now, your life is no longer beautiful.'

Subsequently you will LOSE EVERYTHING IN YOUR PC and the person who sent it to you will gain access to your name, e-mail and password.

This is a new virus which started to circulate on Saturday afternoon.

AOL has already confirmed the severity, and the antivirus software's are not capable of destroying it.

The virus has been created by a hacker who calls himself 'life owner.'


PLEASE SEND A COPY OF THIS EMAIL TO ALL YOUR FRIENDS and ask them to PASS IT ON IMMEDIATELY


MOHAMED NASSER AHMAD
H/P : 019-369 0953

Naz : Mcm2 lah 'kuman' zaman akhir zaman nie...

Selalulah Berdoa

Terus berdoa, sekalipun zahirnya seperti tidak dimakbulkan

SOALAN: Berdoa kepada Allah untuk memohon sesuatu adalah digalakkan, dan yang paling makbul doanya adalah yang paling hampir kepada Allah. Kita telah banyak berdoa, termasuk orang-orang yang soleh di kalangan kita, tetapi semacam tidak dimakbulkan, mengapa berlaku demikian, pernahkah doa Rasulullah s.a.w., tidak dimakbulkan Allah SWT.
JAWAPAN:Doa adalah senjata bagi orang mukmin. Mereka yang enggan berdoa kepada Allah, adalah orang yang bongkak.

Al-Quran memaparkan banyak ayat, antaranya firman Allah (mafhumnya): “Berdoalah kepada-Ku, Aku (Allah) akan memperkenankan doa permohonan kamu…” (Surah al-Ghafir, ayat 60)
Firman Allah (mafhumnya): “Apabila hamba-Ku bertanyamu tentang Aku hai Muhammad, maka jawablah Aku (Allah) amat hampir dengan mereka, Aku memenuhi doa yang memohon kepada-Ku. Maka mereka hendaklah memenuhi perintah-Ku dan mereka beriman kepada-Ku agar mereka sentiasa mendapat petunjuk. (Surah al-Baqarah, ayat 186)
Dalam as-Sunnah, terdapat banyak hadis-hadis fi’li (perbuatan) dan hadis-hadis qauli (percakapan) yang jelas baginda Rasulullah s.a.w., berdoa ke hadrat Allah SWT.
Berdoa sememangnya dituntut, itu tugas kita sebagai hamba Allah. Sama ada terima atau tidak, ianya adalah urusan Allah SWT.
Terserahlah kepada Allah dan memohonlah apa sahaja dengan penuh yakin bahawa Allah akan mengkabulkan doa kita. Nescaya Allah akan memenuhinya sama ada cepat atau lambat.
Nabi Allah Ibrahim a.s. sebagai contoh, telah berdoa ke hadrat Allah agar hati-hati manusia tertarik untuk mengunjungi Makkah beramai-ramai, pada waktu Makkah masih menjadi sebuah lembah yang gersang.
Baginda berharap umat manusia datang beramai-ramai menunaikan haji dan membuat umrah, dan dipohonkan rezeki mereka melimpah ruah.
Doa itu dilafazkan ribuan tahun dahulu ketika baginda mendatangi Makkah bersama anak dan isterinya.
Alhamdulillah, Allah SWT memakbulkan doa baginda selepas zaman Nabi Muhammad s.a.w., malah sehingga hari ini semakin jelas doa Nabi Ibrahim a.s., seolah-olah baru dimakbulkan.
Cuba bayangkan, doa Nabi Ibrahim yang disebut sebagai ‘khalilullah’ - kekasih Allah - sahabat setia Allah, berdoa ke hadrat Allah, ribuan tahun kemudiannya baru jelas dimakbulkan.
Apabila kita sering berdoa, jangan sesekali membuat kesimpulan bahawa doa kita tidak akan dimakbulkan.
Mungkin Allah telah makbulkan doa itu, mungkin dalam bentuk diberikan yang lebih baik daripada apa yang kita pinta.
Kadang-kadang doa kita dimakbulkan cepat, kadang-kadang lambat. Ertinya, apa yang dipohon, tidak semestinya diberi atau ditolak.
Ia adalah suatu ujian kepada kesabaran seseorang hamba. Sama ada Allah berikan sesuatu yang lebih baik, atau Allah berikan ganjaran sewajarnya pada hari akhirat kelak dalam bentuk pahala yang banyak.
Antara sebab-sebab nyata Allah tidak makbulkan doa, seperti yang difirmankan Allah dalam ayat 186, Surah al-Baqarah tadi, iaitu orang-orang yang keimanannya kepada Allah itu, masih berada pada tahap yang boleh dipersoalkan dan kemaksiatan yang dilakukan.
Ada hadis Nabi s.a.w. yang menyebut tentang doa yang tidak dimakbulkan, antaranya (mafhum): “Makan minumlah kamu dengan yang halal, nescaya doamu akan dimakbulkan. ”
Pada suatu ketika ada seorang yang keadaannya begitu terdesak, mengangkat tangan setinggi-tinggi yang boleh, dan berdoa ke hadrat Allah SWT, memohon kepada Allah, tatkala Nabi s.a.w. melihatnya, lalu baginda bermadah kepada para sahabat, mafhumnya: “Lihat orang itu, makan minumnya haram, pakai memakainya haram, bagaimana mungkin Allah menerima doanya.”
Sememangnya semakin hampir seseorang hamba kepada Allah, semakin suci bersih jiwa dan amalannya, maka semakin mudah Allah memakbulkan doanya.
Seperti yang disebut dalam sebuah hadis qudsi, mafhumnya: “Apabila hambu-Ku mendampingi daku, dengan amalan-amalan yang banyak, khususnya amalan-amalan sunat, maka Aku menyukainya, maka apabila Aku menyukainya, akan-Ku tunaikan doanya (hajat).”
Walau hampir dan akrabnya seseorang insan kepada Allah SWT, tidaklah menjadi syarat utama untuk Allah memakbulkan doanya.
Ini kerana, hanya Allah sahaja yang mengetahui kemaslahatan hamba-hamba- Nya. Allah amat mengetahui apa yang hendak diberi dan apa yang tidak perlu diberikan.
Harus kita sedari bahawa dalam kehidupan kita, selain daripada Allah memberi apa yang kita minta, banyak juga kebaikan, rezeki dan sebagainya Allah berikan kepada kita walaupun tidak kita diminta.
Amat sedikit yang tidak diberi, itu pun ada kemaslahatannya.
Mengenai soalan saudara, pernahkah doa Rasulullah sendiri ditolak Allah, jawapannya, ya. Memang doa Nabi s.a.w. pernah ditolak. Kadangkala doa baginda pun ditolak.
Ketika Nabi Muhammad s.a.w., pada zaman awal kebangkitan baginda sebagai Rasul, menghadapi banyak tekanan daripada kaum Quraisy dan anggota keluarganya tidak mahu memeluk Islam.
Malah baginda pernah disakiti sehingga berdoa ke hadrat Allah (mafhumnya): “Ya Allah! Berilah petunjuk kepada kaumku, mereka ini tidak mengetahui.”
Doa Nabi ini tidak ditunaikan sepenuhnya. Bukan orang lain, kalangan anggota keluarga, bapa saudaranya, seperti Abu Lahab meskipun didakwah bertubi-tubi, namun mereka lebih bertegas mempertahankan kekufuran mereka.
Malah sampai kepada peringkat menantu Nabi s.a.w sendiri, ada yang tidak beriman, atau lambat beriman.
Apa yang nyata, kaum kerabat Nabi, yang didoa dan diusahakan untuk mereka beriman, akhirnya mati dalam keadaan kufur.
Dalam Kitab Sahih Muslim, hadis 2889 disebut (mafhumnya): “Suatu hari Rasulullah s.a.w. singgah di masjid Bani Muawiyah, ditunaikan solat sunat dua rakaat bersama sahabat, selepasnya baginda berdoa panjang dengan doa yang panjang. Selepas berdoa baginda berpaling ke arah sahabat dan bersabda, “Saya berdoa kepada Allah, tiga perkara, Allah tunaikan dua sahaja dan menolak yang satu lagi. Saya memohon agar umat Muhammad tidak dibinasakan dengan kelaparan, Allah tunaikan. Saya memohon agar jangan mereka dibinasakan dengan banjir yang menenggelamkan mereka, Allah tunaikan. Namun apabila saya berdoa agar jangan mereka bergaduh dan berperang sesama sendiri, Allah tidak tunaikan.”
Bagaimanapun kebanyakan doa-doa Nabi s.a.w. dimakbulkan Allah SWT. Doa yang tidak dimakbulkan itu memang ada kemaslahatannya.
Oleh itu berdoalah ke hadrat Allah SWT, kerana ia adalah ibadah. Ibadah dilakukan bukan semata-mata untuk keperluan keduniaan.
Jika kita ikhlas beribadah, insya-Allah Allah akan memberikan ganjaran yang sebaiknya di hari kemudian.
Solat, puasa, zakat, haji, berjihad dan ibadah-ibadah, kita lakukan kerana berhajatkan keredaan Allah atau pahala yang dijanjikan kepada kita pada hari akhirat. Wallahualam.

Thursday, February 26, 2009

Jangan KETUK nanti terbakar...

Kalau kita ke stesen minyak, selalunya ada tanda arahan yang mengingatkan kita agar jangan menggunakan handphone, matikan enjin kereta dan jangan merokok kerana benda-benda ini amat bahaya....

Ada satu lagi perkara yang tidak diberikan amaran/larangan langsung sedangkan ianya tidak kurang mendatangkan bahaya. Selalunya apabila kita memasukkan nozel ke dalam muncung tangki kereta, kita akan menunggu sehingga habis minyak yang kita beli. Kebiasaannya juga apabila nozel hendak dikeluarkan, kita mengetuknya pada muncung tangki supaya titisan-titisan terakhir petrol masuk ke dalam tangki dan tidak tertumpah.

Tapi AWAS . Ambil perhatian bahawa nozel tersebut adalah besi, muncung tangki juga diperbuat dari besi. Sekiranya terdapat karat pada nozel dan muncung tangki pula bergerigi, kemungkinan bila kita mengetuknya api akan menyala ('spark'). Janganlah disebabkan tidak mahu rugi setitik dua petrol, kebakaran pula yang terjadi .

Dinasihatkan:
Jangan ketuk , tapi biarkan nozel tu lama sedikit untuk memastikan minyak telah berhenti mengalir.

Naz : Kalau tangki minyak aku belah kiri, aku berhenti kat pam belah kanan. Supaya hose boleh ditarik tegang. Nak kasik baki minyak dalam hose habis keluar. Itu teori aku sajer...

Wednesday, February 25, 2009

KONVOI PARI
Naz :Berhijrahlah dari perkara yang baik kepada perkara yang lebih baik. Nasihat kepada diri aku sendiri..

Tuesday, February 24, 2009

Khasiat Halia

Pengenalan

Halia merupakan salah satu jenis rempah ratus yang bukan sahaja banyak digunakan dalam masakan timur dan barat malah antara rempah yang terpenting diperniagakan di dunia. Tanaman ini berasal dari Asia Tenggara dan sekarang ditanam secara meluas di seluruh dunia. Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India, China, Nigeria, Australia dan Thailand. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan bersama tanaman saka seperti nanas, getah dan kelapa sawit.

Nama Botani :Zingiber Officinale Ross
Nama lain :Ginger (Inggeris), Jahe, Aliah, Jae, Lia (Indonesia)Kinkh, Khing-daen (Thailand)


Khasiat dan Kegunaan

Halia digunakan sebagai rempah perasa dan ubatan. Tanaman ini tergolong dalam kategori ubat- ubatan tradisional Melayu yang dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar.

Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan, konfeksionari, kosmetik dan ubatan.

Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia, halia kering, air rebusan halia atau pati halia manakala dalam masakan pula dalam bentuk halia segar, halia kering dan halia bergula. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia, halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri.

Sumber: Mardi

Naz : Aku suka makan jeruk halia. Merah jari macam pakai inai...

Monday, February 23, 2009

Tuan Motor yang terlampau

Cuba anda bayangkan kalau mamat naik motor dari KL sampai Perlis. bila sampai perlis mcm mana mamat ni berjalan…..

Naz : Pecah perut aku gelak. Kalau dah exstream, sanggup buat apa sajer...

Sunday, February 22, 2009

Who's at The Highest Position of the World ?

Do you know who is sitting in the Highest Position of the World ?!


U.S President?
NO


Osama Bin Laden?
NO

UN General Secretary?
NO

Pope Benedict?
NO

I Will Tell You but Please
Don't Wonder

Naz : Hmm...

Saturday, February 21, 2009

Cannibalism :- China Female Baby Soup

Naz : Sebenarnya aku tak nak publish topik ni. Tapi demi memaparkan cerita sebenar yang berlaku kat negara Cina, aku postkan jugak. Tak taulah... budaya orang makan orang pun masih wujud di zaman serba canggih ni. Agaknya depa ni dah gila...

-------------------------------

China Female Baby Soup …. Sick People!!!
Delicious and potent!

Brief translation:
Shocking news circulated in China .. A town in Canton is now on trend taking baby herbal soup to enhance health and sexual performance/stamina. The cost in China currency = approx $ 4000

A Taiwanese factory manager, claimed to be a frequent consumer, was interviewed and he testified that it is effective. It is a delicacy whereby expensive herbs like jinsheng and danggui added with chicken ribs and the baby are boiled for 8 hours. He pointed to his second wife next to him, who is 19 (he is 62), and testified that they have sex everyday.

He offered to bring the reporter to witness this. However, the restaurant didn’t have ready stock then as ’spare ribs’ (codename) were rare commodity. Fresh placentas were available then. However, the reporter insisted on having baby soup. ‘A couple migrated from countryside to work there, the wife is pregnant for 8 months now. They have 2 daughters. After a couple of days, they will push for early delivery, if it’s a baby girl, it will be available as food then’.


The reporter was not convinced himself as after weeks of investigation, it was only hearsays. He thought that’s was the end of it. Unexpectedly, after a couple of days, the Taiwanese factory owner called and said the stock was available. He took this reporter to a restaurant in Taishan. The cook in-charge brought them to kitchen for an eye-opening trip.

They saw a baby corpse, which is slightly bigger than a cat, lying on a chopping board. ‘Only slightly older than 5 months, slightly too small’, the cook said in an apologetic tone.

The cook also revealed that the baby was found by his friends from countryside but refused to reveal the price. He only mentioned that the price is dependent on the age of baby and whether the baby was living or death.


As for the Taiwanese businessman, he only knows the price for one bowl of that dish is RMB 3500 and couldn’t careless about other details.

The reporter overheard, for babies aborted or miscarried, agents would a few hundreds RMB to the mother. If the baby was born naturally and close to 10 months, the parents will get two thousands RMB, as a token for adoption. Babies are dead when arriving at restaurants.

The reporter couldn’t bring himself to try. He couldn’t eat after the trip to the kitchen and pretended sick and left.


Babies are all females. It’s a result of one-child policy or placing too much importance on health food intake.

Friday, February 20, 2009

MALAYSIA BOLEH!

Astro On the Go...Beathut
Birds Bungy Jump
Car park or chop shop?
Company sign
Is this art
Livefish
Rest on the run
Restaurant Menu
Shopping Cart Creative
Shopping crazy
Translation error..
Trolley multiuse
Wide Load
Naz : Wonderful Malaysia...

Thursday, February 19, 2009

Job Fair in China..
Naz : Bersyukurlah dengan pekerjaan kita sekarang. Buat dengan penuh amanah dan dedikasi kerana di luar sana berjuta manusia yang tiada pekerjaan.

Wednesday, February 18, 2009

Ada berani?

Naz : Letih sangat pakcik ni sampai tido kat atas jalan. Rasanya kat Pahang kot??

Tuesday, February 17, 2009

Monday, February 16, 2009

IRAQ - 37 Korean Troops Revert to Islam

Ahead of Iraq Deployment, 37 Korean Troops Revert to Islam.

“I became a Muslim because I felt Islam was more humanistic and peaceful than other religions. And if you can religiously connect with the locals, I think it could be a big help in carrying out our peace reconstruction mission.” So said on Friday those Korean soldiers who converted to Islam ahead of their late July deployment to the Kurdish city of Irbil in northern Iraq.
At noon Friday, 37 members of the Iraq-bound “Zaitun Unit,” including Lieutenant Son Hyeon-ju of the Special Forces 11th Brigade, made their way to a mosque in Hannam-dong, Seoul and held a conversion ceremony.

Captain Son Jin-gu from Zaitoon Unit recites an oath at ceremony to mark his conversion to Islam at a mosque in Hannam-dong, Seoul on Friday. /Yonhap

The soldiers, who cleansed their entire bodies in accordance with Islamic tradition, made their conversion during the Friday group prayers at the mosque, with the assistance of the “imam,” or prayer leader.

With the exception of the imam, all the Muslims and the Korean soldiers stood in a straight line to symbolize how all are equal before God and took a profession on faith.
They had memorized the Arabic confession, ” Ashadu an La ilaha il Allah, Muhammad-ur-Rasool-Allah,” which means, “I testify that there is no god but God (Arabic: Allah), and Muhammad is the Messenger of God.”

Soldiers from Zaitoon Unit pray after conversion ceremony at a mosque in Hannam-dong, Seoul on Friday./Yonhap

Moreover, as the faithful face the “Kaaba,” the Islamic holy place in Mecca, Saudi Arabia, all Muslims confirm that they are brothers.
For those Korean soldiers who entered the Islamic faith, recent chances provided by the Zaitun Unit to come into contact with Islam proved decisive.
Taking into consideration the fact that most of the inhabitants of Irbil are Muslims, the unit sent its unreligious members to the Hannam-dong mosque so that they could come to understand Islam. Some of those who participated in the program were entranced by Islam and decided to convert.

A unit official said the soldiers were inspired by how important religious homogeneity was considered in the Muslim World; if you share religion, you are treated not as a foreigner, but as a local, and Muslims do not attack Muslim women even in war.
Zaitun Unit Corporal Paek Seong-uk (22) of the Army’s 11th Division said, “I majored in Arabic in college and upon coming across the Quran, I had much interest in Islam, and I made up my mind to become a Muslim during this religious experience period [provided by the Zaitun Unit].”

He expressed his aspirations. “If we are sent to Iraq, I want to participate in religious ceremonies with the locals so that they can feel brotherly love and convince them that the Korean troops are not an army of occupation but a force deployed to provide humanitarian support.”

Naz : Semoga tentera dari US pun akan berbuat begitu. Amin...

Sunday, February 15, 2009

Leopard vs Crocodile

Amazing Pictures has posted a new item, 'Leopard vs Crocodile'

The photographs were taken by Hal Brindley, an American wildlife photographer, who was supposed to be taking pictures of hippos from his car in the Kruger National Park .


The giant cat raced out of cover provided by scrub and bushes to surprise the crocodile, which was swimming nearby.
A terrible and bloody struggle ensued. Eventually, onlookers were amazed to see the leopard drag the crocodile from the water as the reptile fought back.


With the crocodile snapping its powerful jaws furiously, the two animals somersaulted and grappled. Despite the crocodile’s huge weight and strength, the leopard had the upper hand catching its prey by the throat.


Eventually the big cat was able to sit on top of the reptile and suffocate it.
In the past, there have been reports of crocodiles killing leopards, but this is believed to the first time that the reverse scenario has been observed.


Mr Brindley said: ‘I asked many rangers in South Africa if they had ever heard of anything like this and they all said no.


“It just doesn’t make sense. The meat you get out of a crocodile is just not worth the risk it takes a predator to acquire. The whole scene happened in the course of about 5 minutes. Then the leopard was gone.


“I drove away, elated in disbelief. It may have been the most amazing thing I’ve ever seen.”
Ellie Rose, a reptile keeper at London Zoo, said: “Normally, crocodiles are well able to defend themselves against attack. I can’t think of any examples of this happening before.”

-----------------------

Naz : Begitulah hukum rimba. Yang kuat akan terus hidup. Kadang-kadang peristiwa sebegini terjadi dalam kehidupan manusia masa kini. Yang berkuasa menindas si lemah. Yang kaya menindas di miskin.

Saturday, February 14, 2009

Abah, bagi balik tangan Ita.........

Naz : Mungkin cerita ni korang dah baca. Tapi aku nak post kat sini juga sebagai iktibar dan peringatan supaya jangan keduniaan sangat. Bukan boleh bawa kubur semua tu...

---------------------------

kepada semua parents,

Sebuah kisah untuk dijadikan iktibar dan pengajaran......
Sebagai ibu kita patut juga menghalang perbuatan suami kita memukul
especially pada anak2 yg masih kecil dan taktau apa2 lagi tu.
Mengajar dgn cara memukul bukanlah cara terbaik, mungkin dah
sampai masa untuk badan2 kebajikan educate org M'sia untuk
praktikkan konsep "time out" jika anak2 buat salah.Sepasang suami isteri - seperti pasangan lain di kota-kota besar -meninggalkan anak-anak diasuh pembantu rumah semasa keluar bekerja. Anak tunggal pasangan ini, perempuan berusia tiga setengah tahun. Bersendirian di rumah dia kerap dibiarkan pembantunya yang sibuk
bekerja bermain diluar, tetapi pintu pagar tetap dikunci.


Bermainlah dia sama ada berbuai-buai di atas buaian yang dibeli bapanya, ataupun
memetik bunga raya, bunga kertas dan lain-lain di laman rumahnya. Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya.Ya...kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas.Apa lagi kanak-kanak ini pun
melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya
bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.
Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.Pulang petang itu, terkejut badaklah pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran, berbatik-batik. Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, "Siapa punya kerja ni?" Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya. Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus
mengatakan "Tak tahu... !" "Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau
buat?" herdik si isteri lagi. Si anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar
dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata "Ita buat ayahhh.. cantik kan!"
katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu. Si ayah yang
hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya di depannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan. Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.
Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa. Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya.


Selepas si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu, pembantu rumah menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik. Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar.
Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air. Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama
pembantu rumah. Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anak bengkak. Pembantu
rumah mengadu. "Sapukan minyak gamat tu!" balas tuannya, bapa si
anak. Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya. Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah.
"Ita demam... " jawap pembantunya ringkas. "Bagi minum panadol tu," balas si ibu.
Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya Ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu. Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. "Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap" kata majikannya itu. Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius.
Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.
"Tiada pilihan.." katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana gangren yang terjadi sudah terlalu teruk. "Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah" kata doktor.Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu.
Terasa diri tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan. Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar menandatangani surat kebenaran pembedahan. Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakan
habis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga melihat kedua-dua tangannya berbalut putih. Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah. Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata. "Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama." katanya berulang kali
membuatkan si ibu gagal menahan rasa. "Ita juga sayang Kak Narti.." katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti
histeria. "Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak
buat lagi! Ita nak makan macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi," katanya bertalu-talu. Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya.
Meraung dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya.

Friday, February 13, 2009

Jadilah Hero Dengan Menderma Darah

Simpanan darah di tabung darah negara dalam paras kritikal setiap
masa. Dengan peningkatan keperluan darah dan jumlah penderma yang
tidak menentu maka ia menekan keperluan darah secara keseluruhan.

Penapisan untuk menentukan penderma darah turut diketatkan. Penapisan
yang ketat adalah untuk memastikan darah yang didermakan adalah benar-
benar sihat dan selamat. Penapisan yang ketat ini turut mengurangkan
kumpulan penderma darah yang boleh menderma darah.

Jadilah hero dengan menderma darah. Syarat-syaratnya

Anda rasa sihat hari ini.
Berumur antara 18 ke 60 tahun.
Berat melebihi 50 Kilogram.
Cukup tidur lebih daripada 4 jam.
Tidak mengambil sebarang ubat sepanjang 24 jam. (Termasuklah ubat
untuk sakit kepala seperti panadol)
Tidak mengambil sebarang anti biotik sepanjang seminggu.
Bagi wanita tidak datang haid. Jika ya hanya hari ke enam keatas baru
boleh menderma darah.

Tidak mendedahkan diri dengan risiko penyakit hubungan seks seperti
AIDS dan Siplis.
Tidak terlibat dengan hubungan seks bebas atau bertukar-tukar pasangan
lelaki atau wanita. (Risiko penyakit kelamin)
Tidak terlibat dengan hubungan sesama jenis. (Risiko penyakit kelamin)
Suami atau isteri atau pasangan seks tetap anda tidak terlibat dengan
risiko penyakit kelamin.

Syarat-syarat diatas adalah syarat asas untuk menderma darah. Sewaktu
datang menderma darah pelbagai lagi soalan kesihatan anda akan ditanya
termasuk berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan kesihatan asas.

Sebab itu diawal artikel ini, dinyatakan, anda adalah seorang hero
apabila menderma darah kerana anda seorang yang sihat, berani dan mahu
berbakti untuk orang lain, orang yang anda mungkin tidak kenali.

Darah yang didermakan, Plasma darah iaitu 80 peratus kandungan darah
akan diganti dalam masa 24 jam dan sel darah merah pula dalam tempoh 4
hingga 8 minggu.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Pusat Darah Negara 03-26933888 atau
lawat laman

http://www.pdn.gov.my

Atau terus ke Pusat Darah Negara di jalan Tun Razak Kuala Lumpur
Malaysia (Berdekatan Istana Budaya).

Thursday, February 12, 2009

Clean Your Keyboard? Better Think Again

Maybe you like using your computer while eating your favorite food. How do you protect your keyboard from crumbs?
Apple Introduces a New Laptop Keyboard-less ( New Revolutionary )Do you hate your keyboard. Now you can transfer to new laptop call Macbook Whell. This laptop was design by Apple without using any keyboard.

No More Crumbs on the Keyboard


Well, maybe not for you, but it seems to me like a great invention. We work all day typing on the computer with no time in many cases to even eat.

Keyboard Napkin


Now, not only babies have napkins, keyboards do also. Believe or not, this is technology was made by Mac Book.

Virtual Keyboard Played with Lasers


Can you imagine using this stuff? So cool!

USB Mini Roll-Up Keyboard
Now you can protect you keyboard from water, dust and acid. Also this was made to alkaline-proof so that you don’t have to start worrying about getting spoiled. Available in three color; white, black and pink.