Followers

Sunday, January 30, 2011

Terdapat Tiga Jenis Nafsu Manusia di Jelaskan Oleh Al-Quran

Sahabat yang dirahmati Allah,
Setiap manusia yang diciptakan oleh Allah S.W.T mempunyai nafsu. Nafsu yang terdapat pada manusia adalah ujian Allah S.W.T. Jika manusia mampu menguasai nafsunya bermakna dia telah berjalan mengatasi salah satu ujian Allah S.W.T. yang cukup berat ini.

Sekiranya nafsu dididik ke arah kejahatan dan melalui sistem yang jahat, maka nafsu akan menjadi jahat dan liar. Maka akan lahirlah orang yang pandai tetapi jahat, orang bodoh yang jahat, pemimpin yang jahat dan pendidik yang jahat. Ini amat bahaya kepada kehidupan manusia. Sebab itu nafsu perlu dikenali tahap-tahapnya dan tingkatannya. Nafsu secara fitrahnya berwatak jahat, kalau dibiarkan ia tetap jahat, betapalah kalau dididik ke arah kejahatan oleh sistem pendidikan yang jahat dan yang mengajar pun adalah orang yang jahat maka masyarakat akan menuju kepada kehancuran.

Sebab itu Tuhan ingatkan kita tentang ini di dalam firman-Nya: Maksudnya: “Mereka yang berjuang ke jalan Kami, nescaya Kami akan tunjukkan jalan jalanKami. Sesungguhnya Tuhan berserta dengan orang-orang yang berbuat baik.” (Surah al- Ankabut ayat 69)

Sesiapa yang bermujahadah terhadap nafsu, ditingkatkannya daripada jahat kepada baik, maka Allah S.W.T. akan memberi petunjuk kepada jalan yang baik. Itu janji-Nya, sebab itu nafsu perlu dididik dan diasuh mengikut telunjuk iman. Nafsu adalah musuh utama manusia dan musuh kedua manusia baru syaitan. Nafsu adalah musuh dalaman sedangkan syaitan hanya musuh luaran. Bila nafsu sudah ditundukkan dan ia taat kepada perintah Allah S.W.T maka barulah syaitan akan dapat di kalahkan.

Dalam sirah ketika Rasulullah S.A.W dan para sahabat balik dan peperangan Badar, Rasulullah bersabda maksudnya : “Kita baru balik dari peperangan yang kecil kepada peperangan yang maha besar.”

Para Sahabat bertanya : "Apakah peperangan yang maha besar itu ya Rasulullah?”
Jawab baginda : “Perang melawan nafsu.” (Hadis Riwayat Baihaqi)

Sahabat yang dimuliakan,
Dalam Al Quran, nafsu manusia boleh dibahagikan kepada tiga jenis iaitu :

1. Nafsu Ammarah Bissu'

2. Nafsu Lawwamah.

3. Nafsu Mutmainnah

Huraiannya adalah seperti berikut :

Pertama : Nafsu Ammarah Bissu' .

Nafsu ini sangat berbahaya apabila melekat pada diri seseorang manusia sebab ia suka mengarahkan manusia kepada perbuatan dan perilaku yang dilarang agama.

Firman Allah S.W.T. maksudnya : “Dan aku tidak membebaskan diriku (dari kesalahan), kerana sesungguhnya nafsu itu selalu menyuruh kepada kejahatan, kecuali nafsu yang diberi rahmat oleh Tuhanku. Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”
(Surah Yusof ayat 53)

Nafsu yang paling jahat dan paling zalim. Jika berbuat kejahatan, dia berbangga dengan kejahatannya. Kalau terpaksa susah kerana kejahatannya, dia sanggup. Jika ada orang mengingatkannya tentang kejahatannya, dia akan menjawab, “Siapa yang cuba nak mengalang tindakan ku akan menanggung akibatnya!” Bayangkanlah, kalau orang macam ini jadi pemimpin dan berkuasa.

Nafsu amarah tidak dapat dikawal dgn sempurna oleh hati. Sekiranya hati tidak dapat meminta bantuan ilmu, hikmah kebijaksanaan dan akal, hati akan binasa. Justeru itu, seseorang itu mudah terjerumus ke arah perbuatan yang melanggar syariat, tidak beradab, tidak berperi kemanusiaan, bertindak mengikut sesuka hati, zalim serta pelbagai keburukan dan bencana kepada diri serta persekitaran.

Susah nak tegur orang yang yang sebegini kerana tidak peka dengan kesilapan atau kesalahan yang dilakukan. Keras kepala! Nafsu ammarah menduduki tahap paling rendah dalam kehidupan manusia, malah sebenarnya lebih rendah daripada binatang. Ini kerana binatang tidak mempunyai akal, sedangkan manusia mempunyai akal. Minta Allah jauhkan kita dari nafsu amarah.

Kedua : Nafsu Lawwamah.

Nafsu ini adalah nafsu yang sudah mengenal baik dan buruk. Nafsu tercela kerana kelalaian tuannya melaksanakan peraturan-peraturan Allah.

Nafsu ini mengarahkan pemiliknya untuk menentang kejahatan, tetapi suatu saat jika ia lalai beribadah kepada Allah S.W.T, maka ia akan terjerumus kepada dosa. Orang yang memiliki nafsu ini tidak tetap pendirian untuk menjalankan ketaatan dan meninggalkan perbuatan dosa.

Firman Allah S.W.T. maksudnya : “(Tetapi) kerana mereka melanggar janjinya, Kami kutuk mereka, dan Kami jadikan hati mereka keras membatu. Mereka suka merobah perkataan (Allah) dari tempat-tempatnya, dan mereka (sengaja) melupakan sebagian dari apa yang mereka telah diperingatkan dengannya, dan kamu (Muhammad) senantiasa akan melihat kekhianatan dari mereka kecuali sedikit di antara mereka (yang tidak berkhianat), maka maafkanlah mereka dan biarkanlah mereka, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.” (Surah al-Maidah ayat 13)

Orang yang memiliki nafsu lawwamah sebegini memiliki jiwa menyesali perbuatan salah lakunya dan berinisiatif untuk kembali ke landasan yang benar.

Contohnya semalam melakukan dosa dan perkara maksiat yang dilarang di sisi agama . Hari ini dia sedar akan kesilapannya kerana terlalu mengikut nafsu, lalu ia insaf dan bertekad untuk tidak mengulanginya lagi. Orang yang banyak dikuasai nafsu lawwamah juga mudah membaiki diri dan mudah terima teguran org lain.

Ia juga tidak mudah hanyut dalam kesesatan yang membinasakan diri baik dalam kehidupan dunia mahupun akhirat. Selain dari itu, nafsu lawwamah juga sering memikirkan baik buruk, halal haram, betul salah, berdosa ataupun tidak dalam segala tindakan. Jelas nafsu Lawwamah ini lebih baik dari nafsu amarah bissu'.

Ketiga : Nafsu Mutmainnah

Nafsu ini adalah nafsu yang membuat pemiliknya tenang dalam ketaatan. Nafsu ini telah mendapat rahmat Allah S.W.T. dan manusia yang mendapatkan nafsu ini akan mendapat reda Allah S.W.T. di dunia dan akhirat. Orang ini akan mendapat "husnul Khatimah" di akhir hidupnya sebagai pintu menuju syurga Allah S.W.T.

Firman Allah S.W.T.: “Hai jiwa yang tenang, kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diredai-Nya. Maka masuklah ke dalam jemaah hamba-hamba-Ku, dan masuklah ke dalam surga-Ku.” (Surah al-Fajr ayat 27-30)

Orang yang memiliki nafsu mutmainnah dapat mengawal nafsu syahwat dengan baik dan sentiasa cenderung melakukan kebaikan. Juga mereka mudah bersyukur dan qanaah di mana segala kesenangan hidup tidak membuat dia lupa diri, menerima anugerah Ilahi seadanya dan kesusahan yang dialami pula tidak menjadikan dirinya gelisah. Ini disebabkanhatinya ada ikatan yang kuat kepada Allah. Mereka juga mudah reda dengan ketetapan dan ujian Allah.

Imam Al-Ghazali meletakkan nafsu ini di tahap yang tertinggi dalam kehidupan manusia. Semoga Allah S.W.T. golongkan kita dalam nafsu yang hebat ini.

Sahabat yang dikasihi,
Marilah sama-sama kita didik hati dan jiwa kita kepada nafsu mutmainnah iaitu nafsu yang terbaik dan yang paling dicintai Allah.

Nafsu ini adalah nafsu yang paling di redai Allah. Keredaan tersebut terlihat pada anugrah yang diberikan-Nya berupa senantiasa berzikir, ikhlas, mempunyai karomah, dan memperoleh kemuliaan, sementara kemuliaan yang diberikan Allah S.W.T itu bersifat universal, ertinya jika Allah memuliakannya, siapa pun tidak akan boleh enghinakannya, demikian pula sebaliknya orang yang dihinakan oleh Allah S.W.T, siapa pun tidak boleh memuliakannya.

Naz ~ Didik dan kekanglah nafsu sebelum ia mengawal kita

48 comments:

Afzainizam said...

“Semoga ALLAH melindungiku dari keburukan dan kejahatan kamu serta melindungi kamu dari keburukanku dan kejahatanku... Semoga Allah melindungimu dari kemurkaan-Nya dan neraka-Nya... Dan, Semoga Allah memberkati kamu dan mengampuni segala dosa kamu dan sesiapa pun yang bersama kamu buat selama-lamanya...
Semoga Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang, melindungi kita semua dari Azab Neraka, Azab Kubur, Fitnah-fitnah kehidupan dan kematian, Fitnah-fitnah Dajjal laknatullah, Fitnah-fitnah Syaitan jin dan manusia dann seluruh fitnah-fitnah dosa-dosa silam kita...amin”

"Dan, Ingatlah... hanya dengan mengingati Allah... hati akan menjadi tenang."

CUKUPLAH ALLAH SEBAGAI WAKILKU ATAS SEGALA URUSAN. TIADA DAYA UPAYA DAKU MELAINKAN DENGAN KEKUASAAN ALLAH YANG MAHA AGUNG, YANG TIADA TUHAN YANG DISEMBAH MELAINKAN ALLAH SEMATA-MATA. MAHA SUCI ALLAH, SEGALA PUJI BAGI ALLAH, TIADA TUHAN YANG DISEMBAH MELAINKAN ALLAH DAN ALLAH MAHA BESAR.

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Anonymous said...

cheap lorazepam ativan drug - dosage of ativan for sleep

Anonymous said...

ativan without prescription generic ativan dosage - what does an ativan high feel like

Anonymous said...

buy diazepam online diazepam dosage children - diazepam dosage recommendation

Anonymous said...

buy xanax online xanax dosage dental anxiety - generic names for xanax

Anonymous said...

buy zolpidem buy ambien online canada - zolpidem 10 mg erowid

Anonymous said...

zolpidem no prescription ambien zolpidem interaction - ambien cr generic cost

Anonymous said...

order lorazepam ativan blood pressure - ativan side effects dry mouth

Anonymous said...

buy xanax no prescription alprazolam gp 0 5mg - is generic xanax as strong

Anonymous said...

diazepam 10 mg diazepam dosage for fear of flying - diazepam buy no prescription usa

Anonymous said...

buy ativan apo lorazepam 1mg tablet - ativan dosage injection

Anonymous said...

xanax without prescription buy xanax generic online - xanax bars many mg

Anonymous said...

xanax generic xanax bars pill identifier - xanax drug test pass

Anonymous said...

order ambien online no prescription ambien cr zoloft - ambien cr dosage information

Anonymous said...

purchase soma medication named soma - carisoprodol and drug test

Anonymous said...

buy ambien online zolpidem tartrate side effects blood pressure - ambien side effects hot flashes

Anonymous said...

online soma buy soma online - carisoprodol erowid vault

Anonymous said...

can you buy valium online no prescription where to buy valium no prescription - valium street value 10mg

Anonymous said...

soma carisoprodol drug soma classified - soma drug 250 mg

Anonymous said...

buy soma online buy tickets soma san diego - buy soma online no prescription needed

Anonymous said...

soma no prescription carisoprodol dosage for back pain - what is drug soma used for

Anonymous said...

cheap soma buy soma online canada - carisoprodol off label uses

Anonymous said...

buy valium without rx valium vs klonopin dosage - valium dosage route

Anonymous said...

valium pill valium drug test urine - street price valium 10 mg

Anonymous said...

buy ambien online cant sleep ambien - ambien 10mg online

Anonymous said...

diazepam 10mg valium high lyrics - valium effects talk to frank

Anonymous said...

diazepam online buy valium online fast delivery - buy european valium

Anonymous said...

Outѕtanԁing poѕt hоωеver
, I was wondеring іf yοu could ωrіte a litte more
on thiѕ toρiс? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Bless you!

my blog post; Online Payday Loans Direct Lenders
My site - Payday Loans Online

Anonymous said...

Blogger: " * KoTaK E-MaiL * " - Post a Comment buy soma without rx - soma 350 mg http://www.emprendiendoideas.com/#soma-350-mg

Anonymous said...

Hi, MoxoredapeTox generic sibutramine - cheap sibutramine http://www.amaryllisgarden.com/#cheap-sibutramine

Anonymous said...

Hydrocodones And Drug Tests cheap acomplia - purchase acomplia http://www.buydiscountedisotretinoin.net/#purchase-acomplia

Anonymous said...

Hello, cheap generic propecia - generic propecia no prescription http://www.bigdocpoker.com/#finasteride-online

Anonymous said...

Trasndermal Medication Hyperthyroidism Feline buy acomplia online - buy acomplia http://www.buydiscountedisotretinoin.net/#buy-acomplia

Anonymous said...

Hello, buy accutane without prescription - generic isotretinoin http://www.wheretobuymedsonline.com/accutane/

Anonymous said...

Hello, atorvastatin price - cheap lipitor no prescription http://www.costoflipitoronline.net/#cheap-lipitor-no-prescription

Anonymous said...

advitleva finasteride cost - finasteride no prescription http://www.bestpricefinasteride.com/

Anonymous said...

Drugs Amy Daniels topiramate migraine - cost of topiramate http://www.topamaxforless.com/

Anonymous said...

Drugs Pregnant buy topiramate online - generic topamax http://www.topamaxbetterprice.com/

Anonymous said...

dalsCleax where can i buy lasix - lasix for sale http://www.lasixonlinesale.com/#lasix-for-sale

Anonymous said...

dalsCleax generic diflucan - fluconazole price http://www.diflucanonlineprice.com/#fluconazole-price

Anonymous said...

Hydrocodine Pills sibutramine online no prescription - meridia pills for sale http://www.meridiaonlineorder.net/#meridia-pills-for-sale , [url=http://www.meridiaonlineorder.net/#order-sibutramine-online ]order sibutramine online [/url]

Anonymous said...

Hydrocodone With Alprazolam Pills order meridia online - buy meridia diet pills http://www.meridiaonlineorder.net/#buy-meridia-diet-pills , [url=http://www.meridiaonlineorder.net/#meridia-weight-loss ]meridia weight loss [/url]

Anonymous said...

tfv azithromycin for sale - azithromycin no prescription http://www.zithromaxonlinerx.net/#order-zithromax, [url=http://www.zithromaxonlinerx.net/#order-zithromax]zithromax for sale [/url]

Anonymous said...

rvb cheap fluoxetine - generic prozac cost http://www.prozacforsaleonline.net/#generic-prozac-cost , [url=http://www.prozacforsaleonline.net/#fluoxetine-20-mg ]fluoxetine 20 mg [/url]

Anonymous said...

2013 cheap wellbutrin - generic zyban http://www.wellbutrinforsaleonline.net/#order-zyban, [url=http://www.wellbutrinforsaleonline.net/#cheap-wellbutrin]zyban sale[/url]

Anonymous said...

2013 generic lorazepam - ativan no prescription http://www.ativanonlinenorx.net/#ativan-online-pharmacy, [url=http://www.ativanonlinenorx.net/#cheap-lorazepam-2mg]cheap lorazepam 2mg[/url]

Anonymous said...

g, diazepam without prescription - valium pill http://www.diazepamhowtopurchase.com/#valium-pill , [url=http://www.diazepamhowtopurchase.com/#buy-valium-without-prescription ]buy valium without prescription [/url]

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.