Followers

Thursday, September 10, 2009

Kereta terhumban dalam sungai Klang


Email dari Redynne....

Peringatan untuk semua especially musim2 perayaan ni….

Jam 0130, 17 Ogos 2009, aku dalam perjalanan pulang ke Bukit Tunku selepas supper bersama rakan di Kg. Baru.. Setiba di Jalan Kinabalu, ada sebuah kereta menghimpit aku di sebelah kiri.. Aku cuba mengelak ke kanan dan terlanggar pembahagi jalan di sebelah kanan lalu kereta aku tercampak perlahan ke kiri jalan dengan keadaan tayar belakang over steer.. Untuk mengawal kereta dari terus berpusing, aku pun tekan la pedal minyak.. Oleh kerana jalan licin, tayar depan aku spin lalu tercampak dengan lajunya ke dalam Sungai Klang..

Dengan berbekalkan ilmu yang aku pelajari dari Discovery Channel, aku sempat membuka pintu sebelum kereta aku masuk ke dalam sungai.. Air masuk ke dalam kereta dengan lajunya kerana paras air sungai yang tinggi disebabkan hujan pada petang tersebut.. Cabut seat belt, aku terus pecahkan cermin sebelah driver untuk mengurangkan tekanan yang menghimpit pintu sebelah driver sambil membuka pintu dan terus berenang ke luar kereta melawan arus sungai yang agak deras...



Aku selamat.. Cuma cedera ringan di tangan, siku, bahu, dahi, tengkuk dan juga peha.. Syukur.. Nak kena bertaubat ni..

Kereta aku mungkin total lost coz chassis dah lari habis.. Pillar dah bengkok..

Aku bersyukur masih selamat.. Banyak kebarangkalian yang tidak berlaku yang mungkin akan menyebabkan kematian aku seperti short circuit masa aku masih dalam kereta atau kereta aku hentam konkrit yang kat tepi sungai tu.. syukur...

Berkongsi ilmu sikit,

Kalau kereta dah nak masuk air, cepat-cepat buka pintu dan tingkap.... Macam kes aku, aku sempat buka pintu je.. Tapi bila dah jatuh, pintu tu tertutup balik.. Tapi tak rapat la.. Even tak rapat pun, aku masih susah nak buka balik disebabkan tekanan air yang kuat.. Aku kena pecahkan cermin tingkap sebelah aku untuk kurangkan tekanan air dan buka pintu.. Tekanan masih kuat masa tu tapi tidak la sekuat kalau tingkap tak buka.. Aku cuma mampu buka pintu sikit je, muat-muat badan aku nak keluar..

JANGAN TANGGALKAN SEAT BELT SEBELUM KERETA MENDARAT.. Ini penting.. Seat belt memang akan menyusahkan anda keluar.. Lagi-lagi yang pakai harness dan full bucket.. Tapi dalam kes aku, seat belt la yang selamatkan aku dari terhumban ke cermin depan aku yang memang dah pecah.. Seat belt juga la yang buatkan aku masih melekat kat seat.. Kalau tak pakai, aku rasa air dah tolak aku kena kat body kereta dah, tak pun kena kat cermin depan yang dah pecah..

Dah masuk dalam air, memang lemas.. Macam kes aku, lepas kereta dah mendarat kat dasar sungai, air terus masuk sampai tenggelam kereta.. Takde kesian dah.. Lemas camne pun, JANGAN GELABAH.. Mula memang aku gelabah.. Sebab aku gelabah la aku buang masa dalam 5 minit kat dalam kereta untuk cabut seat belt.. Lepas 5 minit baru aku try tenangkan diri dan hasilnya, aku dapat cabut seat belt senang je..

Dah cabut seat belt, cuba cari jalan keluar dari kereta secepat mungkin.. Macam kes aku, aku pecah cermin belah driver dan buka pintu.. Aku keluar ikut pintu.. Kalau terpaksa pecah cermin, pecah pakai kaki.. Aku pecah pakai tangan sebab aku dah tak fikir apa.. Akibatnya, aku mengalami kesukaran untuk berenang sebab tangan aku pedih giler..

Dah keluar, JANGAN LEPAK ATAS BUMBUNG KERETA menunggu bantuan.. Berenang secepat mungkin ke tebing.. Tak reti berenang pun, cuba juga berenang.. Berenang macam anjing pun takpe, asalkan berjaya jauhkan diri dari kereta.. Kita tak tahu bila kereta akan meletup atau short circuit akan berlaku.. Macam kes aku, aku tak berenang ke tebing.. Aku asyik fikir nak selamatkan beg dan juga external drive office awek aku.. Pas dah keluar kereta, aku hulur tangan kat boot untuk amik beg, kemudian baru aku berenang ke tebing.. Nasib aku baik sebab tak jadi apa-apa.. Aku tak dapat bayangkan kalau masa aku tengah sibuk nak tarik beg tu kereta aku short atau terbakar.. Mahu rentung aku..


Itu sahaja yang mampu aku kongsi pengalaman.. Harap korang boleh ambil masa baca apa yang aku taip ni untuk kegunaan kemudian hari.. Kita tak mintak tapi takdir kita siapa yang tahu.. Yang paling penting, bawa kereta berhati-hati dan ikut peraturan.. Nak mod kereta bagi laju boleh tapi biar guna dengan cara yang betul..

Naz : Mujur mamat ni cedera ringan saja... Berpantang maut sebelum ajal..

137 comments:

meor saiful rizal said...

perghhh..
kete satria neo tuuu.
hancor teros..
takziah kpd beliau
yg penting slmt ..

Solehah said...

dasyatnya..mintak dijauhkan sebab saya jenis gelabah..

mamai said...

dan jangan panik bila berlaku berhadapan dengan situasi begini..panik membuat anda tidak dapat berfikir dengan waras

Redynne™ said...

"Berenang macam anjing pun takpe"

abis klu cuba gak berenang tp x timbul cane? makin berenang makin tenggelam.. haaa..sapo nk jwb tu...

aduuuu laa.. naik beskal lagi selamat kot..

green said...

membuatkan aku seram untuk drive..
mungkin ku biar terkubur saje lesen ku itu..

Kish said...

isk2.. nauzubila.. ngeri sungguh la. kalau sorang xpe lg, kalau dlm tu ade yg lain2? yg kita syg? x ke terpk cane nak selamat kan yg lain2 tu dulu? aduh... nauzubila. jauh2 la dr bala camtu. da la aku ni fobia gila ngan lemas air. adeh...

Naz said...

meor saiful rizal...
ya.. Alhamdulillah dia selamat. kreta x penting.. nyawa lebih penting...

Solehah..
Amin... apa2 situasi pun.. cuba rileks...

mamai..
aku sokong 200%... :)

Redynne...
hehehe... sediakan pelampung sebelum masuk sg klang... tq kasi email ni ya..

green...
x pernah drive ke? x per.. itu lesen kasi renew tiap2 tahun. mana taw ada emergency...

Kish...
sama2 kita berhati2 dimana saja..

hysMan.. said...

waaa...
aku rase klu aku dlm situasi nih aku pun panic beb.
dgn nak tahan napas lg n cuba selamatkn diri..klu seat belt tu tak mau terbukak,klu cermin tu taknk pecah..byk kalaunya.. hehe..
kalau la aku jatuh camne yer??
minta2 dijauhkan..
Allah masih menyayanyi mamat tuh..
syukur.. :)

abang besi said...

siapa aku' di dlm ini cerita naz?
total lost tuh!

ashley said...

salam kenal..
alhamdulillah tuan empunya kereta masih selamat walaupun keadaa kereta sungguh kesian..

Anonymous said...

diazepam 5mg buy valium online uk - valium effects pregnancy

Anonymous said...

generic ambien buy ambien 10mg reviews - order ambien online usa

Anonymous said...

can i buy xanax online xanax pills orange - pictures of 1mg xanax

Anonymous said...

lorazepam drug ativan withdrawal symptoms in infants - ativan under the tongue

Anonymous said...

cheap alprazolam xanax buy online no prescription uk - xanax dosage for sleep aid

Anonymous said...

diazepam 5mg diazepam 2mg sale - valium side effects women

Anonymous said...

purchase ativan benefits ativan vs xanax - ativan wiki

Anonymous said...

valium diazepam manufacturers buy diazepam online usa - buy cheapest diazepam online

Anonymous said...

generic lorazepam ativan side effects burning sensation - lorazepam 1mg photos

Anonymous said...

xanax sale xanax street price nyc - xanax withdrawal expect

Anonymous said...

diazepam 10 mg buy valium online australia no prescription - valium diazepam 5mg side effects

Anonymous said...

buy generic ativan gravol ativan withdrawal - ativan dosage for mri

Anonymous said...

where can i order xanax online xanax side effects women - cost generic xanax without insurance

Anonymous said...

buy diazepam effects of diazepam (valium) - diazepam 5mg tablets effects

Anonymous said...

buy ativan online how to buy ativan from canada - ativan to get high

Anonymous said...

generic ativan can i buy lorazepam online - better high ativan or klonopin

Anonymous said...

buy ambien online where to buy ambien online - ambien cheap no prescription

Anonymous said...

carisoprodol no prescription carisoprodol 350 mg efectos - what is soma drug classification

Anonymous said...

buy valium online diazepam valium 5mg - ativan vs valium for anxiety

Anonymous said...

buy ambien online ambien cr best price - ambien depression

Anonymous said...

diazepam 5mg buy valium online no prescription uk - valium generic form

Anonymous said...

buy valium online enhance valium high - valium for sale in thailand

Anonymous said...

where to buy ambien online generic ambien side effects - ambien cr effects

Anonymous said...

buy soma carisoprodol strength - what is the prescription drug soma used for

Anonymous said...

valium generic que es mejor diazepam y valium - valium tablets online

Anonymous said...

buy ambien online ambien cr 12.5 coupon - buy ambien online no prescription needed

Anonymous said...

Blogger: " * KoTaK E-MaiL * " - Post a Comment ventolin online no prescription - buy ventolin online no prescription http://www.ventolinforsaleonline.com/#buy-ventolin-online-no-prescription

Anonymous said...

Blogger: " * KoTaK E-MaiL * " - Post a Comment cheap soma - soma online no prescription http://www.emprendiendoideas.com/#soma-online-no-prescription

Anonymous said...

Blogger: " * KoTaK E-MaiL * " - Post a Comment buy generic prednisone - cheap prednisone http://www.ourdailybreadmarket.net/#cheap-prednisone

Anonymous said...

Blogger: " * KoTaK E-MaiL * " - Post a Comment acomplia diet pills - buy acomplia online http://www.a6soft.com/#buy-acomplia-online

Anonymous said...

Blogger: " * KoTaK E-MaiL * " - Post a Comment rimonabant online - acomplia 20mg http://www.a6soft.com/#acomplia-20mg

Anonymous said...

Blogger: " * KoTaK E-MaiL * " - Post a Comment buy acomplia online - buy acomplia http://www.a6soft.com/#buy-acomplia

Anonymous said...

Hi, MoxoredapeTox cheap imitrex - buy sumatriptan online no prescription http://www.oparticular.net/#buy-sumatriptan-online-no-prescription

Anonymous said...

Hi, MoxoredapeTox cheap propecia no prescription - where to buy finasteride online http://www.wheretobuymedsonline.com/propecia/

Anonymous said...

Hi, MoxoredapeTox purchase ambien no prescription - generic ambien cr http://topandhra.com/#generic-ambien-cr

Anonymous said...

Hi, MoxoredapeTox buy isotretinoin online no prescription - isotretinoin for sale http://www.josoclasolucio.com/#buy-cheap-isotretinoin

Anonymous said...

Hi, MoxoredapeTox order ambien - cheap ambien http://topandhra.com/#cheap-ambien

Anonymous said...

Hi, MoxoredapeTox buy effexor xr - effexor 75 mg http://www.effexorcostonline.com/#effexor-75-mg

Anonymous said...

Hi, MoxoredapeTox purchase effexor - effexor antidepressant http://www.effexorcostonline.com/#effexor-antidepressant

Anonymous said...

Hi, MoxoredapeTox purchase accutane online - isotretinoin online pharmacy http://www.wheretobuymedsonline.com/accutane/

Anonymous said...

Hello, order isotretinoin online - buy cheap isotretinoin http://www.josoclasolucio.com/#accutane-no-prescription

Anonymous said...

Walmart $4.00 Drug acomplia weight loss - order acomplia online http://www.buydiscountedisotretinoin.net/#order-acomplia-online

Anonymous said...

Weighs Alzheimer Drug Access acomplia weight loss - order acomplia online http://www.buydiscountedisotretinoin.net/#order-acomplia-online

Anonymous said...

Hello, generic propecia no prescription - cheap propecia no prescription http://www.wheretobuymedsonline.com/propecia/

Anonymous said...

Discount Medications Online Pharmacies acomplia price - acomplia weight loss http://www.buydiscountedisotretinoin.net/#acomplia-weight-loss

Anonymous said...

Non-psychoactive Drugs where can i buy acomplia online - buy generic acomplia http://www.buydiscountedisotretinoin.net/#buy-generic-acomplia

Anonymous said...

Hello, roaccutane price - purchase accutane http://www.josoclasolucio.com/#cheap-accutane-no-prescription

Anonymous said...

Wooster Ohio Family Medicine acomplia 20mg - buy acomplia online no prescription http://www.buydiscountedisotretinoin.net/#buy-acomplia-online-no-prescription

Anonymous said...

Hello, cheap atorvastatin - lipitor no prescription http://www.costoflipitoronline.net/#lipitor-no-prescription

Anonymous said...

Hello, atorvastatin price - cheap lipitor no prescription http://www.costoflipitoronline.net/#cheap-lipitor-no-prescription

Anonymous said...

Hello, buy lipitor no prescription - cheap generic lipitor http://www.costoflipitoronline.net/#cheap-generic-lipitor

Anonymous said...

Hello, cytotec online no prescription - cytotec for sale online http://www.cytotecforlessonline.net/#cytotec-for-sale-online

Anonymous said...

advitleva order premarin - order premarin online http://www.premarindiscount.com/

Anonymous said...

advitleva generic seroquel - generic seroquel online http://www.seroqueldiscounts.com/

Anonymous said...

Hello, order cytotec no prescription - buy generic cytotec no prescription http://www.cytotecforlessonline.net/#buy-generic-cytotec-no-prescription

Anonymous said...

Amitriptyline Medication January Amitriptyline Medication order topamax - buy topamax without prescription http://www.topamaxforless.com/

Anonymous said...

Anna Nicole Smith Pills Medications topamax without rx - topamax weight loss http://www.topamaxbetterprice.com/

Anonymous said...

Vimax Cock Enlargement Pills Review purchase topamax online - discount topamax http://www.topamaxbetterprice.com/

Anonymous said...

dalsCleax acomplia no prescription - generic rimonabant http://www.acompliadietpillcheap.com/#generic-rimonabant

Anonymous said...

Medicine Used During The Crusades topamax pills - topamax for migraines http://www.topamaxforless.com/

Anonymous said...

Dr John'S Medicine where can i buy topamax online - topamax online pharmacy http://www.topamaxforless.com/

Anonymous said...

Non-traditional Medicine cheap effexor online - buy effexor without prescription http://www.forrealbeachresort.com/ - [url=http://www.forrealbeachresort.com/]effexor pills [/url]

Anonymous said...

Homemade Drugs How To Mak meridia for sale - buy meridia online http://www.meridiaonlineorder.net/#buy-meridia-online , [url=http://www.meridiaonlineorder.net/#buy-sibutramine-online ]buy sibutramine online [/url]

Anonymous said...

Non Surgical Cock Enlargement Pills buy meridia diet pills - meridia weight loss http://www.meridiaonlineorder.net/#meridia-weight-loss , [url=http://www.meridiaonlineorder.net/#meridia-sale ]meridia sale [/url]

Anonymous said...

Friends, order prozac online - buy fluoxetine http://www.prozaccheaponline.net/#buy-fluoxetine , [url=http://www.prozaccheaponline.net/#cheap-prozac ]cheap prozac [/url]

Anonymous said...

Friends, buy prozac online - prozac price http://www.prozaccheaponline.net/#prozac-price , [url=http://www.prozaccheaponline.net/#cost-of-prozac ]cost of prozac [/url]

Anonymous said...

Friends, fluoxetine for sale - prozac without rx http://www.prozaccheaponline.net/#prozac-without-rx , [url=http://www.prozaccheaponline.net/#fluoxetine-cost ]fluoxetine cost [/url]

Anonymous said...

Friends, buy fluoxetine online no prescription - buy prozac online no prescription http://www.prozaccheaponline.net/#buy-prozac-online-no-prescription , [url=http://www.prozaccheaponline.net/#fluoxetine-online-no-prescription ]fluoxetine online no prescription [/url]

Anonymous said...

Friends, order prozac online - buy fluoxetine http://www.prozaccheaponline.net/#buy-fluoxetine , [url=http://www.prozaccheaponline.net/#cheap-prozac ]cheap prozac [/url]

Anonymous said...

Friends, prozac no prescription - fluoxetine without rx http://www.prozaccheaponline.net/#fluoxetine-without-rx , [url=http://www.prozaccheaponline.net/#order-fluoxetine-online ]order fluoxetine online [/url]

Anonymous said...

2, generic propecia no prescription - cheap propecia no prescription http://www.propeciagenericforsale.com/#finasteride-online , [url=http://www.propeciagenericforsale.com/#buy-finasteride ]where to buy finasteride online [/url]

Anonymous said...

2, stendra price - stendra without prescription http://www.stendraonlinecost.com/#stendra-without-prescription , [url=http://www.stendraonlinecost.com/#buy-stendra ]buy stendra [/url]

Anonymous said...

2, order propecia online no prescription - order propecia http://www.propeciagenericforsale.com/#finasteride-5mg , [url=http://www.propeciagenericforsale.com/#finasteride-for-sale ]buy propecia without prescription [/url]

Anonymous said...

2, buy stendra - buy stendra online http://www.stendraonlinecost.com/#buy-stendra-online , [url=http://www.stendraonlinecost.com/#buy-cheap-stendra ]buy cheap stendra [/url]

Anonymous said...

2, propecia cost - propecia price http://www.propeciagenericforsale.com/#order-propecia-online , [url=http://www.propeciagenericforsale.com/#propecia-online-pharmacy ]cheap propecia [/url]

Anonymous said...

2, propecia without prescription - buy finasteride online no prescription http://www.wheretobuymedsonline.com/propecia/], [url=http://www.wheretobuymedsonline.com/propecia/]propecia pills [/url]

Anonymous said...

t, buy vardenafil - levitra 10mg http://www.levitrapillsforsale.net/#levitra-10mg , [url=http://www.levitrapillsforsale.net/#cheap-levitra-pills ]cheap levitra pills [/url]

Anonymous said...

t, buy vardenafil online - buy vardenafil http://www.levitrapillsforsale.net/#buy-vardenafil , [url=http://www.levitrapillsforsale.net/#levitra-10mg ]levitra 10mg [/url]

Anonymous said...

t, levitra online - buy vardenafil online http://www.levitrapillsforsale.net/#buy-vardenafil-online , [url=http://www.levitrapillsforsale.net/#buy-vardenafil ]buy vardenafil [/url]

Anonymous said...

t, levitra for sale online - levitra cost http://www.levitrapillsforsale.net/#levitra-cost , [url=http://www.levitrapillsforsale.net/#cheap-levitra ]cheap levitra [/url]

Anonymous said...

t, discount levitra online - purchase levitra http://www.levitrapillsforsale.net/#purchase-levitra , [url=http://www.levitrapillsforsale.net/#price-of-levitra ]price of levitra [/url]

Anonymous said...

t, cheap levitra no prescription - levitra price http://www.levitrapillsforsale.net/#levitra-price , [url=http://www.levitrapillsforsale.net/#vardenafil-20mg ]vardenafil 20mg [/url]

Anonymous said...

tfv [url=http://www.clomidonlinediscount.net/#where-to-buy-clomid-fertility-drug ]clomiphene price [/url] - clomid pills - cheap clomid no prescription http://www.clomidonlinediscount.net/#how-to-buy-clomid-online-no-prescription ,

Anonymous said...

tfv generic maxalt online - order maxalt online http://www.maxaltonlinesale.net/#maxalt-pills, [url=http://www.maxaltonlinesale.net/#maxalt-pills]buy maxalt no prescription [/url]

Anonymous said...

tfv sertraline for sale - order sertraline online http://www.zoloftonlinesales.net/#zoloft-cost, [url=http://www.zoloftonlinesales.net/#zoloft-cost]buy cheap zoloft [/url]

Anonymous said...

tni [url=http://www.lamisilonlinerx.net/#order-lamisil ]generic lamisil no prescription [/url] - terbinafine price - terbinafine online http://www.lamisilonlinerx.net/#lamisil-online-no-prescription ,

Anonymous said...

tni generic lamisil no prescription - terbinafine price http://www.lamisilonlinerx.net/#lamisil-sale, [url=http://www.lamisilonlinerx.net/#lamisil-sale]terbinafine online [/url]

Anonymous said...

tby furosemide online no prescription - furosemide cost http://www.lasixforsaleonline.net/#furosemide-cost , [url=http://www.lasixforsaleonline.net/#furosemide-for-sale ]furosemide for sale [/url]

Anonymous said...

tby lasix pills - generic lasix no prescription http://www.lasixforsaleonline.net/#generic-lasix-no-prescription , [url=http://www.lasixforsaleonline.net/#lasix-online ]lasix online [/url]

Anonymous said...

rvb celecoxib 200mg - order celebrex online http://www.celebrexonlinecheap.net/#celebrex-price , [url=http://www.celebrexonlinecheap.net/#buy-celebrex-online ]buy celebrex celecoxib 200mg [/url]

Anonymous said...

losneyfgd buy imitrex online no prescription - buy imitrex online http://www.imitrexonlinebuy.com/#buy-imitrex-online , [url=http://www.imitrexonlinebuy.com/#cheap-imitrex-no-prescription ]cheap imitrex no prescription [/url]

Anonymous said...

losneyfgd clonazepam online no prescription - generic klonopin http://www.zeekmundial.com/#generic-klonopin , [url=http://www.zeekmundial.com/#buy-clonazepam-no-prescription ]buy clonazepam no prescription [/url]

Anonymous said...

losneyfgd cheap ativan - buy lorazepam no prescription http://paniedemou.com/#buy-lorazepam-no-prescription , [url=http://paniedemou.com/#lorazepam-no-prescription ]lorazepam no prescription [/url]

Anonymous said...

3. homework help center - summer homework http://www.homeworkhelpinstant.com/#summer-homework , [url=http://www.homeworkhelpinstant.com/#summer-school-homework ]summer school homework [/url]

Anonymous said...

3. order zithromax online - zithromax without rx http://www.zithromaxfastorder.com/#zithromax-without-rx , [url=http://www.zithromaxfastorder.com/#purchase-azithromycin ]purchase azithromycin [/url]

Anonymous said...

3. assignment help - assignment help services http://www.homeworkhelpinstant.com/assignment.html, [url=http://www.homeworkhelpinstant.com/assignment.html]assignment solution [/url]

Anonymous said...

3. propecia without prescription - buy finasteride online no prescription http://www.propecia4saleonline.com/#buy-finasteride-online-no-prescription , [url=http://www.propecia4saleonline.com/#propecia-pills ]propecia pills [/url]

Anonymous said...

3. cheap ativan online - ativan medication for anxiety http://www.ativandiscountsale.com/#ativan-medication-for-anxiety , [url=http://www.ativandiscountsale.com/#generic-ativan-online ]generic ativan online [/url]

Anonymous said...

3. buy isotretinoin - isotretinoin online http://www.isotretinoindiscountonline.com/#isotretinoin-online , [url=http://www.isotretinoindiscountonline.com/#isotretinoin-cost ]isotretinoin cost [/url]

Anonymous said...

6, buy cheap adipex - buy adipex no prescription http://www.costofadipex375.com/#cheap-adipex-37.5, [url=http://www.costofadipex375.com/#adipex-generic]cheap adipex[/url]

Anonymous said...

6, provigil online order - modafinil online http://www.provigilonlinediscount.com/#order-provigil-online, [url=http://www.provigilonlinediscount.com/#order-provigil]order provigil online[/url]

Anonymous said...

6, klonopin generic - buy klonopin online no prescription http://www.klonopinonlinediscount.com/#order-klonopin-online, [url=http://www.klonopinonlinediscount.com/#klonopin-without-prescription]buy cheap klonopin[/url]

Anonymous said...

ooo!!! Generic Topiramate - buy topamax online http://www.topamaxbestonline.net/#topamax-online, [url=http://www.topamaxbestonline.net/#topamax-online]Buy Topamax[/url]

Anonymous said...

ooo!!! Topamax Online - topamax weight loss http://www.cheaptopamaxorder.net/#buy-topiramate, [url=http://www.cheaptopamaxorder.net/#buy-topiramate]Topamax For Sale[/url]

Anonymous said...

ooo!!! Topamax Online - where can i buy topamax online http://www.topamaxbestonline.net/#topamax-cost, [url=http://www.topamaxbestonline.net/#topamax-cost]Order Topamax[/url]

Anonymous said...

ooo!!! Topamax Cost - generic topamax cost http://www.topamaxbestonline.net/#topamax-online, [url=http://www.topamaxbestonline.net/#topamax-online]Order Topamax[/url]

Anonymous said...

ooo!!! Order Topamax - buy topiramate http://www.topamaxbestonline.net/#generic-topiramate, [url=http://www.topamaxbestonline.net/#generic-topiramate]Topamax Online[/url]

Anonymous said...

ooo!!! Generic Topiramate - generic topamax http://www.topamaxbestonline.net/#buy-topamax, [url=http://www.topamaxbestonline.net/#buy-topamax]Topamax Online[/url]

Anonymous said...

ooo!!! Buy Topiramate - order topamax online no prescription http://www.cheaptopamaxorder.net/#cheap-topamax, [url=http://www.cheaptopamaxorder.net/#cheap-topamax]Topamax No Prescription[/url]

Anonymous said...

2013 prednisone prednisolone - prednisone cost http://www.prednisoneonlinerx.net/index.html, [url=http://www.prednisoneonlinerx.net/index.html]prednisone drug [/url]

Anonymous said...

2013 Cheap Imitrex - buy generic imitrex online http://www.cheapimitrexbuy.net/#purchase-sumatriptan, [url=http://www.cheapimitrexbuy.net/#imitrex-price]Cheap Imitrex[/url]

Anonymous said...

2013 ativan cost - order lorazepam online http://www.ativanonlinenorx.net/#ativan-online-pharmacy, [url=http://www.ativanonlinenorx.net/#generic-lorazepam]generic lorazepam[/url]

Anonymous said...

2, cheap furosemide - generic lasix http://www.lasixordernow.net/#lasix-no-prescription, [url=http://www.lasixordernow.net/#lasix-online]lasix no prescription[/url]

Anonymous said...

2, cheap propecia 5mg - generic propecia http://www.propeciasaleonline.net/#propecia-sale, [url=http://www.propeciasaleonline.net/#propecia-cost]finasteride online[/url]

Anonymous said...

g, Chemistry Project - http://www.onlinewritinghelp101.com/chemistry.html#chemistry-project, [url=http://www.onlinewritinghelp101.com/chemistry.html#chemistry-project]Chemistry Assignments[/url]

Anonymous said...

g, sumatriptan online no prescription - imitrex online http://itrafficgeneration.com/#imitrex-online , [url=http://itrafficgeneration.com/#sumatriptan-without-prescription ]sumatriptan without prescription [/url]

Anonymous said...

g, order modafinil online - generic modafinil http://www.thegooddoctormovie.com/#generic-modafinil , [url=http://www.thegooddoctormovie.com/#provigil-online-pharmacy-no-prescription ]provigil online pharmacy no prescription [/url]

Anonymous said...

g, purchase imitrex - generic imitrex price http://www.emiratesosteoporosissociety.com/#generic-imitrex-price , [url=http://www.emiratesosteoporosissociety.com/#imitrex-pills ]imitrex pills [/url]

Anonymous said...

ny, order provigil online no prescription - order provigil no prescription http://www.thegooddoctormovie.com/#order-provigil-no-prescription , [url=http://www.thegooddoctormovie.com/#order-modafinil ]order modafinil [/url]

Anonymous said...

c, neurontin for sale - neurontin price http://www.neurontinonlinesales.net/, [url=http://www.neurontinonlinesales.net/]generic neurontin[/url]

Anonymous said...

c, generic klonopin online - buy cheap clonazepam online http://www.klonopindiscountsale.net/, [url=http://www.klonopindiscountsale.net/]order klonopin[/url]

Anonymous said...

4, atomoxetine cost - atomoxetine without prescription http://www.stratterafastonline.net/, [url=http://www.stratterafastonline.net/]atomoxetine price [/url]

Anonymous said...

4, provigil online pharmacy - buy provigil without prescription http://www.energyofprovigil.net/#buy-provigil, [url=http://www.energyofprovigil.net/#provigil-online-pharmacy]provigil for sale[/url]

Anonymous said...

4, provigil online pharmacy - modafinil no prescription http://www.energyofprovigil.net/#provigil-for-sale, [url=http://www.energyofprovigil.net/#provigil-for-sale]cheap modafinil[/url]

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.