Followers

Tuesday, March 17, 2009

Sifat Romantik Rasulullah S.A.W


Rasulullah SAW adalah contoh yang terbaik seorang suami yang mengamalkan sistem Poligami. Baginda romantik kepada kesemua isterinya. disebutkan satu kisah pada suatu hari isteri-isteri baginda berkumpul dihadapan baginda lalu bertanya siapakah diantara mereka (isteri-isteri) baginda yang paling disayangi”. Rasulullah SAW hanya tersenyum lalu berkata, “Saya akan beritahu kamu kemudian~. ”

Selepas daripada pertemuan itu, Rasulullah telah memberikan setiap seorang daripada isteri-isteri baginda sebentuk cincin. Baginda berpesan supaya tidak memberitahu kepada isteri-isteri yang lain~ . Lalu suatu hari mereka berkumpul lagi dan bertanyakan soalan yang sama. Rasulullah SAW lalu menjawab “Orang yang paling aku sayangi ialah yang kuberikan cincin kepadanya”. Isteri-isteri baginda tersenyum puas kerana menyangka hanya diri mereka sahaja yang mendapat cincin dan merasakan bahawa diri mereka tidak terasing.

Tidak ketinggalan amalan-amalan lain yang boleh dilakukan untuk mendapat suasana romantik ini Rasulullah SAW ada bersabda yang bermaksud: “Apabila pasangan suami isteri berpegangan tangan, dosa-dosa akan keluar melalui celah-celah jari mereka”. Rasulullah SAW selalu berpegangan tangan dengan Aisyah ketika di dalam rumah. Baginda acap kali memotong kuku isterinya, mandi junub bersama, dan mengajak salah seorang dari isteri baginda pergi musafir (mengikut undian) untuk menambahkan lagi kasih sayang di antara mereka.

Inilah serba sedikit kisah romantik Rasulullah SAW agar dapat kita tauladani dan praktikkan dalam kehidupan berumahtangga. Pada suami-suami yang budiman selepas ini peganglah tangan isteri anda setiap waktu, setiap masa dan setiap saat begitu juga pada isteri-isteri solehah peganglah tangan suami anda bagi menghapuskan segala dosa-dosa~. ada yang belum berumahtangga tu cepat-cepatlah mendirikan rumahtangga~ kerana dengan perkahwinan itu boleh menjamin anda ke syurga.

“Ya Allah cantikkanlah akhlak ku seperti mana cantiknya akhlak Rasulullah SAW, tenangkanlah hati ku bagai tenangnya air di tasik, dan serikanlah wajahku bagai bercahayanya bulan purnama di hari berserinya wajah orang-orang beriman… .” Aaaammmmmiiiiin~ Ya Rabbal ‘Alamin~^^

Sabda Nabi, ilmu itu milik Tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan, Insya Allah Tuhan akan menggandakan 10 kali kepadanya ALLAHUAKBAR~

Naz : Siapa yang pegang tangan isteri time jalan2 kat luar? Sila angkat keyboard masing2... :)

73 comments:

Sulela said...

Akhlak nabi S.A.W...insan yang sempurna...

Naz said...

Lela..
Ya betul... pernah dpt cincin ?? ;p

Sulela said...

Ada...tapi aku tak pakai. Aku tak suka pakai barang kemas...hehehe...wink wink wink ;P

FiNa said...

bez! bez! bez! mamang bez dpat hidup pd zaman Rasulullah nie... teringin nak berjiwa macam Baginda... InsyaAllah........

Aminnnn....

Naz said...

Lela...
x suker? hehehee... aku nak carik bini mcm ko la...

Naz said...

Fina..
Insyaallah kalau kita ada usaha mencontohi baginda saw. dpt jadi umat baginda pun dah cukup beruntung..

Sulela said...

Menyesal ko nanti...hahahaha

Naz said...

Lela.. bak kat org.. biar papa asal bergaya. tp bole tukar, biar kaya asal x bergaya

Dj Epoi said...

Salam.....

Memang Terpujilah yang Teramat ngn Sifat2 yang ada pada Baginda...

Tapi agaknya ramai tak lagi yang masih meneruskan mandi junub bersama - sama...
Kalau Kawin ramai banyak ahhhhhh...

Terima Kasih Naz...Info yang baguiiih!!

Naz said...

Dj Epoi...
Sama2 kasih... :)

hysMan.. said...

Ameeeen...
InsyaAllah...
tapi aku tak kawen lagi..
akan ku bersedia utk masa mendatang..
heheeee..
:p

FiNa said...

naz, sempat gak naz nak mengorat orng ek... huhuhuhuhu...

berterus terang je senang... hihihihihihi

jangan marah ar bro....
huhuhuhuhuhuhuhu.........

Naz said...

Man, elok ko prepare cincin 4 bentuk. mana la tau kan??? nanti boleh kasi sorang 1. x lah berebut2 nanti...

Naz said...

Fina..
bukan ngorat. tp kasi contoh sajer.

kalo saya ngorat awak boleh?? ni baru berterus terang...

FiNa said...

bahaya btol.... tukut aku..... huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu....

jangan nanti nyesal pulak....

hahahahahaha...

jangan marah bro...

Naz said...

Fina..
Apa der hal? kita gurau2 jer..

hysMan.. said...

woit ko ingat 4 bentuk cukup ke??
mane cukup bro..
sekurang2nya 10 betuk itu takmasuk jari kaki lagi..
quota ade 4 tapi klu kita 200% berkemampuan tak salah lebih kan???
fuh..
naya je aku kene ben nnt..
hehee..
:p

Naz said...

Man..
iyer x iyer la Man... naper aku x trpikir. ish...ish..ish... panjang sungguh akal ko ni. bole aku menuntut...?

hysMan.. said...

oit..klu ko nak nuntut dgnaku kene sediakan 4dulang ati unggas..sejengkal jambatan perak..dan selautan kain kuning..baru boleh nuntut tahap dewa2 ke-7..
hehee..

Naz said...

wuih... mcm nak meminang jer bunyinyer... takottt!!!

hysMan.. said...

iye ar bro..aku nak pinangkn ko dgn lela takpon dgn su..
amacam??
wakakaka...
:)

Naz said...

hai senangnya dlm hati..
bila ber'tut' dua...
lalala....

gilo ko apo?? aku x nak masuk paper dibelas laki org... hang ni pun. nak tolong pun x tengok org la...

FiNa said...

setuju!!!!!!!!!

hikhikhikhikhikhikhikhikhikhik!!!

hysMan.. said...

fina oiii..
ape yg ko stuju???
ha! gelak....!!!
heheheheheheeeeeee....
:p

Naz said...

Man... Fina setuju dng ko tu... kalo dlm bahasa omputeh, i do... hahahaha.....

hysMan.. said...

mengong mu..
woit,jgn nak knakn aku pulak..
terima dg redha..
hahaa..
:p

Naz said...

Man...
ish.. nanti ada org marah.. kita diam2 sajer.. syyy...

hysMan.. said...

iye??
sape yg brani marah kat putera pasir berdengung nih,ha???
ckp??
hehee...

FiNa said...

korang ni tak bis2 lagi merepek???

Naz said...

hah... tuan punya diri dah memunculkan diri... dia tu la Man yg berani marah kat tuan putera...

FiNa said...

aduss korang ni......

kang aku hempok gak dgn keyboard nieh.....

huuhuhuuuhuuuu...

cerita dongeng mane plak yang korang cilok ni???

tak paham aku....

sengalllllllll...........

dah! dah! dah!

jangan nakal2 erk korang.........

........................................................................................................

=D

Naz said...

bukan cerita dongeng... tp kisah benar cam kat tv tu. aku x nakal tp, Man yang nakal. so, ckp jng nakal2 erk... kat Man jer...

FiNa said...

eleh..................................

yelatu......

kisah benar??? kalo korg belakon kat kisah benar tu, aku nak jadi producer.... hikhikhik...

Naz said...

boleh ajer... bila nak start puan produser??

FiNa said...

6 tahun lagi kite start....

ngeee.....

hysMan.. said...

a'ah ko naz,aku je yg nakal ye..
yg ko naughty..hihikk..
lek ar..bergurau senda di kala bulan mengambang...syiiookkk..]
:p
6tahun lagi puan produser??
time tu aku da jadik pokcik..
tapi aku nak blakon skrg,nnt boleh jadi hero ben10...
kuang..kuang..kuang...
:p

FiNa said...

kalo macam tu, korang cari producer laen....

ish korang ni... hari ni korang kan cuti keje, gi la kuar... cari awek2 kat bando....

lagi bez.....

kuikuikuikui.....

chow...

FiNa said...

lupe lak nak cakap,

jangan nakal- nakal ek korang.....

Naz said...

korang?? aku x terlibat yer... harap maklum... ;p

hysMan.. said...

ek eh....
pandai mu cover lina naz...
hihikk..
:p
play safe..

Naz said...

manader cover?? ushar line jer...

hysMan.. said...

iye la tu..
:p

Naz said...

huhuhu.... ushar, jng x ushar...

hysMan.. said...

woitt...
.9% nope..
hehee..
:p

Naz said...

yg lebih lagi tu mana g Man??

FiNa said...

???

hysMan.. said...

gi ke fina..
kuang3x...
:)

Naz said...

Fina...
Hang ni blurr ker ????? hehehe

FiNa said...

korang ni... p buat keje...

Naz said...

Fina...
camner nak wat kerja... ko ni rajin sngt. ko g la wat kerja dulu...

FiNa said...

yela.. yela... aku blah le ni... bye... selamat tinggal blog... huhuhu.....

Naz said...

Fina.
jng la mrajuk... huhuhu...

hysMan.. said...

fina,ko nak tinggalkan blog tanpa ucap "jangan nakal2 ye" kat kitorang...
sadis...
:(

FiNa said...

yela yela...

jangan nakal2 ek korang...

(kesial tol budak sorang tu...)

Naz said...

Man..
Dia ni boleh kita kenal kalo ader perkataan tu di akhir ucapan beliau. dah bole jd trade mark.. :)

Naz said...

Fina..
no komen... asalkan hang pa bahagia... :)

FiNa said...

bahagia???? hopefully aku akan bahagia... ko doakan la ek....

jangan nakal2 ar budak2....

Naz said...

Fina..
yer... aku akan doakan semoga ko akan bahagia..

budak2... aku ni abang kepada budak kecik... hehehe...

hysMan.. said...

Aku akan ingat trademark Fina nih sampai bila2..
hehee...
aku pon doakan utk Fina k..

abang kepada budak kecik??
budak beso laa...hahaa..

Naz said...

Man.. kita sama2 ingat dia... ingat 'jangan nakal- nakal ek korang.....', ingat Fina...

aku kalo lawan budak kecik aku menang. tp kalo lawan budak besar, aku kdng2 menang.. kng2 kalah... meoow3x...

FiNa said...

korang, penat aku nak taip panjang2, bace comen aku yang terbaru kat last post aku yer

hysMan.. said...

tang mane ko menang?tang mane ko kalah???
ha!!!

Naz said...

tengok pada keadaan.. kalo budak besar tu terer aku kalah.. kalo lebih terer, aku menang...

FiNa said...

kalo ko yang terel, man la kalah... aku jadi penonton jer... heheheheeee...

Naz said...

penonton pun kena masuk gelanggang jugak Fina.. cepat la lawan.. aku akan wat2 lemah...

FiNa said...

dush! dush! dush!

aku menang...!!!

yye!!!

Naz said...

Fina...
ok la ko menang... (geli aku kena dush! dush! dush! hang tu.. adoy..)

hysMan.. said...

adoii...
takat tu je ke??
itu baru ibarat ujung kelingking aku..
hahaaaa...
rasa mcm ko geletek aku je..

Naz said...

hahaha.... buat geli2 sajer...

FiNa said...

tase tergeletek ke korang??? hati2 dgn mouse korang tu... hahahahahaha...

j.n.n.e.k...

Naz said...

Fina...
Ada apa dng mouse? aku tak pakai mouse...

FiNa said...

kalo gitu, pake la enpon...

wawaawawwa

Naz said...

Fina..
henpon pun xder...