Followers

Thursday, February 19, 2009

Job Fair in China..




Naz : Bersyukurlah dengan pekerjaan kita sekarang. Buat dengan penuh amanah dan dedikasi kerana di luar sana berjuta manusia yang tiada pekerjaan.

18 comments:

hysMan.. said...

Salam Naz..
Astaga ramainye..
Ntah bape org je yg dpt nih...
yg dtg beribu yg nak pekerja cuma satu like goverment nowdays...
hampeh..

Alhamdulillah aku da dapat keje..lepas abes study je trus dapat..syukur..
tapi bila pikir balik mmg nk further study,takut akan datang xde keje so terpaksa la batalkn hajat nk sambung blajo..

la ni byk graduan mengangur,kelulusan tinggi2 tp xdak keje..sape harus d persalahkn naz???
adekah dengan menghantar pekerja asing balik negara dapat menjamin pekerjaan 0 utk warga Malaysia???

Naz said...

alhamdulillah... senang ko dpt job. pointer tinggi kot? wat masa ni lebih baik fikirkan future. dng keadaan ekonomi x menentu, mmg susah nak dpt job yg kita idamkan.

yg berlambak duk tanam anggur tu kesiankan? blajar tinggi2 mcm nak rak. bila dah grad, jadi beban kat mak bapak balik. so, jng ingat kelulusan tu menjanjikan sesuatu.

aku ada kenal 1 tokeh tu. pekerjanya ramai. ada jawatan engineer, technician, accountant, gm dan manager. hari2 van2 depa ulang alik ke tempat client2 serata tempat. bila time bonus ada yg dpt smpai 6... ikut prestasi masing2. nak tau apa kelulusan tokeh tu? dia belajar sampai form 3 jer.

bila pikir2 balik, kehidupan adalah universiti yang terbaik. kat situ kita dpt blajar dr kegagalan atau kepayahan hidup. beruntung sesiapa yg dilahirkan dr perut seorang permaisuri, datin atau mem besar. tp lebih beruntung lg mereka yg dilahirkan dr rumah setinggan yang dihimpit dng kemiskinan. pasalnya mereka2 itu lebih cekal dan tahan lasak. ikut pembawaan masing2.

kerja...hmm begitulah tarikannya. kena kerja untuk mengisi perut, membayar segala hutang, dan segala mcm lagi keperluan. level kita, bekerja untuk mencari duit. tetapi level yg lebih advance, duit bekerja untuk dia. syokkan??

hysMan.. said...

alhamdulillah..
pointer baik apenye bro tapi boleh la..syukur..kerja skrg ni jangan dok memilih sangat,apa yg dioffer terima je..tapi sambil2 tu apply kerja yang lagi better dr sekarang..betul tak teori aku??
hehe..

Itulah pasal Naz,bila aku fikir balik,sampai bila aku nak menyusahkan mak abah aku..Aku sekarang cuma fikir tanggungjawab je..Tapi ramai member2 aku yang api2kan aku suruh sambung..lagipun aku muda lagi la bro..But im know setiap kejayaan perlukan pengorbanan..hmm..tapi berbaloi ke pengorbanan aku nih??
InsyaAllah..

Tokeh tu form 3 je??Lucky betul tokeh tu ye..Rezeki org kita tak tahu..Hanya berdoa supaya Allah swt memberi rezeki yg halal dan tak putus.. :p

Naz,aku suka ar gaya ko explain somting..nampak berpengalaman sungguh..umo ko bape??mesti ko ni educated punya orang..toi???
segan ar aku nak kawan dgn high class org nih..hehe..siapalah aku nih..

Aku budak kampung yg lahir kat kawasan setinggan...Aku org susah..dari kecik sampai beso susah nak dapatkn sesuatu..kena dpt no 1,menang pertandingan baru boleh dapat itu pon boleh dapat dalam masa berbulan2..aku kena berusaha utk dapatkan apa yang aku nak..Dulu aku selalu iri hati kat kawan2 aku yg kaya..Sekarang da kerja,senang sikit..kita bantu dorang plak..hehehh..

Beruntungnya kalau duit bekerja utk kita...hmmm....bila la ek??huhu..ngakk..

Naz said...

ish.. ko jng nak puji aku lebih2. aku pun sama mcm ko gaks. maybe umo aku lebih sket dr ko. aku nak masuk 31 thn bulan 9 ni. tp perangai mengalahkan budak2. aku sekolah setakat dip jer. x tinggi mana. dulu cadang nak further tp aku fikirkan 1 persoalan...

ok... apa pasal nak sambung study? jawapan yg paling2 jujur yg aku jawab sendiri ialah nak dapatkan pekerjaan yg bergaji lumayan.

berbaloikah? tu persoalan kedua yg aku tanya pd diri aku sendiri. secara jujur kata hati aku mengatakan tidak.

kenapa? pasal bila aku jadi engineer (cita2 aku time sek dulu) gaji dan masa aku dikawal oleh seseorang (bos la tu). mungkin aku boleh dpt 4,5k sebulan tp dr pukul 9-5 aku kena bekerja untuk dia... untuk menambahkan keuntungan sykt. untuk menambahkan kekayaan dia. jiwa aku x bleh terima kenyataan ni.

so, aku ambil keputusan utk bekerja utk tmbah pengalaman dan pendamkan cita2 amik deg. selama beberapa tahun aku bekerja sebagai seorang technician. aku sedut segala2 ilmu kat site dan tengok cara bos aku bekerja.

secara senyap2 aku bukak com sendiri tanpa pengetahuan bos. bila masanya dah time, aku blah dr company tu. tetapi secara berhemah la. aku stat biz dng zero dan terkial2 dlm dunia yg serba baru.

tiada gaji bulanan, tiada sebarang projek dlm tangan, tiada opis dan segala mcm ketiadaan, sungguh daif aku time tu. aku cuba ambil kerja sub dng main con. tp kena tipu. dpt partner, tp bermuka2. hai... sesak nafas aku time tu.

semua tu dah berlalu.. tinggal sejarah saja. oh ya, kalo ko rajin.. ko baca la buku 'think and grow rich'. penulis buku tu 'napolean hill'. dlm versi bm pun ada. aku amik bnyk cnth kejayaan org terdahulu kat buku tu. buku tu buku klasik. tp penuh dng falsafah dan sains kejayaan. tak rugi ko habiskan masa dan duit utk beli. mungkin boleh mempercepatkan lg ko mencapai impian.

bro, x kisah lah kalau kita dr kluarga yg miskin. asalkan kita ada cita2 untuk keluar dr lingkungan kemiskinan. biar luar miskin, tp dalam diri kita kaya. kaya dng matlamat, budi bahasa, dan sentiasa bersyukur walaupun mendapat 10sen. itu lebih baik dr mendapat 10juta dng cara yg haram. ye tak bro??

haa.. pasal crita tokeh tu aku selalu teringat... bila aku lihat org blajar tingi menggunung. belajar tinggi2 pun, org lain yg sain cek kasik gaji kat dia. bukan nak mengata, tp itulah realiti. ko setuju dng pendapat aku?? mungkin business thinking terlalu kuat dlm kepala hotak aku.

memang best kalau duit bekerja utk kita. x mustahil kita akan sampai ke level tu. tuah ayam nampak kat kaki, tuah hang dng aku... saper tahukan??? mana tahu lg 10 tahun lg nama ko tersenarai dlm list org terkaya di asia? hehee... teruja?

hysMan.. said...

Naz.
Aku tabik la cara ko..
mesti liku2 kehidupan ko penuh dgn rintangan..
tapi sekarang ko da senang kan??
anggap la ape yg terjadi sbg ujian dari-Nya..

Nanti aku try cari buku tu..kat popular ada tak ek??hehe..
Ha!selama ko tak keja dlu tu,mcmane dgn org umah dan anak2 ko??dorang makan apa??

aku setuju dgn ko,tapi mcm merli aku je..aku pon dapat cek gak hehe..tapi betul gak ape yg ko ckp,kita kerja utk kekayaan org lain..tapi bro,mungkin luck ko dgn luck aku lain kot..huhu,aku slalu bad luck...heheeee..

terkaya kat asia??mungkin kah terjadi? hmm.. :p InsyaAllah tapi klu takat makan gaji susah nak capai matlamat tu..dlm islam pon dan nowsday kejayaan 90% dpt dicapai dgn perniagaas@bisnes..
tapi aku tak geti nak mulakan..

ko bisnes ape naz??

Naz said...

terima kasih. aku cuma nak kongsi pengalaman dngn seseorng yg sudi nak mendengar. tu jer. background family aku biasa2 sahaja. parent aku kerja gomen, x der kaitan langsung biz.

kat popular, mph ada kot. kalo nak versi bi aku ada linknya :
http://www.zpointprocess.com/resources/thinkandgrowrich.pdf
topik yg best ialah bagaimana cara menggunakan minda separa sedar untuk merealisasikan segala matlamat. mungkin dpt menjimatkan separuh masa dr hidup kita untuk mencapai apa yg kita mahukan selama ini. ko baca atau cari buku tu dulu. bila ko dah baca, ko x akan stop dan jln terus tanpa menoleh ke belakang balik. sungguh...

masa aku stat biz usia aku seawal 20an. secara rasmi time 24 tawon sebagai md com sendirik. so, com aku dah berusia 7 tahun tahun ni. aku dulu 1/2 jln kat uitm. aku habiskan juga dip kat f.i.t. siang kerja, mlm ada kelas. hasilnya, aku grad beberapa bulan lebih awal dr member2 yg sebatch ngan aku kat uitm dng pangkat 2nd upper (kalo pointer dlm 3.5 kot). hohohhoo... banggernyer... walaupun aku bukannya dr jenis yg pandai, mungkin rutin harian membuatkan kepala hotak aku semakin cekap memproses bender2 baru. wallahualam...

ooo.. masa aku x der kerja dulu, mana aku ada anak bini. time tu muder belia lg. aku ada la buat simpanan sebelum aku quick job lama. so, x lah kebulur sngt. hehehee...

soli la Man, kalo hang trasa pasal isu gaji tu. actually, x kisah saper yg bayo pun asalkan halal. tu yg paling penting. pasal biz yg aku wat skrg ialah :
1. Fire fighting system
2. Office renovation
3. Lab furniture and small equip
4. Apa saja... aku rembat jer. Hahahaaa...
5. Online biz. biz ni best giler. org yg x der spm pun boleh buat. yang best ianya pree...berminat??

oh ya ko minat biz? ko boleh mulakan biz yg berkaitan dng minat ko. bole stat kecik2 dulu. x payah resign, just wat di luar time kerojer. take ur time... :D

hysMan.. said...

Terima kasih naz coz sudi share n spend ur time to answer my Q.. Bukan senang nak cari kawan yg boleh share susah senang dengan kita.hope ko tak regret kawan dgn aku..
ko 31thn??layak pangkat abang dgn aku..tapi ko kisah tak aku bahasakn diri aku ko nih bro???

thanx for da link..aku da baca sikit mana yg aku paham la tapi englishnya ditahap melangit..aku ni pon tak bape nak paham sangat..
nnt aku try carik buku malay edition punya..biar aku paham 100%..hehee..

3.5 grad from uitm??terer la tu bro..so ko skrg dip je la ye??umor 24thun da jd md com sendiri..mmg diluar jangkaan..tapi bro,setiap bisnes mesti ade wang permulaan kan??ko loan dr bank la ye??

Biz ko suma nampak macam gempak je bro..3-3 aku minat tapi yg last skali online biznes lagi aku minat coz like u said its preee...hehee..
boleh tolong bagi tunjuk ajar??

klu lepas ni aku terlepas pandang latest comment ko ni,maaf la ye..
kalau ko tak kisah, juz email me at
eysman_md@hotmail.com
thanx bro...... :p

Naz said...

aku x kisah kawan aku umo braper taun sekali pun. pasal aku x pernah memilih kawan. cuma kawan jer memilih2 nak kawan ngan aku.

bro, ko salah baca kot? aku bukan 3.5 uitm, tp f.i.t kat pj. aku transfer credit ke sana.

biz aku x lah gempaq sangat. biasa2 jer. apa guna biz gempaq, tp x der projekkan???

ok, ko boleh klik kat profile blogspot aku. kat sana ada 3 blog aku yg aku pamerkan. salah 1 drnya adalah blog pasal buat duit guna tenet nih.

kalo ko baca komen ni, just reply jer ok. kalo dlm shari dua senyap sunyi jer, aku e mail ko. hehehee..

hysMan.. said...

thanx bro..aku da cek juz know..
sehari 30minit tu ye??
ok dgn ape yg aku baca dan paham, 1st kena creat blog gunakan niche yg jarang digunakan,am i rite??
pastu??
da due date ke utk join??

Naz said...

Yes. Hang ni betul2 rajin membaca. memang kena buat blog baru. sebelum nak start buat blog kena research demand dan competitor. itulah cabaran pertama. kalo kita buat blog semberono utk buat duit, maknanya x lamalah lg tu, compom gagal. bakkata pepatah, rancang perjalanan anda dan selebihnya tawakal.

niche adalah jantung kpd sesebuah biz online kerana terlalu banyak permintaan dan terlalu banyak saingan di internet sekarng ni. jika memilih niche yg tepat, ia akan memudahkan kita mendapatkan prospek serta mendapatkan profit dlm jangka masa yg lebih singkat...

chewah... lebih2 plak aku ni...ok ko boleh baca n3 aku pasal 'niche, saingan dan permintaan'. kemudian buat tips2 selepas n3 tu sampailah n3 aku yg paling terkini. take your time. lama2 insyaallah ko akan mahir, terutama SEO (s.engine optimizer).

Untuk membakar semangat ko, aku nak g tahu yg sifoo aku punya daily income sekitar usd300. perghh.. best jer dia wat duit dpn pc. tak payah jumpa org, traffik jem, punch card dan isi minyak keter. cubalah Man,mana tau rezeki ko ada kat sini. x salah mencuba dan x rugi apa pun pasal semuanya free.

hysMan.. said...

naz...
adoyaii pening pale aku nak mencari idea naz...aku ade taip bali kat seo klua bali bras hehe..bole ker???huahahaha..
takpe aku cuba lagi..ini baru permulaan,jgn kenal erti putus asa..aku akan mencuba dan terus mencuba..later on aku inform ko nama niche yg sesuai ye..
btw,bole ko bg aku satu idea niche tak??hehe........

Naz said...

hehehe.... memang la permulaan pening sket. ok, ko suka apa? maksud aku, apa yg ko minat? atau sesuatu yang ada kat sekitar ko sekarang? boleh listkan dlm 5 items. cheh.. macam main tag la pulak.

hysMan.. said...

1. komputer (hardware & software)
2. kereta (honda & proton)
3. Rubber Tyred Gantry Crane (RTG)
4. Bola (all type)
5. entertainment

da terjawab tag ko???hehe..

byk berkisarkan automotif la naz..
jgn maree ye...hehehehhh..
tapi aku suka mencuba yg baru..ape2 je aku layannnzzzz...juz bg ur opinion...

aku da try..try cek link ni..
kalu tak boleh aku close balik..buat baru..

http://honda-snowblowers.blogspot.com/

Naz said...

ok, ni review aku pasal niche 'Honda Snowblowers'

Carian bulanan kat Google : 8,550
Page related (competitor) : 180,000
So, niche value : 180,000/8,550 = 21
Wow... nice try. Sekali buat dah paham.
Ok, purata bit 'click per pay' (CPC) dlm Adwords : usd1.15 (kalo pakcik Google nak kasik 10%, still dpt 15cent). Ok la tu...

Rasanya ko boleh reg kat forum dan kalo ada nak tanyer, tanyer jer kat situ. Insyaallah segala yg aku tau pasal program ni, aku akan kongsikan bersama2.

hysMan.. said...

aku da register da..
thanx naz..
add sitemap problem..
peninggg....
hehe...
sabo2..

Naz said...

andaikan adsense ni ko punyer assignment. ala, mcm x biasa pulak time blajo dulu. mesti kena research, cari maklumat dll... practice make perfect.

hysMan.. said...

oraiitttt......:p
aku cuba try test lg..k...

Naz said...

ok Man, good luck. kalo nak tanya, tanya jer kat forum.