Followers

Saturday, March 7, 2009

Tanda Rezeki Tidak Berkat



Antara tanda rezeki diperoleh tidak berkat ialah:
1 - Jiwa sentiasa tidak tenang walaupun memperoleh dan memiliki harta banyak dan bertimbun.
2 - Harta yang diperoleh menerusi jalan tidak baik mudah habis dan terhakis tanpa diduga dan tidak disedari.
3 - Berasa sombong dan tamak hingga bernafsu untuk menambah dan memiliki lebih banyak harta hingga tindak mementingkan ibadah.
4 - Berasa kedekut dan enggan bersedekah atau mengeluarkan zakat kerana menganggap perbuatan itu merugikan.
5 - Sering ditimpa bencana dan musibah yang tidak disedari. Ini kerana setiap perbuatan mungkar akan mendapat laknat daripada Allah.
6 - Ibadah tidak sempurna dan sukar menerima pendidikan terutama berkaitan agama.

Justeru itu, umat Islam harus merenung dan mengambil iktibar jika berlaku insiden yang terpaksa mengeluarkan wang seperti kereta atau motosikal baru rosak, alat elektrik di rumah tidak berfungsi, anak tiba-tiba sakit dan memerlukan rawatan yang memerlukan belanja yang tinggi, dompet, telefon bimbit dan barang kemas hilang atau kena kebas.

http://www.rileks.info/coollist


25 comments:

GeNeRaSi MaLaYSia said...

kalu sume tu terjadi..
cpt2 lah g byr zakat..
n yg plg pntg cr lah rezki yg halal..

hysMan.. said...

Rezeki tak berkat berpunca duit yang haram berpunca pada sumber yg haram..hmm... :(

muhasabah la diri..jeling kiri kanan mana betul mane salah..moga dijadikan panduan dikemudian hari..

semua yg terjadi ada hikmah disebaliknya..
always tink +ve..

Naz said...

>GeNeRaSi MaLaYSia
Yup.. that is true. tp mcm mana kalo rezeki dpt cara yg haram. Pastu kononnya nak bersihkan harta tu dng bayar zakat dan sedekah kat anak2 ytim? Aku ada jumpa makhluk mcm ni.

>Man
Aku juga pernah kena. Taya keter aku dua2 koyak dan botak. pas tu ofice aku kena pecah masok. Fuhh... tertekan gak. Mungkin balasan dunia sikit kot?? X bayo zakat ker, terambil hak org tnpa disedari ke???

hysMan.. said...

betul tu tanpa disedari yg bahaya,kalu disedari lagi bahaya brlipat kali ganda...:(

Aku ni kalu da bercrite nak gempak je..mcm byk pengalaman sgt..
ko abaikan je ape yg aku dok tulis..itu keluar dari pemikiran yg tak bernas aku..heheee..

Naz said...

x der masalah bro. ko curahkan jer apa yg ko pikir. kat situ akan menajamkan fikiran. kalo salah ada org akan tegur. kalo betul, org akan sokong..

hysMan.. said...

aik???tak tdo lagi pe????hahaaa..
yepp,aku cuba all out kan..
insyaAllah..
tapi kalu aku terlampau berbicara ingatkan aku k kawan..

naz,ko tau ye binary code tu???
:p

Naz said...

blum lg. aku hari ni free sikit pasal paper work aku tinggal 20% nak siap. tunggu layout dr manufacture. pas tu bole submit kat client.

aku kan budak engine. sure la aku tau. aku boleh convert dlm hex code lg. ko ni memang la... da mcm criter da vinci code...

hysMan.. said...

iye ke??hehee..
ntah aku tak tengok lagi citer tu..
nama cam gempak je..

ko sek ngadap blog jer ni..
bila ko nak praktis men gitar???
aku tak sabo tunggu kredit aku nih...
huhu...

Naz said...

aku beli vcd pirate. mcm syut jer gambonyer. jln criter tahap kura2 nak panjat batu. mungkin ko dah tertidur dlm 10 minit pertama.

aku skrg tengah borak2 ngan gewe blogger. sajer cit cat. sesambil tu ngadap blog yg aku rasa cuma kita berdua jer wujud di alam cyber ni.. nasib ko ada Man. kalo x sangap blog aku nih...

nanti2 lah aku praktis. malas tahap cipan la skrg. dng sorer dah x der ni. air asam jawa dah 3 hari aku teguk. ada kurang sikit. Alhamdulillah...

hysMan.. said...

ko da tgk street fighter???
hahaaa.... :p

aku ada kat sini pon,still out of topic..kahkahkah...
abih tu blog gitar ko tu da ada pengunjung setia...aku buat pengunjung setia kat sini plak..
heheee...

mak aiii..lama betul batuk ko...
agak2nya ko pi minum air asam jawa dgn ais pe??nak baik camne bro..
aiyaa..heheee..

Naz said...

criter street fighter yg pasal chun li aku blum tngk lg. nak tunggu kluar dlm torrent. tp masa kanak2 dulu aku suka temankan kengkawan g kedai game. kalo aku maen, aku suka jadi m bison. suka guna power dia yg senang nak kalahkan lawan.

blog gitar aku sorang dua jer pengunjung setia. ko jadi la pengomen tetap merangkap pengkritik tetap kat sana.

aku agak pasal aku makan ubat batuk hari tu. sebelum makan, batuk sikit2. pas makan, kahak lekat kat krongkong plak. skrg da kurang sket...

hysMan.. said...

sama la aku..tapi kadang2 lagi suka tengok aksi wanita dalam game street fighter tu..
menghairahkan..huahahahaaa..

nanti ler aku jadi pengkritik tetap kat blog ko tu ye..skrg ni aku bagi laluan pada sape minah sorang tu..aku lupe namanya...
hihikk..
:p

Naz said...

oo... memang seksi beb. tp, cuma animation jer. kalo org real punyer lg best.

ooo... minah tu namanya Lela. dia minat muzik. pasal tu dia rajin sangat g blog aku yg 1 lg tu...

ala.. kritik jer. tp jng la ko kritik mcm si adlin aman ramli tu. laen lah kalo aku pemuzik profesional. ni flat sana sini, pitching lari... wooo... banyak klemahan...

hysMan.. said...

oiittt...giler ar luu..
kat wayang ni pon da klua street fighter..pi ar tengok..
kisah cun li..
aku nak tengok semalam tak sempat..
heheee..

ha!lela..ade cam tu beb..
pi ar tekel..aku sure die single lagi..awek tu da..
aiyaaaa..
:p

AAR tu kdg2 melampau sangat..aku tak ler mcm die tuh,bwh sikit dr die..hahaa..
ok..nnt aku menyelinap masuk sana
hahaa..

Naz said...

aku tunggu torrent jer. kat xternal hd aku dah ada 30,40 movie yg aku da siap donlod tp x dan nak tengok.

lela tu da kawen da.. kalo dia single pun mana la dia nak kapel ngan manusia di alam cyber ni. hohoho..

menyelinap... jng x menyelinap bro...

hysMan.. said...

30,40 movie???fuyoo geng...
ni bole share ni..hehee..
nak sekaki bole bro???
aku ni nak download byk betul link2nya exspecially rapidshare or megaupload..
malas betul aku nak sedut..
itu kdg2 aku pon beli gak..hahaa...

naz,mula2 cyber..lame2 face 2 face ar...aiseymen..aku rase ko pon penah dngar cite kan bini@pompuan terjerat sebab intenet ni..hahaaa..
MasyaAllah...minta2 ler dijauhkan..
:p

Naz said...

aku start sedut bulan 10.. tahun lepas. kebanyakkan criter omputeh. the matix, never ending story, kartun disney, segala criter zombie, pirets of carribean, dan ntah aku x ingat. nak kena cucuk usb baru boleh tengok.

weeiii.. jng ingat bukan2 yer. harap2 kita semua x terjebak dlm cinta cyber terlarang.

hysMan.. said...

fuyooo..ni mmg kaki sedut nih...
citer korea ko ada bro??
aku memang tahap gabanman citer korea nih..heheee..

pada aku,cinta cyber boleh kalau kena gaya yg betul..yg jadik tak betul bila otak diletak kat lutut..huh..
marah nih.. :s

Naz said...

tu pun member aku yg ajar sedot2. memula 1 nak carik software anti virus. pas tu tngk bnyk movie.. so, apa lagi... serang...

ko marahkan saper?

Naz said...

lupa pulak, criter korea aku x der...

hysMan.. said...

aku marah kat org yg letak otak kat lutut..hahaa..
iye ke??web ape namanya naz??

takde??hmmm...takpe ar..

Naz said...

hahaha... org yg letak kpala hotak kat lutut mmng patut kena marah...
aku slalu sedot kat mininova. sana criter korea pun ada. kena pilih2 sket pasal kebanyakan x der sarikata english.

hysMan.. said...

nnt aku cuba try test search mininova tu k...ade ape2 hasil akan ku in4m semasa ke semasa...
ngeh...

Naz said...

yeker? aku x prasan pasal aku slalu sedot criter omputeh.

hysMan.. said...

ah ko..
:p