Followers

Friday, May 22, 2009

8c yang perlu wanita jauhi


C1.
CABAR


Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar.
Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata “Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI… nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata…C2.
CABUL


Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan.
Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua…C3.
CELUPAR


Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar. Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.
C4.
COMOT


Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh, kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje… Ada isteri kata - mekap untuk suami, tapi kat rumah tak praktik pun.
C5.
CEMBURU


Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan. Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan… sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam.
Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2…C6.
CEREWET


Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya. Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje. Restoran nak ada air-cond aje.
C7.
CINCAI


Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai. Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak… anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi….
C8 CUAI


Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa.. Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap, bersolek, mengemas. Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.


8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya. Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai… ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu.


Renung2kanlah dan selamat beramal…..

Naz : Orang lelaki juga kena jauhi 8c ni :)

14 comments:

hysMan.. said...

hahahahaha....
laki pon ada juga kaa Naz??
hehee...
CEREWET paling ku tak gemar..
walau hodoh tapi tak cerewet ambo amek oiii..
hahaha..

so,beringat kamoo wahai kaum hawa..
hehe..
gwa pon beringat utk diri ini juga..
:p

sweetsuraya said...

wow..tips yg brguna..
jauhi 8c..

bg adik2 yg nk amik PMR,
kejar la 8A..
hehehe..

=P

joegrimjow said...

cengkodok?
lalala~

Anonymous said...

chayok!

ku tak cerewet.
tp ku suke cuai.

huu~

Sulela said...

Aku...mmmmm...comot...sebab aku tak bersolek...:(

Redynne™ said...

lelaki pon kena jauhi this 8c..?

bagus..bagus.. :D

Redynne™ said...

maksud redynne..lelaki jgn comot tau..

b'solek... :)

Naz said...

Man...
org lelaki patut kena hindarkan juga. betul2x... biar x cun, asalkan x cerewet... janji hati cantik... hehehe...

kita semua bringat, termsuk ko dan aku.. :)

Naz said...

sweetsuraya...
awak PMR brapa A? lapan A kot?? :)

Naz said...

joegrimjow..
cengkerik? lalalala...

Naz said...

Puteh...
tu boleh diubati dng cekap dan cuba x cuai... ;)

Naz said...

Lela..
comot2 pun ada org cayang... :)

Naz said...

Redynne..
hmmm.. lelaki nak kena bersolek?? boleh jd metroseksual.. atau pun aww... hehehe... gurau jer...

hysMan.. said...

yezzza'...
sama2 beringat..
:p