Followers

Friday, March 6, 2009

Kenapa Orang Kaya Semakin Kaya?



Naz : Ni email aku baru dapat dari admin Majalah IM (Internet Marketer) Amat bagus artikel yang beliau tulis. Baca dan amalkan... :)

--------

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Naz, semoga sihat dan ceria selalu.

Kami pasti anda pernah melihat situasi dimana orang kaya menjadi
kaya dan orang miskin pula menjadi semakin miskin. Kenapa?

Mungkin ada segelintir yang mengatakan bahawa dunia ini tidak adil
dan zalim. Malah semakin ramai pula yang memandang negatif terhadap
golongan yang kaya.

Baiklah, setelah kami membaca beberapa buah buku mengenai
kisah-kisah orang kaya di dunia maka kami dapat rasakan kami tahu
kenapa orang kaya menjadi semakin kaya.

Naz, nak tahu tak?

Dalam sebuah buku yang ditulis oleh orang barat ada mengatakan
bahawa orang yang kaya menjadi kaya adalah kerana mereka memberi
sesuatu kepada masyarakat. Boleh dikatakan hampir semua orang
terkaya dunia memberikan sesuatu kepada masyarakat sama ada dalam
bentuk ilmu, harta-benda dan sebagainya.

Kami rasa istilah yang lebih tetap adalah bersedekah!

Benarlah ada hadith menyebut bahawa harta kita tidak akan berkurang
sedikitpun jika bersedekah. Ya, tidak berkurang walau sedikit pun
malah akan bertambah lebih banyak lagi!

Kita sebenarnya sudah mengetahui perkara ini semenjak daripada
kecil lagi tetapi kita tidak mempraktikkanya, betul tak?

Kita ambil kisah orang terkaya di dunia iaitu Warren Buffet. Beliau
menderma sebanyak $32 billion setahun dan ianya hampir sama dengan
nilai perbelanjaan orang di Bandar Kuwait setahun iaitu $34 billion.

Bill Gates juga memberikan sesuatu kepada masyarakat dengan The
Bill & Melinda Gates Foundation.

Kita mengambil kisah orang kaya tempatan pula seperti Tan Sri Syed
Mukhtar Al-Bukhari yang mempraktikkan amalan bersedekah dengan
Yayasan Al-Bukhari. Malah jutawan Internet Irfan Khairi juga
membantu masyarakat dengan Yayasan Ilham Budi.

Lihat kerana mereka memberi maka mereka menerima lebih banyak lagi.
Inilah salah satu rahsia kenapa orang kaya menjadi lebih kaya dan
semakin kaya.

Bersedekahlah kita walaupun sedikit, janji kita ikhlas :) Semoga
perkongsian kami pada kali ini memberikan manafaat kepada anda.

Tapi percayalah Naz bahawa semua orang kaya didunia
mempraktikkan amalan bersedekah ini. Anda bila lagi?

Sekian,
Zhafran & Labanon,
Team FlareBiz,
www.MajalahIM.com

p/s: Semoga kami juga dapat membentuk yayasan kami sendiri suatu
hari nanti untuk membantu masyarakat kita. Amin.


52 comments:

hysMan.. said...

Betul3...
aku setuju dgn kenyataan dia..
sedekah walaupun sedikit asalkan ikhlas..
kalau bagi byk2 tapi riak nak tunjuk 1 dunia tau 1 day nnt lingkup jugak..

p/s:aku pnah tgk tempoh hari,masa konsert amal palestin ade seorang si polan ni menderma sejumlah RM1juta dgn menggunakan 'Hamba Allah' sebagai ganti namanya...beliau tak dtg ke konsert tu..mulia sungguh..meremang bulu roma bila hos konsert tersebut mengumumkan..
yg lain suma muka tak bersalah(bangga) atas pentas dgn memegang replika cek yg berpuluh2 ribu..

Naz said...

Man, siapalah 'hamba Allah' tu yer. aku dpt bayangkan dia seorang yang sangat kaya tetapi rendah hati. yang penderma yg ciput2 yg naik pentas tu agaknya malu, tp depa wat control hensem jer. mesti ada yg terasa...

derma bagi aku bukan setakat wang ringgit saja. banyak perkara yg boleh didermakan sebagai amal jariah. mungkin kita ada something yang kita lebih. contohnya masa dan kemudahan. mungkin ada rakan kita ada kecemasan dan perlu pulang ke kg segera. tapi dia x ada kereta dan bas ke sana bertolak lewat. sebagai seorang rakan dan sebagai saudara seagama, kita boleh bantu dng menghantar dia pulang atau pinjamkan dia kereta.

Selain itu... ilmu yg bermanafaat. nak kata derma, mungkin tak sesuai. tapi pengertiannya hampir sama. memberikan kepada yang memerlukan. kalau boleh ilmu yang kita nak berikan itu jng harapkan balasan. but, terpulang kpd individu itu. jika org yg kita ajarkan itu mengajar balik kpd org lain, maka ia akan datang balik kd diri kita. jika kita semai benih akan tumbuh pokok yang berbuah lebat. camtulah kiranya...

hysMan.. said...

yepp,u're right bro..
tanpa mengharapkan balasan dan ikhlas itu da cukup..

ko ajar kitorang adsense pon dikira derma ilmu ko pada kitorang..ko tak mengharapkan pape kan??aku pikir ko cuma mengharapakn moga kawan2 ko berjaya mcm ko..tul??
itu pun sumbangan jugak naz..
Thanx bro..
(tapi aku still tak dpt hasil lagi..hehee)
kurang usaha barangkali..

yayasan al-bukhary tu syed mokhtar punya ye??baru aku tau..
slame ni aku sekolah dulu pakai buku sponsor al-bukhari beb...
Alhamdulillah skrg aku boleh bangga dgn diri aku sendiri sbb buku tu lah aku lulus suma subjek..heheee..

Naz said...

pasal adsense tu aku x minta apa2 pun. nak bantu org, mcm org lain bantu aku sebelum ni. ko just cuba jer, mana tau boleh pergi... dpt lepas overhead bulanan pun dah dikira ok. 1st cek aku dpt lepas setahun aku join program google tu. pelan2 kayuh. sikit2 lama2 jd bukit.

yayasan tu dah bnyk bantu org kita. ko sndri da nikmati dana dr tuan syed. berkat dr keikhlisan beliau. semoga beliau bertambah2 kaya dan bertambah2 pemurah lg. contoh camni la patut kita tiru, ye dok? yg org kita skrg ni dok tiru merempit, hisap dadah... x der maknanyer...

amirul said...

Salam Naz,
Tak semua org kaya berbuat gtu... sebahagian saja... bagaimana pula dgn pemimpin2 yg rakus membolot kekayaan rakyat? :(

Naz said...

Salam kembali Amirul...
X semua orang kaya tu dermawan. Pemimpin ada juga yg kaya dan ada juga yang dermawan. samada dermawan disebabkan keikhlasan hati atau sekadar menunjuk2 untuk mendapat pangkah dr rakyat. aku x maksudkan mana2 pemimpin atau parti politik malaysia. aku dah cukup muak dng senario skrg ni.

org melayu jadi berpuak2 pasal politik. seharusnya politik menyatu padukan bangsa. aku juga cukup x suka bila ada org yg cukup xstream mempertahankan pendapat politik yg dia 'anuti'. aku boleh berikan contoh dialog dlm ruangan komen mamat ni.

---------------
aku:
tempat binatang tu bertenggek mcm ada dlm game 'half life'...

dia:
Naz ..............btul ko ckp tu bro....ko pandai main game ye

aku:
aku slalu maen game ni dulu. tp x terer la. asyik kene tembak jer. last2 aku cari cheat code dlm internet. hahahaa.... semua musuh x nampak aku. so, aku blasah depa smpai x tinggal 1 pun.

dia:
naz........klau cmtu ko boleh jadi org politik lah...main tipu

aku:
aku x minat politik. aku minat biz dan art. kadang2 aku 'mempolitikkan' diri aku untuk menyesuaikan keadaan. hehehe... poyo jer...

dia:
Naz ................politik tu khidupan...ko tk minat hdup?

aku:
politik tu 'kehidupan' bagi sesetengah orang. not 4 me. kehidupan itu sendiri lebih besar dr politik.

dia:
Naz...............yelah2..janji ko boleh mian gtar ko to

aku:
ish.. maen gitar x der kena mengena la bro..

dia:
Naz ................bila gtar dan tali gitar naik harga baru ko tahu marah ye

aku:
aku dah 2 tahun x tukar tali

---------------------

sampai situ jer wat masa ni.. aku cukup x senang dng cara dia 'basuh' aku (kononnya). mungkin dia lebih pandai dan hotai. tp x kan pasal politik nak sindir2 kawan. aku cakap cara elok, dia hambur kata2 yg tak sedap didengar... kalo x pueh hati g la jumpa wakil rakyat dia. bole usulkan kat parlimen. bg aku politik malaysia ni lebih memecah belahkan org kita. thats y aku lebih fokus kat biz dan hobi aku jer.

dng biz yg aku buat skrg, aku dpt buat 1 rantaian kerjasama sesama org melayu dan juga sesama bukan melayu dlm suasana yg tenang dan harmoni. persaingan tu tetap ada tetapi secara sihat. x mcm politik yg penuh dng muslihat yg menikam bangsa sendiri. aku bebas nak kawan ngan aliran parti pembangkang atau parti kerajaan.

aku x payah nak ampu2 'somebody' untuk sesuatu kepentingan. x perlu kroni untuk dapatkan projek. apa yang penting, komited dan fokus. orang akan nampak kesungguhan kita.

Amirul... apa pendapat ko pasal ungkapan 'politik tu kehidupan'? bersetuju atau tidak??

hysMan.. said...

Bro mirul...
jawab!!!!!
heheeee...

ape ni naz,
Aku tak suke ar politik..
muak dgn topeng yg bertatahkan kaca tapi rupanya intan disebaliknya..
mcm jin ertopengkn syaitan..
tp both org tetap pnggilnya antu..
teroookkkkk...
lupa pada asas..
mengejar nama dan pangkat..
ceh..

Naz said...

Man, aku x suker politik masakini. sama mcm ko juger. aku lg minat politik dan cara pemerintahan di zaman Rasulullah SAW dan khalifah. Zaman tu tiada tikam menikam sesama sendiri. penuh dengan kebijaksanaan dan keluhuran budi serta akhlak. Pasal tu agama islam cepat berkembang seperti bunga kembang semangkuk.

Pangkat... nama?? apa ada pada title tu kalau pemimpin itu sendiri jln menyenget? hanya pengikut yg bijak tidak akan ikut pemimpim yg sebegitu. aku bukanlah pengikut parti itu atau ini. just berkongsi paradigma tentang senario masa kini. sampai aku naik menyampah baca paper dan tengok berita. maen gitar lg best...

ok, ni sambungan perbualan td antara aku dng mamat tu

----------------------
dia:
Naz ..............yelah2 ko ni pandai mjawab..kalah aku

aku:
x der lah. cuma aku perati senario politik masakini lebih memecah belahkan org kita. malu dng bangsa lain. ada jer isu nak buat bercakaran sesama sendiri. bangsa lain tepuk tangan... ko ada idea nak kasi kita bersatu padu? lupakan sekejap pasal politikus ni...

dia:
Naz ............idea aku mudah je...ikat depa tu smua....pastu hantar pi belajar agama kt pondok...klau malas...tabur kerengge kt dlm baju

aku:
hmm... aku sokong part hanto g blajo pondok tu. nama jer negara Islam... tapi...

maleh nak sambung... ko sambungkan bro...

-------------

ok,kita tunggu... ;)

hysMan.. said...

tapiiiii....?????
ek eleh...
suspen ar beb...
bikin gempaq je..
ape die???
:(

Naz said...

x der pe2 la man. just sambungan chat aku ngan mamat yg xstream politik jer. abaikan saja...

hysMan.. said...

oo...
hmm..dgn hanya bcerita politik je pon da boleh merosakkn hubungan sesama member..kuat betul panahan kuasa politik semasa negara kita ni ye..
aku penah gak dalam situasi mcm ko..aku bukan politik mane2..
(baru last year 21..hehee..)
tapi member2 aku ni xtrim dgn BN,PAS & PKR,penah ade sekali bebudak yg sokong BN bergadoh dgn PAS..
mcm2 depa dok kutuk PAS,member aku ape lagi sound direct baik punyaa..
last2 2-2 tak bertentang mata...
rosak....
alpa laaa...
ceh.. :(

Naz said...

Man, baru criter jer dah gaduh. Apa kes la dng org2 yg xstream fahaman sesuatu politik. Sebenarnya dorang hanya dipergunakan oleh ketua mereka saja. dorang sanggup bergaduh, putus kawan, dan mcm lg demi ketua mereka. aku cukup anti dng golongan yg begini. kepala hotak depa asyik pikir pasal bagaimana nak memenuhi agenda ketua mereka. kalau kita kurang sependapat dng dorang, dorang akan hentam kita. kdng2 bender yg x der kena mengena pun dorang masukkan sekali. apa la bangan punya orang tu. jadi pengikut boleh, tp jadilah pengikut yg bijaksana. ni main terjah sajer.

politik... sepatutnya ianya dapat menyatu padukan masyarakat. tetapi sekarng sudah terbalik. aku boleh cakap... lantak pi lah. lebih baik aku fokus pd life aku. tp sampai bila ya?? biarlah masa menentukannya... maybe buka 1 lg parti kot... hahahahaaa... lebih berpecahlah org melayu...

hysMan.. said...

dorang mengenepikan agama utk mencapai agenda mereka sendiri..
nmpk sgt skrg ni dorg lebih mementingkn kuantiti (pengundi) dari kualiti (untuk rakyat)..
nama yg dijulang tapi habok pon tara..omong2 kosong yg dijanjikn pada masyarakat..
dorang anggap politik ni sebagai satu platporm tempat pemainan lompat si katak lompat..:p

biarlah kita dgn kehidupan kita,tak rugi pon..sampai bila?
sampai negara Malaysia ni tak dijajah kembali laa...
La ni ekonomi singapore tgh gawat so singaporean tgh dok menjajah tanah kat jb (NUSAJAYA) sebagai tanah taklukan baru sebelum melebarkan empayar yg sedia ada..
yg kit kat sini bercakar2an sesama sendiri..hmm.. :(

Naz said...

apala nak jadi ngan malaysia ni kan? nak jadi pemimpin bukanlah 1 tanggung jawab yang ringan, tetapi terlalu berat. tp ramai berlumba2 mencalonkan diri sendiri untuk jadi pemimpin. pasti ada taktik kotor untuk mendapatkan undi yg bnyk. kenapa mesti mencalonkan diri sendiri? kan lg bagus kalau dipilih menggunakan sistem perundangan Islam yg betul. aku sebenarnya x amik port langsung pasal cara2 depa pilih ketua pasal aku x minat. aku lg minat buat apa yg aku boleh buat. dpd bergaduh2 pasal mender yg x der untung, lebih baik buat mender2 yg ada untung.

hysMan.. said...

a'ah..nape mesti nak calonkan si empunya diri sendiri..
kat situ kita dah boleh tengok ape matlamatnya...
rakyat sekarang da boleh berfikir secara waras..bukan lagi org dulu2..ekor je...tapi still nak main kotor camtu jugak...hate dis topic..:(

baguih la mu ni..
kira untung..untung..untung...
heheee..respek ar..:p

Naz said...

aku ingat ada 1 kempen p.raya dlm tv lama dulu. dia cakap, 'undilah saya. saya akan bla..bla..bla..' apa punya promote da... mcm giler kuasa jer aku dngr bunyinyer.

haaa... kalo ko nak untung...'undilah aku ni'... hahahahaaaa.....

amirul said...

Salam Naz,
'Politik itu satu kehidupan' Mungkin ungkapan ada kebenaran utk mereka yg berkepentingan tertentu utk mendptkan sesuatu... BUT NOT FOR ME! Bagi aku... takde parti politik dlm Malaysia nih lagi baguih... Sbb... ada pun cm takde... susah senang hidup rakyat... camtu gak... cume org2 tertentu saja yg hidup lebih bgus... There for pi mampuih sama itu POLITIK... aku suka BEBAS membuat sesuatu... Weiiii kawan u buat pe sebenarnye nih? bisnes pe nih? nak tau lebih lanjut...

hysMan.. said...

Naz,
itulah pasal aku soh ko masuk AF sekurang2nya aku manabur bakti kepada industri tanah air dgn afundi ko..ko taknak...
tak dan lps tu soh aku undi ko politik plak..
hmmm.....nak jugak tu..
heheeee...


Bro mirul,
sokong 101%!!!!

Naz said...

Salam kembali Amirul..
Aku memang amat-amat setuju nagn apa yg ko tuliskan tu. Sebenarnya, aku terselisih faham ngan sorang mamat blogger yg tiba2 sindir2 aku bila aku cakap aku tak amik port pasal politik. mender2 yg x der kena mengena dia kaitkan utk menyokong fahaman dia tu. pasal gitar pun nak di masukkan sekali. poyo jer dia tu. lupakan saja pasal mamat tu pasal aku x simpan apa2 pun. dah kira settle dah aku ngan mamat tu.

aku just nak cakap biz lg best dr politik. politik cukup kotor. walaupun biz punya taktik hampir sama dng politik, tp x sampai pecah belahkan bangsa. aku wat biz sikit2 jer. baru nak bertapak jer. Dj Epoi tau la apa aku wat.. hehehee... Salam bro...

Naz said...

>Man.. ko jng paksa aku masuk af. kalo aku masuk, aku nak jd pengkritik tetap. baru padan muka student2 tu kena sembur ngan aku. walaupun aku nyanyi sumbang sebenarnya... itulah hakikat politik masa kini.. marahkan org sorer sumbng padahal sorer sendiri pun sumbang juger...

hysMan.. said...

aiseymen,lawan tokeh nampak..
nak jadik pengkritik tetap plak daa..hehee..
ko kene lagi lazer dgn Fauziah ahmad daud..
pastikan semburan ko tu tepat kena pada sasaran..
kalu tak 0..
terlampau tinggi angan2mu itu..
wahhhhh....
ala,takyah la masuk af tu suma..
hiburan berbentuk mcm tu membuatkan kita alpa..

ya betulll...
realiti tetap realiti..
:(

Naz said...

aku minat muzik tp x minat hiburan yg melalaikan. realiti tv aku suka tengok, tp sekadar tengok je lah... :)

hysMan.. said...

elelelelelehhhh....
yoyo o je ko..
ade minat jugak tu beb...
heheheeee..
:p

Naz said...

aku cuba minat kpd bender2 yg buatkan aku x membazir. tengok tv, dngr radio, wat unplugged sensorang, jogging (lama tak turun weii..), bertenet (online), dan apa saja yg x membazir. dulu aku slalu g cinema, boling, karoke kat luar. bila pikior balik, lebih baik aku masukkan dlm tabung ayam aku. boleh gak top up time sesak2 nanti.

hysMan.. said...

betul3..baik menabung..
sebelum kena masuk pencurik opis aku,duit syiling aku berpuluh2 RM dorang kebas dlm drower meja..
skrg hampeh kosong..
malas daa..

aktiviti yg ko nyatakan atas nih sama gak dgn aku..
tapi aku tak rajin dngar radio,tak geti men gitar dan tak suka bkaraoke..hehee..
aku sejak 2 menjak ni bru rajin tgk wayang..sblm ni jarang2..

sekurang2 aktiviti suma berguna..
jgn melepak udah..hmm..
ramai kat luar tu yg melepak suma melayu..segan weiii..

Naz said...

tengok wayang?? mcm best... ko blanja la aku...

melepak boleh melemahkan minda... rasanya ramai org Melayu kita ni lemah mindanya...

hysMan.. said...

Naz,
aik..ko le yg blanja aku geng...
aku rasa gaji aku separuh dari suku nak banding dgn gaji ko...
aku ni ibarat kais pagi makan pagi,kais petang terus kontang....

tapi kalu melepak + shuffle camne plak ek??lemah jugak ke bro??

Naz said...

ala.. tiket wayang baru seploh hingget. nanti aku blanja la pulak soru. hehehee... amacam?

shuffle yg ko maksudkan tu game seksi tu ker?

hysMan.. said...

no hal la beb...
takap 10hengget,seribu tahun pon aku boleh sponser ko..
hahaaaa.......(poyo lagi..)

aik,kat kepala hang ni seksi meksi je ye??ceh..
:P

Naz said...

yeye... Man nak blanjer aku... suker nyer hati gua.. nanti2 aku turun jb, aku carik ko.

abis tu shuffle tu menatang aper bro??

hysMan.. said...

oo..lupe plak aku nk bagtau..hehee..
ko penah mainkn lagu kat winamp tak??kan ade button SHUFFLE(1-3-2) utk lompat2 playlist 1 lagu ke lagu lain..
haa..benda tu laa...
:p....

Naz said...

loh... itu jer?? ;p

hysMan.. said...

secara jelasnya..ia bermaksud sang budak lelaki terloncat2,terkinja2,terlompat2 sambil melepak...i mean menari la tu bro same like break dance at kaki lima...
heeee...
:p

Naz said...

ooo.. br pokcik tau. maklumlah dah tua.. hehehee... aktiviti tu kan baek utk kesihatan. tp kalo patah tengkok, g hospital... :)

hysMan.. said...

hehee.....
:p
hospital mentoll..

Naz said...

cian depa.. muda2 lg dah sewel..

hysMan.. said...

itulah pemuda-pemudi zaman kini....
takde pikir masa depan...
da terhantok baru nak tergadah..
heee..aku ckp camtu mcm ler aku ni tua sangat..im still teenager lagi geng..
hahaa..:p

Naz said...

Man..
terhantuk baru nak mendongak tu kira ok lg. yg dah mati baru nak menyesal tu lg parah.. biasanya mat rempit dan mat gian...

hysMan.. said...

ntah ler naz,aku ade gak member gaya tu...
tapi ape boleh buat,tak makan saman...
da berbelas2 kali xciden tapi still tak amek pengajaran..
:(..kesian aku tgk ibu die..

Naz said...

Man, tu namanya mat rempit tegar. berbelas kali xcident pun tak nak insaf2 lg. aku pernah tengok depan mata aku 1 tzm kena himpat ngan trelar. tp bukan mat rempit. penunggang kepala tersesah kat divider besi jalan sampai helmet tercampak jauh. yg pembonceng masuk dlm magard tayar trelar tu. ya Allah.. ngeri Man... brader tu patah dua ke belakang. nampak segala isi organ dlm bdn dia...

hysMan.. said...

MasyaAllah..mintak2 dijauhkn...
dpn mate plak tuh..mak aiiii..giler ar...ish..
aku penah gak jatuh nek moto tzm,rxz n lc..heheee..tp alhamdulillah tak teruk dan selamat tubuh badan...
tapi penah skali aku sajer nak nk makan angin dgn member aku,aku letak moto aku kat umah sewa,aku bonceng nek moto mmber aku yg mat rempit ni,sikit lagi kitorg nak jatuh time die willy tak stable...wallaweii......
hmm...

Naz said...

nasib x jatuh.. aku jatuh tergolek dog time member aku willy rxz. time tu aku pegang kad rayer banyak2 nak pos kat luar. dia rem dan wat aksi willy... aku dng x pegang apa2 terus terlentang ke belakang. sakit badan dan sakit hati time tu... smua budak2 jerit kat aku... hahahaaa...

hysMan.. said...

hahahahaaaaaaaa....
kelakaw ar cite hang nih...
bole plak pegang kat raya mcm tuh..
hihikk..
:p

Naz said...

banyak beb.. semua member2 suruh aku poskan... ada la dlm 30 keping..

hysMan.. said...

mak aiiii....
30???giler gabanmen la korg...
abes tu da jatuh terok tak???
balik modal dgn upah yg ko dpt tu??

Naz said...

bontot dan inveterbrata aku sikit sikit. cilakak punyer member...

setakat 30 tu biasa2 jer. time nak rayer lg bnyk aku tolong poskan. aku x amek upah pun pesal dorang belanja aku kat dining room. hahaha... mana kena bayo...

hysMan.. said...

ek eleh...
apa ar..
skrg nih suma biz maa...
duit...
hehee..
:p

Naz said...

kat dining hall, mana kena bayo. tu semua subsidi..

hysMan.. said...

o ye ke??
ntah ler..tak tau plak aku..
huhuuu..
:p

Naz said...

ko dulu kat u slalu mkn kat gerai ker Man??

hysMan.. said...

tak ler...aku mane masuk u bro..
aiyyaa..apa la mu nih..
:p
time blajo kat poly dulu mmg ler aku suka makan luar..
nape bro???

Naz said...

aik, kat polly x der makan pree ker?