Followers

Tuesday, March 3, 2009

Top 8 Ways to Speed Up Your Computer

What You Can Do to Make a Windows PC Faster

Over time, the speed of computers with Microsoft Windows can decrease. This appears as the Justify Fullsystem taking more time to respond to a user’s actions like opening files, folders, surfing the Internet and other tasks. However, there are things you can do to speed up your computer.

The following is a list of ways you can improve your computer's performance. These steps are intended to be used in order. The key is to do the simplest and least invasive thing first until your system starts responding better.

Golden Rule: Do No Harm

If you want to improve the speed of your computer, that’s great. However, above all, do no harm and beyond the scope of this Windows forum, ask for help from those you know if you get in over your head. Remember: you have time. You can stop most processes I discuss without causing harm. Caution and common sense go a long way when working with computers; problems are often much easier to fix than they appear.
Steps to Speed Up Your Computer’s Performance

1. Make Sure Your Hardware is Sufficient

Above and beyond everything you can do with software to optimize the function of your computer, making sure you have the proper hardware to support Windows is critical. Here are minimums that I recommend:

* For XP – A computer with a Pentium processor, at least 512MB of RAM (operating memory), preferably 1 to 2 GB of memory and an 80GB hard drive or larger.

* For Vista – A computer with any dual-core processor, 2 to 3 GB of RAM and a 160 GB or larger hard drive.

These hardware configurations will minimize Page Filing (swapping programs in and out of memory and onto the hard drive) and assure that your computer has enough horsepower to run the operating system. Upgrading memory (RAM) is the cheapest and easiest thing you can do to improve the performance of your computer.

2. Clean Your Desktop

Is your Windows Desktop dotted with files? Have you noticed that your computer has been running slower and slower? Do you see the hard drive light often flashing while you wait for the computer to respond to an action? There are steps you can take to fix it. Read this article.

3. Scan Your Windows System for Errors

An operating system is a collection of files that perform different functions. It is possible, over time, that one or more of these system files has changed or become corrupted. If this happens, the speed of your system may decrease. By using a utility called “System File Checking”, it will inspect these files and correct any problem it finds.

4. Scan for Viruses, Spyware and Adware

Every Windows computer is vulnerable to viruses. Viruses are nasty little programs that cause both major and minor problems for users.

Spyware and Adware are programs created by companies to find out more information about customers, so they can better market products to them. Usually these programs are not created for malicious purposes. Spyware and Adware can load into computer memory and slow it down.

Periodically scanning and removal of Viruses, Spyware and Adware is a great way to improve computer performance.

5. Uninstall Unused Programs

Over time, you may have accumulated programs on your computer that you do not use. When a program is installed, it creates connections between the program and the operating system. Even if you don’t use these programs, they can slow down your system. If you have the original program’s installation disk or file, removing programs will free up space on your computer and may speed up your system's performance.

6. Adjust Visual Effects for Better Performance

Windows provides a number of interesting visual effects including animated windows and fading menus. If you do not have enough operating memory (see above number 1), these effects can slow down your computer. Adjusting or reducing visual effects can make a difference.

7. Don’t Automatically Start Programs

Programs use operating memory (RAM, also called system resources). Unless you always use these programs, you can keep them from loading at Windows startup and speed both the booting of your computer and its performance.

8. Defragment Your Hard Drive (After you have tried everything else)

The more information and programs you have on your computer, the more it is likely that Windows has placed parts of the same file in different locations on your hard drive. It may do this for hundreds of files and programs, depending on how much space is available. Defragmenting the hard drive places all information for each file in one place. The result can be a faster computer experience.

Important Note: Before you even try this, backup all your work onto a different computer, hard drive, CD or disk. Also, you should only do this if you have a reliable source of power for your computer. Doing this when there is a brown out or power problem in the neighborhood, is not a good idea. If a computer turns off while it is defragmenting a drive, it will create more problems than not defragmenting it in the first place.

43 comments:

hysMan.. said...

Salam Naz,
thanx for da info..
n3 ni klua tepat masa aku memerlukannya..hahaa..

tp naz,aku nak tanya sikit aku spend local disk (C) aku dlm 25GB..
tapi baru fomat window vista n install adobe CS4 da tinggal 1GB je yg kosong..dat mean 23GB da burn utk window je..iye ke??
Aku cek capasity kat program file n window tapi tak sampai 10GB pon..tapi nape kat my computer aku da warna merah da cuma tinggal 1GB je space yg 0 ek???nak buat camne bro???

Naz said...

Salam kembali hysMan..
Macam ada yg x kena jer drive c ko tu. x kanlah 2 software tu jer sampai berpuluh2 gig. imposible, ada yg x kena ni. try la tanya it department ato tanya kawan2 yg pandai dlm komputer. aku cuma sampaikan apa yg aku dpt via email jer. hehehee

hysMan.. said...

ceh...hehee..
pehal ko tulis full name aku nih???
pelik bin ajaib..
rajin betul jari-jemari ko nak taip ye..hahaa..
takpe ar naz,thanx bro..
tapi aku sure ko serba banyak jugakkn tau bab kompiter ni???
hmm..tak per ar..
pc ni pon mmg da mengong..
hahaa..
da penuh,aku fomat balik pkai XP..huhuuu...
:p


p/s: awek aku skrg nih Fauziah Gaos dan Fazura tapi bukan EXORA k..hehe..

Naz said...

aku tak taip tapi copy jer nama hang pakai right click. terer tak aku??
vista aku x pernah pakai. apa yg best sngt dng vista hah? bro, mana yg aku tau.. aku gtahu. kalo bab aku x tau aku ckp x tau. masalah pc ko tu kena refer kat kedai pc. tanya jer, bukan kena bayo.

hysMan.. said...

takyah ler..
pandai2 ler ako godeh..
stail aku try n error..
kalu terdelete pape fomat balik..
ape susah.. :p

Naz said...

ooo... kalo bos tengok, nampak mcm sibuk sket. ye x ?

hysMan.. said...

aik merli nampok..
mcm tau2 je..
huh....

naz,ko skrg tgh bz pe??
pojek banyak tak???
nak aku tolong...
heheee..im free now..
huhuhu..

Naz said...

aku tengah proposal utk client la... tu pasal aku taip sikit2. kalo ko dekat boleh gak ko tolong aku wat drawing...

hysMan.. said...

drawing??wah..nak,nak.
tapi drawing ape bro??
kalu drawing yg related boleh ler tapi kalu drawing mmerlukan 3D sorry ler...hehee...

tapi konklusinya aku jauhh di selatan....waaaaaaaa...!!!!
takleh watpo ah...
emmm.. :(

Naz said...

sajer jer... aku lukis plan pakai visio jer. pas tu aku kasik kat draftman utk masukkan apa2 yg patut.

hysMan.. said...

ooo...

naz,aku da puas mencarik buku yg ko suggest tu,tapi tarak jumpa lor...
hmmm....nampaknya aku takleh grow utk nk jadi rich laa..
hihikkk..

Naz said...

man..mungkin tajuknya dah berubah bila ditranslate dlm bm. setahu aku ada lebih 3 variasi dlm bm. atau ko cuba cari nama penulis asal Napoleon Hill. Cari kat rak motivation book.

hysMan.. said...

aku da carik kat rak2 motivation section,tapi banyak buku dr.fadzilah kamsah n others termasuk jutawan cyber muda malaysia sape tah name mamat tu,tp isinya not bad jugak ler..

Naz said...

ooo... maybe skrg dah susah kot nak jumpa buku tu dlm versi bm. buku2 yg ada skrg ni pun ok gak kalo baca.

hysMan.. said...

ok tak pe nnt aku try cari lagi..
jgn kenal erti putus asa k..
aku nak berjaya cam ko gak..
huhu..

naz,
lagu 3 kupang tu sore ko pe???
hmmm....hihikkk...

Naz said...

cari.. jng x cari...
aku blum berjaya lg. baru nak stat engine. tp sama2 kita support sesama kita, baru bole berjaya sama2.

ooo... lagu tu aku nyanyi. naper? sedap sangat ker? :p

hysMan.. said...

tapi nak mulakan tu payah kan???
mcm ko ni modal pemulaan guna duit poket sendiri ke buat loan???

sedapppppp bangattt seyyyy....
terlena diulit mimpi guaa...
hihikkkk....
pehal ko tak masuk AF7 bro??
huhu

Naz said...

aku wat loan ngan bapak aku. bila ada masyuk, aku bayo sikit2.

sedap?? nak masuk af... jng perli gua beb :p

hysMan.. said...

oo kire bapak ko tokeh beso lah ye??untung ko ek....tak ler kene bayo duit bunga cam aku ni muda2 da kena bayo utang PTPTN..
hmmm...:(

hehee..
iye ar..watpe gua nak perli lu plak beb!!!gua ckp betul nih..
takkan ler aku nak perli sifu aku sendirik..
kalu ko masuk aku sure vote ko..
:p

Naz said...

bapak aku kerja gomen jer. tp pandai berjimat. thats y aku loan ngan dia. dpd dia peram dlm asb, lebih baik labur kat biz aku. dpt la profit lebih dr asb.

yg undi tu ko sorang jer... keh..keh..keh...

hysMan.. said...

gomen???keje ape benda tu Naz??
tak penah dengo pon bro..

ok wat..
ko bagi skit duit tepi..
nnt aku laburkan plak dlm kos SMS aku...claim kat mu yo...
agak2 dlm RM50ribu da cukup..
sure ko da bole menang AF walaupun aku sorang je yg vote ko..
Huahahahaaaaa...
:p

Naz said...

gomen = government
tu ckp org kampung la...

stakat 50k x bleh menang bro. jd tempat ke 18 mungkin boleh kot? :p

hysMan.. said...

ooo..pesal ko tak mintak kat bapak mu keje gomen skali???kan sonang...
elaun sampai mangkat ade beb...
heheee..

sabo la geng,aku tak abis kalkulet lagi,50ribu utk SMS je,100ribu lagi ongkos utk cenderahati,banner,baju,belon dll.. aku akn dptkn designer yg talented punya,nak bayo die tak lebih tak kurang 50ribu..
itu suma utk tarik perhatian penonton utk afundi ko..
promotion is more important compare to talent k....
asal ade rupa je suma on..
jadi total dlm +-200ribu la..
:p

Naz said...

aku pernah dpt offer jadi officer kt jpj. time tu aku sesajer jer apply. pas tu aku ignore jer pasal x kene ngan jiwa aku.

afundi??? bnyk la ko punyer budget. 200k tu lebih baik aku wat modal biz aku lg bagos. dah la aku kekurangan dana skrg ni. ada funder x? aku nak pakai dlm 100k.

hysMan.. said...

fuyooo jpj officer tu beb..nape taknak gi???sayang ar geng..
aiyooo....bukan senang nak dpt..
kalu tak kene dgn jiwa kan bole selesakn..cuba la dlu..hmm..:(

wowwwww....100k??
mane nak dpt manyak tu??
aku tak tau ar bro..
ko tnya anak murid ko plak..
aku la ni kabel mane kembang lagi..
baru mula nak berjinak2 dgn dunia luar..
sory geng,aku takde kaki ar yg boleh tlg surveykn funder tu..
hmm..:(
bank je laa...xleh??

Naz said...

it's ok. cuma nak wat preparation awal utk projek. kalo loan bank, amek masa at least 3,4 minggu. mana boleh tunggu. dlm kontrak siap kerja pun dlm 3 minggu jer..

hysMan.. said...

kalau keadaan camtu,slalunya ape ko buat??
pinjam dgn ayah ko la dulu..
ko da kawen kan??pinjam dgn org umah ko dulu bro..nnt bayo ansur2..
amacam??
bank pon interest tinggi ooooo....
:( klu aku tak sanggup beb..

Naz said...

hmmm... tengok dulu camner. mana tau payment ada masuk seminggu dua ni. bolehlah support mana2 yg patut. camni lah man, kalo duit rolling (duit pusingan) x cantek. sakit minda dan jiwa dibuatnya...

hysMan.. said...

tapi setiap payment xde tarikh due ke naz??kalo camtu,tak fair ler..
dgn keadaan client bila2 je boleh bayo tapi akhirnya kita sendiri yg nazak..paksa dorang bayo ler..
(aku tak geti bab2 bisnes ni)
but juz give some opinion..
heheee...
sabar..rileks...
ade jalan tu..
InsyaAllah Allah tunjukkn jalan..
ini baru dinamakan cabaran kehidupan bro..k.

hysMan.. said...

tengok kepoyoan aku da terselah..
hihii..
macam ler aku ni bayak makan garam dari ko yg nak dok nasihatkn ko.
hehe..sorry beb..
ko pikir la bebetul..
akalmu lagi panjang dari aku..

Naz said...

ada gak aku 'paksa' dpmnt finance client. tp biasalah depa kata ikut TOS. ahh... aku maleh nak gaduh dng client. Bagi aku Customers Always Right. tanpa depa biz aku x leh grak. aku akan ikhtiar cara laen. sedara2 ada, awek2 ader (hehehee... lagi poyo) dan member2 ada yg boleh nak payung sikit2.

ko bukan poyo, tp berani memberikan buah pikiran. kalo ada, kasik all out jer. mana tau idea tu memberikan anjakan paradigma buat aku ker. boleh guna...

hysMan.. said...

Masa mcm ni la naz kita boleh tau samada kawan kita tu kawan ke lawan..
dan masa ni jugak la ko boleh tau saham ko jatuh ke tak nak tackle awek..hehee..
cuba,try,test dulu k...

umo ko dgn aku beza maunya bertahun2 bro...gap nye jauh..
pengalaman hidup ko lagi byk nak banding dgn aku..
how come aku nak bg buah pikiran aku yg tak seberapa ni kat ko???tak logik ar bro..
aku cuma cakap ape yg ade kat kepale aku je.tapi aku risau kalau kata2 aku ade menguris ati pihak lain..hmm..itu yg aku tak suka..

Naz said...

kalo nak mrajuk balik ijok, kalo nak terguris balik la labis... ala kalo terguris x lama mana. apa ada hal.. biasala kalo bersembang2 ada salah cakap ker salah kutuk ker. itu dah lumrah. umo x jadi hal. aku ada gak member yg baya bapak aku. kawan x kenal usia beb.

hysMan.. said...

hahahahhaaaaaa....
lepas ni kalu aku mencarut jangan tanya kenape ookayy!!!!!
hahaaaaaa....
:p

Naz said...

woo... itu ko kena baca balik TOS google. kalo ko nak juga mencarut, silalah... :p

hysMan.. said...

kewarasan akal aku still ditahap normal lagi bro...
tahu melontarkan pandangan yg masih dibawah pengawalan minda..
poyo lagi..:p

takde keje buat pengat,
pengat dijual tersangat la laku,
Nabi tak suruh jangan dibuat,
memaki mencarut bukan cara aku..

walllaaa...
:p

Naz said...

nasib baik ko masih waras... siap berpantun lg tu.. ok aku bli...

pengat laku di kedai cik kiah,
cik kiah tersenyum hingga ke telinga,
mencarut memaki ditutur lidah,
tapi itu sendiri mau ingat la...

hysMan.. said...

aku beli plak..
sultan N9 baru mangkat,
lepas mangkat mestilah ada yang ganti,
diri selalu dikata ingat,
tetap diri memaki lagi..

MasyaAllah..
:p

Naz said...

ooo ada lagi yer?? nanti ko, aku beli kuasa dua pulak...

Anak ikan keli
Berenang2 di tepi
Kalo nak maki
maki la pada yg sudi

Aku x sudi oii.... :p

hysMan.. said...

Cepat betul tumbesaran ikan keli,
dengarnya cite diberi makan b**i,
ko tak sudi aku pon tak sudi,
jom kita akhirkannya trus di sini...

boleh???
huhuu..

Naz said...

ikan keli makan b**i,
di kolam cina tepi perigi,
nak akhirkannya di sini?,
molek sngt idea mu ini...

boleh sesangat wahai memanda menteri...

hysMan.. said...

izinkan patik mangkat dulu..aik!!
hehehehhh..berangkat dulu...

Naz said...

yaa.. silakan wahai tuanku negara pasir berdengung... zam2 ala kazam...