Followers

Sunday, March 14, 2010

Teknik dan Tips Menjauhi Perceraian


1 Perkara utama yang menjadi punca perceraian adalah :-

Hati yang Kotor dan Sakit.

-kalau anda miliki hati yg sakit atau kotor, apapun isteri atau suami yg buat semua tak betul. Inilah yang jadi punca perceraian..

5 Tips (5T) nak kukuhkan rumah tangga.

1- Tafahum = Faham Memahami

- kedua belah pihak mesti faham memahami tugas masing-masing. Rumah tangga merupakan tugas suami dan isteri.. bukan tugas suami atau isteri sahaja. Jadi sama-samalah memahami.

2- Takaful = Tanggungjawab Bersama

- isteri dan suami mestilah sama-sama bertanggung jawab. pihak suami mahupun isteri sentiasa menjaga dalan menunaikan tanggungjawab masiang masing. jika tanggungjawab tidak diabaikan Insyallah rumahtangga akan kekal aman.

3- Tasammuh = Bertolak ansur

- kedua-dua pihak mestilah selalu bertolak ansur..

4- Takarum = Mulia Memuliakan

- carilah sebiji emas dalam diri pasangan amsing- masing. insyallah anda akan jumpai emas tersebut.. Muliakanlah pasangan anda ibarat sebiji emas ..

5- Tarahum = Hormat Menghormati.

- buang yang keruh ambil yang jernih.. Sama- sama menghormati.. Suami hormat Isteri.. Isteri pastinya akan menghormati si suami.

Tips Utama jika rumahtangga hampir sangat kepada perceraian..

- Bawa suami , isteri, dan kedua-dua mentua.. Masuk kedalam sebuah masjid di malam hari / awal pagi sekitar jam 2 pagi..Jangan buka lampu masjid.. Biarlah gelap gelita.. Solat sunatlah dan berdoalah..mintak petunjuk daripada Allah SWT .. Insyaallah rumah tangga tidak akan berlaku perceraian..

Naz ~ Bersatu teguh, bercerai roboh...

3 comments:

Wanita Itu said...

Alhamdulillah..

terima kasih berkongsi :)

mamai said...

bila kau nak kawin nie

mr edz said...

kau tak kawin lagi ker?