Followers

Wednesday, March 25, 2009

Fatality at SSAJ pedestrian overhead bridge (KLUANG - 13/03/09)

Fatality at SSAJ pedestrian overhead bridge (KLUANG - 13/03/09)









Naz : Dasat sungguh...

Update dr orang Kluang HysMan (27 Mac 2009) :
menurut siasatan yg aku lakukan Naz hehee member aku bagitau ler,lori ni punya pump hidraulik rosak..jadi bekas kat belakang (ape namanyer??) ternaik jadi merempuh jejantas tu...
bukan kesilapan pembinaan jejantas tu..lori tu yg bermasaalah..
pemandunya dikata mati berbangsa cina..
menurut kata member aku ni lagi,rupa2nya kejadian nih kat depan kg aku..kat kem batu 3 kg tengah,kluang..
huallahualam..
tapi tak sempat nk snap gambo katenye..hehee..
:p

62 comments:

amirul said...

Salam Naz,
Tragedi yg amat dikesali... sepatutnya benda2 gini tak berlaku... apakah puncanya? dimanakah silapnya?

P/S: kepada mereka yg terbabit langsung dalam kerja2 pembinaan... tidak kiralah binaan apa sekalipun... jgn hanya pentingkan $$$... keselamatan wajib diutamakan... apa2 pun malang tidak berbau...

hysMan.. said...

ni kat kluang johor ke Naz???
mcm penah nampak bridge nih..
kampong aku kat kluang..
tapi kejadian ni kat area mane eh???
tak dengo cite pon ade kes nih..
slow ar aku nih..
hmm..:(
knape??height bridge ni tak ikot piawaian ke??

~ h a n i m h u s i n ~ said...

ayo0o0o...takut nyer..driver tu ok tak?kesian dia

Naz said...

Waalaikumsalam wbt Amirul..
rasanya kes ni mungkin ada kaitan dng amalan yg x baik. mungkin kontraktor guna bahan yg kurang kualiti untuk meningkatkan untung atau... kontraktor terpaksa jimat kos utk menyuap org2 yg berkenaan... tu cuma andaian... mungkin ada sebab laen...

Naz said...

Man..
kg ko kat situ?? cuba la ko tanya member2 sekampung, mana tau depa tau kes ni. dasat sungguh tragedi ni. kalolah kena time org ramai kat atas jejambat dan time tu plak jln jem, lagi haru...

>kirim salam kat kluang man...

Naz said...

Anem...
tak tau pulak apa yg berlaku pd driver tu...

FiNa said...

huhuhu... naseb baik aku tak tau kluang tu katne... aklo aku tau mesti la area tu dekat2 dengan umah aku...
almaklumla, aku just tau jalan kat area dekat2 dgan umah aku je...
kalo aku jalan jauh sket mesti sesat...
uhuhuuhuhuhuu...

Naz said...

Fina..
Ko tengok peta johor boleh tau kluang tu kat ner. glamer tempat ni...

time ko jln2, ko kena bawak sorang tourist guide. x lah sesat lg.

SyazReA said...

wah..dah takut nk lalu bawah jambatan pasni...haha
hopefully ia akan jadi pengajaran utk other kontraktor pas ni kn utk lbh bertanggungjawab dlm membuat $$ tu...

hysMan.. said...

Kg aku kat kluang tapi aku tak sure ni kat mane..
aku rasa kejadian ni kat jalan air itam nak ke sri lalang kot..
hmm...ntah..
nnt aku try tanya member2 aku..
mabok ar kontraktor yg binin nih..
ape tindakan yg dikenakan pada kontraktor ni ha??


ko tgh berbicara dgn kluang man la nih,nak kem salam ape lg??hihkk..
waalaikumussalam...
:p

FiNa said...

nanti aku cube... aku memang tengah cari sorang tourist guard yang sedia memberi perkhidmatan percuma la ni... ade sorang tu tawarkan, tapi die nak berfikir 400ratus kali katanya... mybe skrang die tengah mengira la ni...

penat gak aku menunggu...

Sulela said...

Uikssss...ngam2 himpap atas kepala lori tuuuuu. Dasatttt... Kesian orang yang berada dalam kepala lori tu...:(

panggil aku sheh said...

Astaghfirullahhalazim..

macam2 aku dgr skang
dengan kes accidentnyer la
ni pulak.. fuhh
idup didunia fana ini~~

pinkaholic eqa said...

fuh..truknyer..
tekezut gler tgk..hu3

Naz said...

SyazReA..
x payah takut lalu bawah jambatan. lalu kat mana2 pun ada bahayanya. cuma kena waspada selalu. :)

Naz said...

Man...
besau kluang ni kan?? kalo ko lalu sana, ko snap la gambo tempat kejadian. boleh buat bahan dlm blog ko. semasa dan selepas tragedi jejambat runtuh...

wow.. ruper2nya ko adalah kluangman... pasal tu ko nama hujung Man... dah tu, pakai topeng pulak mcm bandi. ohh.. super heroku...

Naz said...

Fina..
oo.. siapakah org itew yer??? mesti bengong punya budak. hahaha...

Naz said...

Lela..
aku agak driver tu sempat lari kot? pesal x nampak pun darah kat kepala lori tu. kalo x sempat, alamtnya jadi mcm burger prosperity yg ko buat tu la...

Naz said...

Sheh..
inilah donia... mcm2 kes sana sini. kalo kita berwaspada org lain pulak yg cuai... kalo tak berwaspada lg teruk...

Naz said...

pinkaholic eqa...
teruk sangat.. ntahla saper yg design dan kontraktor jejambat tu..

hysMan.. said...

besau tak le besau sangat..
tengah2 johor..
nnt ler,klu aku balik aku snap yea..

oh peminatku...
wocheh..
:)

p/s: Naz,Fina da terbang ke???

Naz said...

Man..
Akan ku tunggu.... snap mu itew...

jng lupa selamatkan org2 kat palestin yer... super hero...

aku agak Fina dah terobang ler... senyap jer...

a.b geldofg said...

lambang rasuah mjadi raya

Naz said...

Ab...
aku pun ada gak fikir begitu..

FiNa said...

korang, penat aku nak taip panjang2, bace comen aku yang terbaru kat last post aku yer

hysMan.. said...

menurut siasatan yg aku lakukan Naz hehee member aku bagitau ler,lori ni punya pump hidraulik rosak..jadi bekas kat belakang (ape namanyer??) ternaik jadi merempuh jejantas tu...
bukan kesilapan pembinaan jejantas tu..lori tu yg bermasaalah..
pemandunya dikata mati berbangsa cina..
menurut kata member aku ni lagi,rupa2nya kejadian nih kat depan kg aku..kat kem batu 3 kg tengah,kluang..
huallahualam..
tapi tak sempat nk snap gambo katenye..hehee..
:p

Naz said...

Man...
Oooo... barulah aku tahu. tq bro. nampaknya tanggapan aku dan beberapa member kat sini meleset. ingatkan kontraktor pakai bahan bina x der qualiti...

aku dpt 1 pelajaran hari ni. gambar boleh ditafsir dng pelbagai andaian. tetapi perlu siasat dahulu sebelum berkata2...

nasib ko org sana. kalo x mesti pelbagai spekulasi akan keluar dr member2 lain... tq bro...

Naz said...

Man.. aku dah update komen ko kat n3 ni...

hysMan.. said...

betul tu Naz,
dgn hanya gambo org boleh menafsir bermacam2 andaian..
jadi lebih baik berfikir sejenak sebelum menjatuhkan hukum pada seseorang..
satu gambo boleh menafsirkan pelbagai2 situasi dan keadaan..
tp yg penting bagi sape yg tau atau empunya diri tampil utk menjelaskn keadaan sebenar..
kalu org tak caya jugak,buat bodoh sudahhhh....silent beter den talk..
hmm..

FiNa said...

huhuhu... hampir2 aku taknak amik civil sebab bende ni...
huuhuhuuuhhuuuu

Naz said...

Man..
tu la bahayanya sekeping gambar. mcm2 org boleh buat tuduhan. pada hal, realitinya laen... langsung x kena dng tuduhan. ko telah melakukan tindakan yg betul. dan aku pulak kena beritahu apa yg ko beritahu aku tu...

Naz said...

Fina..
amek medik pun banyak jugak risikonya... apa yg penting... ha, sambung...

hysMan.. said...

nawaituuu...
btul bro??
hahaaa..
klu tak ikhlas supa xyah amek..
heheeee....abes duit je dan buang masa..
:p

tadi aku gi kenduri kawen aku jumpa org kampong aku..
aku tanya lagi berita nih for sure..
memang betul dan tepat maklumat yg aku bagitau ko tu..
naseb baek betul..
hahaa..
lori pasir,mmg silap pemandu dan lori...
jejantas no problem..
:)
cntinue amek civil ye Fina..

Naz said...

Man..
betul... ikhlas perlu ada. insyaallah Allah akan permudahkan segala urusan.

ok.. jd conpom maklumat tu sahih... :)

Fina, amek engine ni best... x caya? cuba tanya Man..

hysMan.. said...

InsyaAllah tu bro..
:)

yepp,sahih..tepat tanpa dengung..

best woooo...lazat..sedapp...
yg penting mesti berani CUBA,TRY DAN TEST..sgaler kemungkinan yg kita lakukan di alam fana nih suma berkait rapat dgn engine...
btol x bro??

Naz said...

Man, kalo camtu update latest n3 ni aku x payah ubah. tq..

btul Man.. engine ni best kalo minat. 1 lg kena score 4flat masa awal semester pesal subjek makin lama makin mencabar. 1 lg kena baik ngan pensyarah. ingat 1 markah saja akan membuatkan pointer kita berubah..

hysMan.. said...

yepp..u're welcome bro..

tui..memang susah dan mencabo segala zahir dan batin..sebab tu ler aku pikir 2,3 kali pikir nak sambung..hehe..member2 aku suma da terkantoii..hmm..
aku cam tu ler,baek dgn pensyarah..bodek2 skit..tapi jgn bodek kosong,make sure assignment suma siap n pay attention time kat klas..insyaAllah berjaya final..
yapp..1markah tergolek idup binasa..cewahh..
:)

Naz said...

aku time study dulu x pandai mana. slalu tuang kelas. time ngan kawan2 slalu berpoya2.. biasalah darah mudakan??

aku rasa kalo org pompuan study, mesti boleh pergi. pesal depa rajin, x lawan cakap cikgu dan cermat. :)

hysMan.. said...

manusia diciptakan suma pandai2 belaka..
cuma mcmane die gunakan otaknye je yg membezakan antara individu..
berpoya2??maksud ko??
aderkah???
wallaweiii...
aku muda tak mcm tu pon..hehe..
buat masa ni ler..hihikk..
minta2 dijauhkan..
:)

la ni pompuan ke laki ke yg rajin dan cermat suma boleh pegi yg penting usaha dan lucky..
:p

Naz said...

berpoya2 dng kawan2 la.. aderla... hehehe....

bagus la hang ni... dah semakin maju dlm memandang dunia yg fana ni...

hysMan.. said...

aku pahamm bro..
remaja kan..sendirik mau igt ler..
hihi..
aku lihat kekurangan aku yg menyekat aku utk melakukan aktiviti2 yg tak sehat..
cewahh..
itulah yg sonok jadi org yg tak bape nak mencapap nih,pergaulannya terbatas dan gerak geri tersekat..
hahaa..
ini yg mengajarku kenal dunia fana ni..
=)

Naz said...

bagus la kalo camtu. kalo terlebih enjoy buruk padahnya. tp kalo ko nak enjoy puas2, krg la masanya. kalo dah terlebih usia, org pandang x elok.. ;)

hysMan.. said...

itu mungkin pandangan org kot..
aku puas ati ape yg aku buat dan lakukan skrg nih..aku tak nak pikir benda ape yg aku nak pikir...nnt aku sendiri yg hancus..njoy tu bila2 boleh bro..

ko bace n3 latest aku kan??pelakon tu kubur da panggil mari pon still boleh njoy aku nengok??
hahaaa...
biarkan aku jadi diriku bukan dirimu..hihikk..mengong punya statement..hahaa...

Naz said...

enjoy time muda laen... enjoy time tua laen.. hehehe... tp eloklah, ko x suka enjoy keterlaluan. boleh jadi contoh kpd adik2... :)

ooohh... bila aku tengok gambo latest n3 ko, aku sebenarnya kesian kat makcik tu. kita doakan saja semoga dia tu nampak jln yg lurus...

FiNa said...

wahwahwah... semakin matang korang yer... bolehla aku pertimbangkan untuk makcik aku yang belom kawen wlupon umer die da lanjut sangat tu... nge... harap2 makcik aku tu tak jumpe aku kat sini... wawawawa...

man, ko amek engnring ek??? ko amek pe??? civil ker???

maseyh di atas tip2 yang korang bagi tu ek... insyaAllah aku akan bodek lecture aku tu lbh2 sket... ngee...

j.n.n.e.k.....
(korang paham ke singkatan tersebut??)

Naz said...

Fina..
kitorang nampak matang di mata budak2 sekolah... kalo org dewasa nampak, dia pandang kitorang mcm budak baru akil baligh...

apa kaitannya dng makcik ko? aderkah?..

tips2 tu sesuai utk bebudak yg x cukup pointer. kalo dah semulajadi genius, tips tu x perlu digunakan...

short form hang tu nampak mcm 18sx jer.. jng pakai ler. taip penuh2... hahaha...

FiNa said...

j.n.n.e.k...
itu bermaksud...
jngan nakak- nakal ek korang....

pe la abg aku sorang nieh...

18sx??? xpe, aku baru je lepas umo 18... hehehehehe.... so tak kisah le kalo aku taip untuk 18 tahun ke atas... ye dak bro???

Naz said...

Fina...
ni malas nak tulis panjang2 la ni... x boleh, nanti lecturer potong markah...

samalah kita... sayer ni pun 18 juger.. hehehe...

hysMan.. said...

aku suka njoy gak Naz tapi tengok kawan2 aku ler..kdg2 klu aku follow mmbr rempit balik sampai 3-4pg..klu folow budak blajo 9-10mlm da balik..pegi lepak pon tempat laen2..genre pon laen2..
scr logik dan mantiknye kte boleh pikir kan mane yg +ve n -ve..so beter aku pilih yg +ve je..
safe..

Aku bukan takat kesian dgn mokcik tu tapi naek menyampah..takleh jadikn contoh pada anak2 muda..
terpesong.. :(
sama2 ler kte berdoa..

Fina,i tink ur aunty not suitable for me lor maybe she can b wif bro Naz..can bro??? :p

Fina..Yepp,tp aku bukan civil..aku mechanical engineering pure..
haha..poyo je mamat nih..

betul kte Naz,kdg2 malu bila org yg tua2 nih bce komen kitorang..nek segan.perangai nauzubillah mcm budak bru akil baligh..
hahaa..

Aku pon terpikir short form ko Fina mcm mcm somthing wrong..
hahaa....

Naz,hang 81 ler bukan 18..bape kali aku bilang..tengok tu da nyanyok...ish3x..
:)

Naz said...

Man..
aku tau, ko ni belia harapan bangsa. bagusla kalo hang tau nak beza - dan +.

amin... semoga beliau dan org2 laen yg berkenaan tu dibukakan hati... termasuk yg sedang taip ni..

err.. nope. i think it's better Fina choose Man as a step uncle.. hahaha... he's very like to goreng2 keropok like u Fina...

short form Fina tu bakal timbulkan salah paham kpd org2 yg x paham... jd isu nanti... hehehe...

hysMan.. said...

yoyo'oo je ko..
aku cuma pikir yg terbaik utk diri sendiri bukan org laen pon..
hahaa..

Amin..insyaAllah.. sma2 kita..

pardon..sory to say bro but i tink im too young for being Fina's step uncle maa..beter i tink i can be juz only Fina's biz parter on kerepek n any keropok that she we'll sell soon..hahaaa..

isu hangat akan tercetus dek perkataan budak under 18..hahaa..

FiNa said...

yeke???? aku tak tau lak shortform j.n.n.e.k tu bole timbulkan kontrovesi... almaklumla, aku ni baru je menjejakkan kaki ke alam umur 18 thun ke atas nieh...

hehehe...

Naz said...

Man..
mula2 pk dr sendiri. kemudian pk juga org laen.. apa yg penting, kerjasama...

still young? same like me 2 maaa.. hahaha..

isu hangat yg best... hehehe..

Naz said...

Fina..
samalah kiter... baru lepas spm

hysMan.. said...

Naz da bape aku bilang umo ko 81..ko sek nyanyok je 18tahun..
hmm..
:p

Naz said...

aku 81 taon lg 63 taon lg la... :)

FiNa said...

pakcik... prasan mude ke pakcik???? takpe... besa la tu... kalo boleh, man pon nak gak.... hahahahahahahaaaaaaa...

hysMan.. said...

Naz,
iye ke??aku silap kire la kot..maksud ko aku la yg nyanyok..hahaaa..bijak mu nih...

Fina,
woitt..klu aku bukan 18 tp up skit jadik 8tahun..darjah 2..
takyah pikir liku2 kehidupan yg penuh pancaroba nih..
hahaa..

Naz said...

Man..
tu la yg aku maksudkan.. hahaha..

Fina..
bukan prasan muder, tp berjiwa muda.. lalala..

hysMan.. said...

ceh..bermadah helah..
:p

Naz said...

salah sikit... helah bermadah patutnya... :p

hysMan.. said...

wow..da mcm lagu cik jayana jain..
hahaa..