Followers

Wednesday, March 21, 2012

DELIMA DAN NILAI PERUBATANBuah dengan Sifat Peyembuhan, pencegahan dan Lain-lain Kegunaan.


“Dan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman.” – Al-An’am (6:99)

PENGENALAN
Mengikut kepercayaan kuno, pokok delima, dipercayai berasal dari Taman Syurga dan sebutir dari benihnya terjatuh kebumi. Ia telah digunakan secara meluas dalam perubatantradisional oleh pelbagai bangsa dan budaya. Orang Babilona menganggap biji benihbuah delima sebagai ajen kebangkitan semula, orang Parsi percaya biji delima mempunyai kekebalan dan dapat memberi kekebalan dimedan peperangan.
Delima yang berasal dari negara Iran dikenali sebagai Pinica granatum dalam istilah botani juga didapati di India, Afghanistan dan Syria. Pada zaman Nabi Musa a.s lagi, buah delima yang bermutu sudah ditanam di Palestin dan Lebanon. Buah delima menjadi simbol kesuburan bagi perkahwinan masyarakat di Timur Tengah. Manakala dalam agama Kristian, buah delima menjadi simbol kebangkitan semula dan kehidupan yang kekal serta dalam agama Buddha, buah delima dikatakan buah yang berkat selain daripada buah limau dan pic. Di China pula, buah delima melambangkan panjang umurmenjadi satu simbol kesuburan, rezeki yang melimpah ruah, keturunan yang ramai dan masa depan yang diberkati.
Delima telah disebut sebanyak tiga kali didalam Al-Quran dan didalam Hadis Nabi s.a.w. telah bersabda beberapa perkara berkenaan delima dan manafaatnya kepada umat manusia. Namun, dalam Islam, buah delima merupakan salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang dikurniakan Allah sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umat manusia yang menunjukkan tanda- tanda kekuasaanNya sebagaimana yang termaktub dalam firmanNya di dalam surah al An'am ayat 99 dan ayat 141.
Delima telah menjadi sebahagian daripada kehidupan kaum Yahudi semenjak era alkitabiah (biblical). Dikatakan apabila Nabi Musa a.s. menghantar perisik untuk meninjautanah yang dijanjikan (Promised Land)mereka kembali membawa buah delima danbuah-buahan lain sebagai bukti kesuburan tanah dan limpah kurnianya.
Setelah meninggalkan bumi MesirMusa dan kaum Bani Israel tiba ke tanah-tanah (dinegeri lainyang telah diberkati oleh tujuh jenis tanaman  "gandumbarli, anggur, buahara (Tinn)delima, zaitundan madu "( Deuteronomy 8:8 [5]).
Delima amat penting bagi kaum Israel, mereka mengembara di sekitar Gurun Zin yang tandus, mengadu bahawa sekurang kurangnya mereka semasa di Mesir dapat menikmati " ... bijian dan pokok ara dan anggur dan delima ... "(Bilangan 20:05[5].


Rahsia Penciptaan Buah Delima

Komposisi buah Delima
Di dalam al Quran, terakam indah firman Allah yang bermaksud, " Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima". [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga. Mengapa begitu sekali pengiktirafan Allah terhadap buah delima sebagai anugerah kepada makhlukNya di muka bumi? Apakah keistimewaan di sebalik sebiji buah delima?

Al Ghazali mengajak manusia agar merenung tentang penciptaan buah delima sebagai tanda kehebatan Allah di mana ia terbentuk seperti kantung- kantung kecil yang segar, dengan bahagian bawahnya besar dan bahagian atasnya tipis yang kelihatan seperti bukit.Setiap biji buah tersebut tersusun kemas seakan dilakukan oleh manusia serta dibalut dengan kulit yang tipis seperti tenunan halus dan akhirnya ia dirangkumi dengan kulit yang tebal mengelilingi buah delima tersebut. Hikmah penciptaan buah delima dengan percaturan yang sebegitu rupa mempunyai nilai kehebatan tersendiri. Seandainya ia tidak dilapisi dengan lapisan yang halus itu, sudah tentu sari makanan tidak dapat sampai kepada biji buah delima tersebut. Dengan mendapat sari makanan itulah, buah delima mempunyai rasa manis tetapi akarnya sendiri mempunyai rasa yang amat pahit.. Lapisan yang membahagi ruang biji buah delima berfungsi untuk memelihara buahnya dan seluruh biji buah tersebut dilitupi dengan kulit yang keras tetapi rasanya agak pahit adalah untuk menjaganya bebas daripada segala hama. Sorotan tentang kejadian ini menunjukkan kepada kita betapa setiap kejadian yang Allah ciptakan mempunyai keistimewaan tersendiri.

Dari sudut pemakanan, buah delima amat kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus. 
Manakala zat protein dan lemak hanyalah sedikit sahaja terkandung di dalamnya. Oleh sebab ia mempunyai nilai pemakanan yang baik, buah delima juga disarankan dimakan dalam mengimbangi pemakanan sempurna dari kelas buah- buahan.

Ternyata buah delima mempunyai banyak manfaat untuk manusia sama ada sebagai buah- buahan mahupun dijadikan sebagai ubat penawar. Menurut Ibn Qayyim Al Jauziyah, buah delima bersifat panas dan lembap, oleh sebab itu ia amat baik untuk menguatkan perut, tekak, dada dan paru- paru kerana ia akan melegakan batuk. Sepertimana sabda daripada Nabi Muhammad S.A.W daripada Ali dan Abu Nu'aim yang bermaksud: "Buah delima dan kulitnya dapat menguatkan perut untuk penghadaman". Jus buah delima dapat memberikan zat kepada tubuh badan serta menyegarkan badan dan ia dapat dihadam dengan cepat kerana sifatnya yang ringan dan akan mengeluarkan haba bersama dengan angin di dalam perut. Oleh sebab itu buah delima tidak disarankan kepada mereka yang menghidap demam. Ia juga bertindak sebagai penawar yang baik untuk cirit birit, anemia, tekanan darah tinggi dan atritis. Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana itulah, ia mampu menghilangkan rasa keletihan. Di dalam perubatan homeopati pula, buah delima disarankan untuk merawat cirit birit, sakit telinga dan kurang lawas penghadaman.

Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan bahagian pokok delima banyak kegunaan dan faedahnya. Dan ini telah diakui dalam perubatan melayu seperti ramuan jamu daripada pokok delima sebagai ubat cacing. Ramuan ini sebenarnya sudah lama diamalkan oleh masyarakat tradisional melayu. Cuma yang mungkin, ilmu perubatan Melayu tradisional ini tidak terus diamalkan dan tidak langsung sampai kepada generasi baru sekarang dan ia seolah- olah dibiarkan begitu sahaja. Bahagian kulit buah delima pula mengandungi sejenis alkaloid yang boleh mengawal beberapa cenis cacing seperti cacing pita yang mendiami perut manusia. Rasanya yang pahit tidak sesuai untuk dimakan tidak seperti bijinya yang manis, tetapi manfaat daripada rasa pahit tersebut ialah dapat menghapuskan cacing pita dalam perut manusia. Kulitnya yang tebal pula bertanggungjawab melindungi buah delima supaya dapat disimpan dengan mutu yang baik. Jika diselusuri faedah dan kepentingan kulit serta batang buah delima, ia dapat digunakan untuk melembut dan menguningkan kulit lembu dan kambing dalam industri barangan kulit di Morocco dan Syria. Ini kerana kulitnya mengandungi punicotannic acid yang agak tinggi iaitu sebanyak 22%. Manakala bunga buah delima pula mempunyai nilai yang amat tinggi dalam tujuan perubatan kerana ia dapat mengubati pelbagai jenis penyakit.

Justeru, kemanfaatan buah delima tidak dapat disangkal lagi kerana ia bukanlah hanya sekadar sebiji buah yang mengandungi banyak khasiat untuk dimakan tetapi keseluruhan penciptaan pokok buah delima memberi manfaat kepada umat manusia. Sekaligus ia menggambarkan kepada kita, betapa hebatnya kuasa Allah. Renungkanlah dan perhatikanlah, bagaimana dahan tempat buah delima tergantung yang diciptakanNya dengan rapi dan kuat serta tidak gugur buahnya sebelum sampai waktunya. Ini menunjukkan betapa setiap kejadian yang Allah cipta mempunyai rahsia dan keistimewaan tersendiri agar manusia mendapat manfaat dan menilai kurniaan tersebut.

Buah delima (Punica granatumpokok / buah boleh dibahagikan kepadabeberapa petak anatomi:
(1) Benih,
(2) Jus,
(3) Kulit buah,
(4) Daun,
(5) Bunga,
(6) Kulit kayudan
(7) Akar.

Tindak balas fitokimia dan farmakologi dari semua komponen Punica granatummencadangkan pelbagai aplikasi klinikal untuk rawatan dan pencegahan kanserserta penyakit-penyakit lain yang di mana keradangan kronik dipercayai memainkan perananpenting etiologic.
Bahagian yang boleh dimakan dari buah delima (80% daripada jumlah berat buah)adalah terdiri daripada 80% jus dan biji 20%Jus segar mengandungi 85% airjumlahgula 10%dan 1.5% pektinasid askorbik dan flavonoid polifenolik.
Dalam jus delima, fruktosa dan glukosa hadir dalam kuantiti yang samakalsium adalah50% daripada kandungan abu dan asas kepada asid amino adalah asid aspartik danglutamik.
Buah delima adalah sumber yang kaya dengan dua jenis sebatian polifenolikantosianinseperti delphinidincyanidingdan pelargonidin yang memberikan buah dan jus berwarna merah dan tanin hydrolysable seperti punicalinpedunculagingallgicand ellagin asidester glukosa yang merangkaum 92% daripada aktiviti antioksida dalam kandungankeseluruhan buah.Mampu larut polifenol dalam jus delima berbeza-beza di antara 0.2%ke 1.0%.
Jus buah delima yang difermantasiminyak biji perahan tanpa haba dan kulit kupasanbuah delima mempunyai sifat antioksida yang tinggi yang jauh lebih banyak daripadawain merah dan teh hijauDi samping tahap tinggi tanin kaya antioksida dan flavonoid didalam jus dan kupasanminyak unik yang diperolehi daripada benih hancur dankeringan mengandungi kira-kira 80% daripada asid yang jarang terdapat 18-karbonlemakatau asid punicic. Benih delima mengandungi gentian mentah, pektin, gula dansteroid estrogen estronserta fitoestrogen genistein isoflavon dan daidzeindanphytoestrogen coumestrolmanakala ekstrak kupasan mengandungi tigasebatian-luteolin estrogenikquercetin dan kaempferol. Buah delima dianggap sebagaidiantara tumbuhan semulajadi yang sedikit yang mengandungi estron.

Nilai perubatan daripada Delima
Kesan anti-atherogenic:
Pengumpulan kolesterol dalam urat makrofaj (macrophages) yang membawa kepadapembentukan sel berbuih lemak (atherosclerosis).  Penyumbang utama pengumpulankolesterol di dalam sel-sel arteri semasa atherogenesis termasukkepekatan kolesterolplasma yang tinggipeningkatan tekanan oksidatif, penurunan aktiviti paraoxonase serum,pengambilan meningkat lipoprotein atherogenic oleh sel-sel arteri, peningkatan kadarkolesterol esterification macrophagedan penurunan habis kolesterol dari sel-sel arteri.Delimayang kaya dengan polifenolik flavonoid, amat ketara mengurangkan tekanan oksidatif dengan menghalang pembentukan lipoprotein teroksida LDL dan peroksidaanlipid macrophagedan dengan mekanisma ini atherogenesis ini dikurangkanSelain itu,jus delima dengan mudah menurunkan LDL pengagregatan dan pengekalan (aggregation and retention), meningkat aktiviti paraoxonase serumpersekutuan HDL esterase yang boleh melindungi daripada peroksidaan lipid sebanyak 20%danmenindas teroksida degradasi LDL dan biosintesis kolesterol dalam makrofaj(macrophages ) yang boleh membawa kepada pengurangan pengumpulan sel kolesteroldan pembentukan sel buihdengan cara ini ia menghalang kemajuan kecederaanatherosclerotic.

Penyakit Jantung Koronari
Kesan delima dikaji keatas pesakit (n = 45) yang mengidap penyakit jantung koronari daniskemia miokardium (myocardial ischemia)yang secara rawak dibahagikan kepada dua kumpulan:
Satu kumpulan telah diberikan jus delima (240 ml / d) selama 3 bulan, manakalakumpulan yang kedua diberi minum minuman kandungan kalori yang sama, jumlah,perisa, dan warna.
Peserta menjalani perfusi electrocardiographic-berpagar foton tunggal miokardiumpelepasan kiraan tomographic Tc99m scintigraphy tetrofosmin dalan keadaan tenang dan semasa kegelisaan permulaan selama 3 bulan. Selepas 3 bulantekanan-iskemia padakumpulan pengambilan delima menuruntetapi meningkat bagi kemuplan lain. Maka,pengambilan harian jus delima boleh merubah tekanan iskemia pada pesakit jantungkoronari.

Karotid Arteri stenosis (Carotid Artery Stenosis)
Pengambilan jus delima berterusan selama tiga tahun, kepada pesakitatherosclerotic dengan stenosis arteri karotid, mengurangkan ketebalan karotid Intima -mediatekanan darah dan pengoksidaan LDL. Kesan-kesan iniberkait pada ciri-ciri kuat antioksida yang terkandung dalam jus delima.
Tekanan Darah Tinggi (Hypertension)
Pengambilan jus delima (50 ml, 1.5 mmol dari jumlah polyphenols setiap hari,selama 2 minggu oleh pesakit hipertensi menunjukkan susutan 36dalamserum angiotensin penukar aktiviti enzim (ACE) dan pengurangan 5% dalamtekanan darah sistolik. Ini menunjukkan bahawa jus delima boleh melindungi daripada penyakit-penyakit kardiovaskular yang dikaitkan dengan kesanmelarang tekanan oksidatif dan aktiviti ACE serum.
 kencing manis
Pengambilan jus delima (50 ml /hari selama 3 bulanoleh pesakit kencing manis tidak memburukkan lagi parameter bacaan kencing manis sepertiglukos serumtahap kolesterol dan trigliseridatetapi menghasilkan kesan-kesan anti-oksidaan pada serum dan makrofajyang boleh menyumbang kepada pengecilan daripada pembiakan atherosclerotic pada pesakit.Tambahan pula, bahagian ekstrak dari bunga Punica granatum Linn(Punicaceae) dapat menambah baik hiperglisemia pada pesakit diabetes jenis 2 dan obesiti dengan menghalang aktiviti usus alfa-glucosidase .
Kesan penggunaan pati jus delima (40g / hari selama 8 minggupada profillipid jenis , keatas pesakit kencing manis (14 wanita8 lelakidenganhiperlipidemia (jumlah kolesterol atau trigliserida (triglycerides) atau = 200mg /dl) telah di nilaikan. Jus delima dengan ketara telah mengurangkan tahapjumlah kolesterol. Kolesterol LDL dan jumlah kolesterol / cholesterol – HDL tidak banyak berubah diperhatikan dalam serum triacylglycerol dankepekatan HDL-kolesterol kajian ini kecil menunjukkan bahawa penggunaanjus delima bertambah baik beberapa profil lipid dalam pesakit kencing manis.

Penyakit gigi
Gel yang mengandungi ekstrak Centella asiatica dan Punica granatum (delima)  telah diberikan kepada 15 orang pesakit ia berkesan sebagai terapiadjunctive periodontal. Selain itugel yang mengandungi ekstrak Punicagranatum diberi guna tiga kali sehari selama 15 hari juga berkesan untukpesakit-pesakit yang menderita candidosis yang berkaitan dengan gigi palsuVesicular (denture stomatitis).

Kulit
Kasai, et al. Telah menjalankan, percubaan kawalan plasebo secara klinikal menilaikankesan-kesan perlindungan dan pembaik-pulih ekstrak buah delima yang kaya denganasid ellagic keatas pigmentasi pada kulit selepas penyinaran sinar ultraungu (UV),menggunakan sukarelawan wanita dalam lingkungan umur 20 hingga ke 40s.
Tigabelas sukarelawanis yang sehat dibahagikan kepada tiga kumpulan secara rawak. Diberi nama kempulan dos tinggi (200 mg/hari asid ellagic), kumpulan dos rendah (100mg/hari asid ellagicdan kumpulan kawalan (mg/hari asid ellagicplasebo ). Setiap kempulan menerima 1.5 MEd (erythema dos minimum) sapuan ubat sinaran UV padabahagian dalam atas lengan kananberdasarkan kepada ukuran nilai MEd yang diukur pada semalam hari. Asid ellagic kaya dengan ekstrak buah delimadiberi telan secara lisan, mempunyai kesan pencegahan pigmentasi keatas kulit yang disebabkan dari riadasi UV. Di samping ituekstrak jus delima, terutamanya dari kulit delima, mengalakpentumbuhan semula lapisan dalaman (dermis)dan pecahan lipophilic yang disediakandari benih buah delima menggalakkan pentumbuhan semula sel-sel kulit lapisan luar (epidermis) manusia dalam keadaan makmal.

Osteoporosis
Menurut Mori-Okamoto, et aldibayangkan bahawa jus delima secara klinikalberkesan pada keadaan tekanan kemurungan dan kehilangan kekuatantulang dalam sindrom putus haid di kalangan wanita.

Kanser
Jika kematian berdasarkan pada umur, kanser telah mengatasi penyakit jantung sebagai penyebab utama kematian bagi mereka yang lebih mudadaripada 85 semenjak 1999. Kadar Kelewatan larasan berlakunya kestabilan kanser di kalangan lelaki dari tahun 1995 ke tahun 2002, tetapiterus meningkat sebanyak 0.3setahun dari 1987 hingga ke tahun 2002kepada wanita. kadar kematian terus menurun untuk 3 jenis kanser biasakepada lelaki (cabang tenggorok dan paru-parukolon dan rektumdanprostatdan untuk payudara, kolon,  dan rektum pada wanita. Sebatian Antioksida yang wujud dalam diet pemakanan dianggap sebagai agenpenghalang kimo (chemoprevention) kanser dan agen rawatan kimo (chemotherapeutic). Maka penekanan tinggi harus diberi kepadabahan-bahan pemakanan secara semulajadi sebagai agen chemopreventivekanser. Laporan epidemiologi membuktkani peranan olih agen diet dalamkes-kes pelindungan kanser prostatpundi kencing dan buah pinggang.

Kanser prostat
Kanser prostat adalah masalah kesihatan awam yang utamamerangkumi lebih daripada184,000 kes baru dan 40,000 kematian yang dianggarkan dalam tahun 2000 sahaja di Amerika SyarikatKanser Prostat adalah satu contoh terbaik untuk penghalang kimo (chemoprevention), Kebiasanya ia dikenal-pasti (diagnose) di kalangan warga tua lelaki,dan walaupun kelewatan sederhana dalam ketumbuhan seketul daging lebihan (neoplastic) disebabkan dari punca perubatan (farmakologi) atau pemakanan bolehmenyebabkan pengurangan yang besar dalam insiden penyakit klinikal dikesan.
Setakat ini, minuman tehselenium, vitamin Elycopenesayur-sayuran dari keluarga kobis (cruciferous)antiandrogensdan wain merah telah dianggap sebagai agen potensi menghalang (chemoprevention) kanser prostat atau agen chemotherapeutic.Dalam kajian tahun terkini buah delima masih lagi terus diuji kaji sebagai agen chemopreventiondan rawatan kanser prostat.
Empat bahan kimia tulin – asid ellagic, asid kafeikasid luteolin dan punicicsemuanya komponen terpenting dalam petak jus (akueus) atau petak berminyak buah delimasetiapsatu mewakili kelas kimia yang berlainantanpa mengenali aktiviti antikansertelah diujisebagai inhibitor berpotensi in vitro serangan ke atas sel-sel kanser manusia PC-3prostat dalam cerakin yang menggaji sebatian membranes tiruan Matrigel. Semua sebatian dengan ketara menghalang pencerobohan apabila bertindak secara bersendirian.
Kesan bahan buah delima dari ekstrak perahan-tekanan secara sejuk atau benih minyaksupergenting (supercritical) CO2 , fermantasi jus polyphenolsdan perikarpa polyphenolspada sel-sel kanser prostat manusia juga dikaji in vitromenunjukkan bahawa bahan-bahan hasilan - delima mempunyai aktiviti antitumor yang ketara terhadap kanser prostatmanusia.
Kesan penggunaan jus delima (sumber utama antioksidanmengenai perkembanganantigen khusus prostat (PSA) di kalangan lelaki dengan peningkatan PSA disebabkan daripembedahan atau sinaran readasi dinilaiPesakit yang dikesan mempunyai PSA > 0.2 dan <5 ng / ml dan Gleason skor

Ia seolah-olah bahawa penggunaan delima boleh membantut perkembangan kanser prostatmemanjangkan jangka hayat serta memperbaiki kualiti hidup pesakit yangmenghidap penyakit kanser prostatdan mempunyai potensi yang kuat sebagai ejenchemopreventive dan mungkin agen terapeutik terhadap karsinoma (carcinoma) prostat.

Kanser Payudara
Di dalam keadaan makmal, ekstrak buah delima dan genistein menunjukkanketara (dos dan masa bergantung kepadasitotoksik dan kesan perencatanpertumbuhan sel-sel kanser manusia payudara (MCF-7), menghalangpertumbuhan sel-sel kanser payudara melalui aruhan daripada apoptosis,dengan rawatan kombinasi yang lebih berkesan daripada rawatan tunggalOleh itu, ia telah dicadangkan bahawa buah delimayang mempunyai potensiterapeutik chemopreventive dan pembantuboleh digunakan untuk kanser payudara manusia.

 Kolon
Jus delima menindas isyarat sel radang dalam HT-29 kolon manusia selselaras kanser.

 Antimikrobial
Di India, pelbagai rempah-ratus telah digunakan secara tradisional sejak zaman dahulu kalauntuk memelihara produk makanankerana ia dianggap mempunyai sifat antiseptikdan sifat pembasmi kuman, dari 35 jenis pelbagai rempah -ratus India yang diujibenihbuah delima mempunyai aktiviti antimikrob mujarab terhadap Bacillus subtilis (ATCC6633), Escherichia coli (ATCC 10536), dan Saccharomyces cerevisiae (ATCC 10536).
Interaksi diantara ekstrak Punica granatum (delima) methanolic dan 5antibiotik-chloramphenicol, gentamicinampicillintetracycline dan oxacillin terhadap 30pencilan klinikal tahanan-methicillin dan sensitif methicillin Staphylococcus aureusmenunjukkan bahawa ekstrak buah delima secara mendadak meningkatkan aktivitisemua antibiotik yang diuji,dengan aktiviti sinergi dikesan antara ekstrak buah delima danantibiotik yang diuji.
Kesan ekstrak buah delima pada pertumbuhan dan pengeluaran enterotoxinStaphylococcus aureus FR1 722 dikaji. Kebarangkalian bakterial ditentukan dengan kaedah pencairan tiub dan penghasilan enterotoxin dinilai dengan menggunakan plates membran-lebih-agar (membrane-over-agar plates ). Pada kepekatan ekstrak rendah(0.01% v / v) pertumbuhan bakteria terbantut, dan pada kepekatan yang lebih tinggi (1% v /vpertumbuhan bakteria tersingkir, pada 0.05% (v / v) penghasilan kepekatan ekstrakenterotoxin Staphylococcal terhalang. Maka ekstrak buah delima berpotensi sebagai antibakteria dengan keupayaan untuk menyekat pengeluaran enterotoxin Staphylococcal.

Antiviral
Jus punica granatum (Delima) telah disaring untuk mengesan aktiviti menghalang terhadap HIV-IIIB menggunakan CD4 dan CXCR4 sebagai sel penerima. Jus yang terbaik itu juga telah diuji untuk perencatanjangkitanHIV-1 Bal, mengguna CCR5 sebagai pusat sel pernerima dan bagi mengikatgp120 IIIB dan gp 120  Bal, masing-masing kepada CXCR4 dan CCR5. Untuk membuang komponen perwarna jusbahan berkesan penjerapan untukmelerai penerima dan makanan lain sedang dikaji. Satu bahan komplek sedang diusahakan bagi perencatan jangkitan utama HIV-1. Keputusan menunjukkan kemasukan perencat HIV-1 dari jus delima melalui kanji. Hasil percantuman mengikat blok kompleks virus  CD4 dan CXCR4/CCR5 danmenghalang jangkitan virus utama kled A ke G dan kumpulan O.
Ekstrak jus (aqueous) dari 21 herba ubatan yang digunakan secara tradisional di selatan tanah besar China telah disaring untuk aktiviti antiviralterhadap kuman jankitan kulit dan saraf (herpes simplex virus) jenis1. Tiga ekstrak dari  Agrimonia pilosaPithecellobium clypearia dan Punica granatum,masing-masingmenunjukkan aktiviti anti-HSV-yang mungkin disumbangkan dari sebatian polifenolik yang terhasil dari dalam ekstrak herba. Ini menunjukkan bahawa buah delima mempunyai aktiviti-aktiviti pelbagaiantivirus.

Antihelminthic / antidiarrheal
Penggunaan kulit dan akar buah delima sebagai rawatan jangkitan cacing pita telah disyorkan oleh beberapa penulis perubatan awal Rombuah delimadianggap sebagai antihelminthic.

KESAN SAMPINGAN
Seorang wanita yang berusia 85 tahun telah terkena penyakit luka luka lidah peringkat permulaan (tongue angioedema)  dari pengambilan buah delima seperti yang dibuktikan semasa cabaran ujian lisan double blind.  Satu lagi kes berkaitan dengan seorang kanak-kanak asma yang berusia 7 tahun, yang bergantung kepada pengambilan  IgEbeberapaminit selepas memakan beberapa butir biji buah delimamenunjukkan keadaan klinikalbronchospasm yang bertindak balas keatas rawatan hidu salbutamolSelain itu, jus delima boleh meningkatkan risiko rhabdomyolysis semasa rawatan rosuvastatin .
Pengambilan kulit pokok harus digunakan secara berhati-hati, kerana pengambilan melebihi had (overdos) boleh mendatangkan toksik . Kulit pokok mengandungi kepekatantinggi tanin yang secara teori boleh menjadi toksik kepada hati, begitu juga dengan kulit pokok yang kering, ia juga didapati mengandungi bahan karsinogenikAflatoksinB-1.
Berhubung kait diantara kanser kerongkong (esophageal) dan buah delima telahditerangkan,  seperti penyakit yang lazim dihadapi oleh penduduk di Mazanderan daerah pesisir Caspian Iran. Kebanyakan wanita hamil di kawasan itu mengamalkan pemakananmemakan makanan tempatan yang dipanggil "majum" atau "majoweh", yang mengandungi campuran biji buah delimalada hitam, kismis kering dan bawang putih.
Penduduk tempatan disini meyimpan daging dengan menggunakan cara pengeringanmatahari dan menyimpan untuk satu tempoh masa yang panjang. Mereka juga suka meminum teh yang sangat panasdan amat kurang mengambil buah-buahan dansayur-sayuran dalam pemakanan. Oleh itu, ia seolah-olah bahawa gabungan pelbagai faktor seperti campuran makanan yang keras dan kasar menyebabkan gatal dan traumafizikal kepada sel-sel esophageal, dengan meminum teh yang sangat panas jugamengganggu esofagus, meyimpan makanan yang terlalu lama dalam jangka  masa yangpanjangdan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang rendah, semua faktor-faktor ini menjejaskan esofagus dan kemudian membawa kepada pembengkakkanesofagus. Maka adalah tidak mungkin buah delima menyebabkan kanser, kerana buah delima telah terbukti mempunyai sifat-sifat anti-kanser payudara, kanser prostat, kolondan tumor kulit.

RINGKASAN
Kajian ini menunjukkan bahawa buah delima purba mempunyai pelbagai ciripenting ubat-ubatan yang boleh digunakan dalam pencegahan dan rawatanpenyakit. Kesan sampingan buah delima jarang berlaku, termasukAngioedema, bronchospasmdan peningkatan risiko rhabdomyolysis semasarawatan rosuvastatin. Berkenaan dengan penyakit kanser esophageal yangdikesan di Irania merupakan gabungan beberapa faktortetapi bukan disebabkan dari buah delima.
Ciri-ciri positif membuat makanan buah delima pilihan yang perlu disertakandalam pemakanan seharian.
v  delima adalah dianggap sebagai tonik yang baik untuk jantung.
v  Ia mengurangkan tekanan sistolikdan dengan itumengekalkan tekanan darah di bawah kawalan.
v  Sebiji buah delima meningkatkan fungsi buah pinggang dan hatidan digunakan untuk merawatpembesaran limpaSelain itu, ia membekalkanmineral dan membantu hati untuk menyerap vitaminA daripada makanan.
v  Kemanisan pelbagai berguna sebagai julap. Rasa pelbagai manis - masam melegakan pedih hulu hatidan radang perut.
v  antioksida yang terkandung dalam jus minuman meningkatkan imuniti tubuh badan, dan meningkatrintangan pertahanan khas kepada penyakit TB dan kanserKajian telah menunjukkan bahawa buah delima boleh digunakan untuk merawat kanser paru-paruprostrate dan payudara.
v  jus buah delima juga mempunyai sifat antiseptikdanberguna dalam mengurangkan demamLebih-lebihlagi, ia digunakan untuk penyembuhan luka.
v  Oleh kerana sifat-sifat astringenia juga memberi manfaat dalam rawatan cirit-birit dan disenteri.
v  jus digunakan sebagai pencernaan dan pembuka seleradan berguna dalam radang usus (kolitis).Apabila dicampurkan dengan madu, ia bolehmengurangkan loya dan muntah-muntah, khassemasa demam pagi bagi wanita menggandung.Gabungan ini juga digunakan dalam perubatantradisional bgi meningkat ingatan.

Kegunaan Lain dari Buah Delima
Viagra alamiah — jus buah delima !

a)    Sejumlah doktor dari University of Boston, Amerika, telah melakukan uji kaji dan uji coba khasiat buah delima terhadap rangsangan seksual lelaki. Hasilnya, jus buah delima, terbukti meningkatkan aliran darah menuju penis -- yang tentu saja dapat membantu kaum lelaki yang mengalami masalah seksual.
b)   Kulit buah, daunbunga, biji dan kulit kayu pokoktelah digunakan sebagai ramuan untuk ubat-ubatansemenjak beribu-ribu tahun.

Kulit : boleh digunakan untuk merawat masalah kulit danmengurangkan gatal-gatalKulit buah yang dikeringkan dicampur dengan garam dapat digunakan untuk merawatpenyakit gusi dan menguatkan gusiAir rebusan daripada kulit pokok diminum, berkesan memusnahkan Cacing,kerana sifat alkalinya.

Bunga : bunga yang dikeringkan dan dijadikan tepungboleh digunakan untuk mengurut bahagian gusi bagimengawal pendarahan.

Biji : biji benih di kisar dijadikan pes digunakan untuk merawat batu buah pinggang dan pundi kencingBiji yang telah dikeringkan juga merupakan ramuan penting dalam beberapa hidangan seperti pencuci mulut, khususnya dinegara-negara Asia.

Petua: buah yang telah dipotong hendaklah dimakandengan segera, kerana bijinya mudah kehilangan warnadengan cepat.
Buah delima tidak hanya lazat dan menyegarkan, ia jugamenggabungkan beberapa manafaat kesihatanIa menjagaorgan-organ utama seperti jantung, buah pinggang danhati sihat dan berguna dalam merawat pelbagai keadaan.

Ubat dari Delima (Anar)
Perkataan 'Delima' secara kiasan (literally) bermaksud"epal berbiji banyak". Walaupun mengupas kulit buah inimerumitkan, tapi dengan membebaskan kantung kantung merah berair dari dalam buah ini akan membuat anda merasa puas dengan usaha yang diberi.
Buah delima tidak mengandungi sebarang lemak, kolesterolatau natriumSelain itu ia menyediakan sumberterbaik vitamin C dan serat. Sebiji buah delimamengandungi hampir ratusan kalori. Menurut satu kajian,jika diambil setiap hari dalam satu tempoh masa yang panjang, kekuatan antioksida dalam buah delima dapatmembantu memerangi kansertekanan darah tinggi,osteoartritis dan juga dapat mencegah pembekuan arteri.

Rawatan dari Rumah Dengan Buah Delima
Berikut adalah cara pengunaan buah sebagai ubat:

1)    Kulit kupasan buah harus dikeringkan, kemudian dikisar halus diambil dalam sukatan 5-10gdua atau tiga kali sehari jika dalam kes-kes kemasaman tinggi (hyper-acidity), cirit-birit, dan rendah selera.
2)    Serbuk kulit dicampur dengan garam digunakan sebagai ubat gigi
3)    Bagi serangan parasit seperti cacing pita dan lain-lainmerebus akar pokok10-20 gm perlu diambildiikuti dengan satu pencahar (purgative).
4)    Buah ini juga bagus untuk batuk kering
5)    Pengambilan jus segar melegakan gangguankencing.
6)    Masukan buah ini kedalam pengambilan makanan apabila anda demam.
7)    jus buah ini boleh digunakan sebagai pencuci luka dan ulser.
8)    Bagi jangkitan tekak dan bahagian dalaman mulut, dikumur kumur dengan air rebusan kulit buah dapat membantu melegakan sakitan.
 Cacing
a)    Dibasuh 7 gram akar delima yang telah dikeringkan, lalu dikacip seperlunya. Rebus dengan satu gelas air selama 15 menit. Setelah sejuk, saring dan minum airnya sekaligus.
b)    Direbus kulit keringnya dan serbuk biji pinang (masing-masing 15 gram) dengan tiga gelas air bersih. Didihkan perlahan-lahan selama satu jam. Setelah sejuk, saring dan minum sekaligus sebelum sarapan pagi.
c)    Masukkan satu sudu besar biji buah delima kering ke dalam segelas jus nanas yang belum terlalu masak (separuh masak). Gaul merata, minum sewaktu perut kosong.

Radang gusi
Basuh bunga delima tujuh kuntum dengan air bersih, lalu rebus dengan segelas air bersih sehingga mendidih. Setelah sejuk saring dan gunakan untuk kumur-kumur.

Pendarahan
Rebus bunga delima (20 g) dengan tiga gelas air bersih sehingga tinggal separuh. 
Minum air rebusan dua kali sehari, masing-masing tiga perempat gelas.

Luka
Campurkan serbuk kulit buah atau bunga secukupnya dengan minyak gamat. Gaul merata, lalu sapukan pada bagian yang luka.

Ulser Mulut
Ambil dua buah delima segar yang masak. Keluarkan isinya, lalu tumbuk sampai hancur. Tambahkan satu gelas air sambil digaul merata, lalu saring. Gunakan airnya untuk berkumur, lalu telan. Lakukan 2--3 kali sehari, sehingga sembuh.

Kekerapan kencing
Ambil isi sebiji delima yang segar dan masak, dan segenggam kucai, dipotong kecil seperlunya. Rebus dengan tiga gelas air bersih sehingga  tinggal separuh, angkat dan sejukkan. Minum air rebusan dua kali sehari, masing-masing tiga perempat gelas.

Keputihan
Rebus kulit delima kering (30 g) dan herba sambiloto kering (15 g) dengan satu liter air bersih. Biarkan air rebusannya tinggal separuh. Setelah sejuk, disaring kepada tiga bahagian untuk tiga kali minuman, pagi, petang, dan malam. Air rebusan ini juga bolih digunakan untuk mencucicuci faraj. Khusus bagi wanita yang sudah berumah tangga, gunakan syringe untuk menyampaikan air sehingga ke liang faraj.

Batuk Kering
Makan isi buah delima yang separuh masak. Setiap malam sebelum tidur, bijinya dibuang. Dan untuk suara serak, kerongkong kering amalkan memakan buah yang segar 2--3 kali sehari untuk beberapa hari.

KANDUNGAN KIMIA

Fitokimia
Kulit pokok buah delima mengandungi asid Punicotannic, asid Gallic, MannitePelletierine dan N-Methylisopelletierine. Jus pomegrante mengandungiEllagitanninsPelargonidinPunicalinPunicalagin,AntosianinCyanidinAsid Ellagic

Nilai Pemakanan

Nilai Bagi per 100gms bahagian boleh di makan.           Nilai Kalori -65

Kelembapan
78%
Minerals dan Vitamins
Protein
1.6%
Calcium
10mg
Lemak
0.1%
Phosphorus
70mg
Minerals
0.7%
Iron
0.3mg
Sirat
5.1%
Vitamin C
16mg
Carbohydrates
14.5%
sejumlah kecil vitamin B Complex

                                  100%

Naz ~Pucuk Pauh Delima Batu Anak Sembilang Di Tapak Tangan Walau Jauh Beribu Batu Tengok World Cup Atas Tapak Tangan ;D

No comments: