Followers

Wednesday, May 13, 2009

LINDUNGI KAD KREDIT ANDA


Kad kredit merupakan instrument pembayaran yang membolehkan pembelian barangan dan pembayaran perkhidmatan dilakukan tanpa menggunakan wang tunai atau kad debit. Kad kredit boleh digunakan di mana-mana pusat perdagangan tempatan atau antarabangasa dengan syarat pusat perdagangan tersebut mempamerkan cap dagang yang sama dengan kad kredit yang hendak digunakan.

Pengeluar kad kredit akan membayar pedagang bagi pihak pembeli terlebih dahulu. Bill transaksi jualan kemudian akan diberikan kepada pembeli. Pengguna dikehendaki menjelaskan bayaran minimum sebelum atau pada tarikh tamat tempoh. Pengeluar kad kredit akan menggenakan faedah ke atas amaun yang tertunggak sekiranya bayaran tidak dibuat pada tarikh tempoh tamat.

Apa yang harus anda lakukan untuk melindungi kad kredit anda, memandangkan kad kredit adalah satu kemudahan bagi anda.

Amalkan

1. Tandatangan
- Setiap kad kredit yang baru diterima haruslah ditandatangani dengan segera.

2. Awasi
- Pastikan kad kredit anda selalu berada dalam pandangan apabila suatu transaksi dilakukan.
- Pastikan jurujual mengembalikan kad , draf jualan dan resit selepas suatu transaksi.

3. Lukis
- Lukis satu garisan pada draf jualan pada ruangan kosong di atas jumlah bayaran atau bulatkan amaun bayaran sebelum anda menandatangani draf jualan tersebut.

4. Simpan
- Simpan setiap draf jualan termasuk draf jualan yang diterima daripada stesyen layan diri.

5. Semak
- Semak penyata kad kredit yang diterima setiap bulan dan bandingkan dengan draf jualan.
- Segera laporkan kepada bank pengeluar kad sekiranya terdapat perbezaan atau ralat.

6. Lapor
- Sekiranya kad anda dicuri atau hilang, hubungi pusat kad anda dengan segera.

7. Rekod
- Buat senarai nombor akaun kad kredit dan nombor telefon pusat pengeluar kad kredit tersebut untuk digunakan senagai rujukan sekiranya berlaku kecurian kad kredit atau kehilangan.
- Simpan senarai-senarai tersebut di tempat yang selamat.

8. Bayar
- Buat pembayaran kad kredit tepat pada masanya. Berhati-hati untuk mengelak pembayaran lewat dan bayaran penalti.

Jangan:

1. Pinjam
- Jangan pinjamkan kad kredit kepada sesiapa, walaupun rakan-rakan atau ahli keluarga.
- Kad kredit, tidak boleh ditukar milik.

2. Beri

- Jangansesekali beri nombor akaun kad kredit melaui telefon kecuali anda telah mengesahkan bahawa syarikat atau individu yang menerima maklumat nombor akaun tersebut adalah pihak yang boleh dipercayai.

3. Pamir
- Jangan tulis atau simpan nombor PIN anda di da;am beg atau dompet. hafal nombor PIN tersebut dan musnahkan PIN notifikasi.

4. Pandangan
- Jangan benarkan kad kredit anda hilang dari pandangan semasa suatu transaksi. Jangan benarkan ia dilihat oleh orang lain. Ingat kad kredit umpama wang tunai.

5. Hilang
- Jangan lalai dalam pemyimpanan kad kredit. Selalu pastikan bahawa kad-kad kredit berada dalam simpanan anda. Periksalah untuk kepastian.

6. Lebih Berbelanja
- Jangan berbelanja melebihi kemampuan. Selalu buat kira-kira atau rancangan bagaimana wang akan dibelanjakan.

Naz : Aku lagi suka pakai debit card. Ada duit guna, x der duit x payah guna...

26 comments:

Dj Epoi said...

Kad Telefon nak kena jaga macam nih juga ker? hehehehhehe

Naz said...

Epoi..
kad tu pun kena jaga jugak. terlbih guna merana jiwa.. hahaha...

Dj Epoi said...

Kui..kUi...Kui...dah lama tak Roger2 Lu.....Windu lah pulak hahahahaha

P/S Jangan salah paham arrrrr....

green said...

x ingin nak ade..tp kalu ade cm senang je kn?

Naz said...

Dj Epoi...
aku juga rienduw padamu juger... hehehe...

jng salah paham jugak... hahaha...

Naz said...

green...
ada masanya, kredit card tu menyenangkan...
ada masanya juga ia amat menyesakkan... :)

hysMan.. said...

aku tarak guna kad kredit..
tak cukup umor..
hehe..
tapi pada aku kad kredit nih ade baik buruknya..baiknya bila shoping sakan tak cukup duit tunai juz swipe je..
buruknyatak ingat dunia klu bershoping..
konklusinya jgn ada..
hehe

hysMan.. said...

Ia keperluan ke Naz??

Naz said...

Man..
tengok org jugak. ada yg memang kena ada c.card. ada pula yg x der c.card pun x per. kalo ada c.card, kita x perlu bawak duit bnyk2 kat luar. so, lebih selamat. tp kalo dah swipe, jng tangguh payment lebih dr tmpoh mature bulanan, nnti kena charge. walaupun sikit, kalo dikumpul2 jd bnyk...

hysMan.. said...

Naz abistu mcmane pula dgn kes tipu,org beli online dlm tenet tapi guna kad kredit org lain..
tak ke bahaya..die takde pin juz swipe or key in code kad kan??

mmg selamat coz takyah bwk cash money...nnt aku apply laa..
adoiiii..hehe..
tunggu aku betul2 matured baru aku apply..hehe..

Naz said...

Man, biasanya bila guna c.card online, dlm e-form kena masukkan beberapa perkara selain dpd no kad dan vpn no. kalo maklumat tu salah, maka urusan pembelian akan keluar error atau reject. kalo guna kat stesen minyak tu memang pakai swipe jer, x payah sign. tu yg behaya kalo c.card hilang..

kalau rasa belum bersedia nak apply c.card pesal x compiden, boleh try dng debit card. mcm kad maybank tu. tp sebelum nak membeli, make sure baki yg ada cukup. kalo x wat malu jer dng awekz casher. hehehe...

hysMan.. said...

tapi Naz ade mmbr aku setiap bulan beli produk import mcm jam dr german,baju nike dr US etc..
die kate die bli kat intenet..die takde c.card.aku syak die curik no kat belakang kad tu kod..den trus beli pakai customer tu pnya c.card..
hush!!!

aku tak berani nak pinjam2 nih..aku skrg ni prefer cash hehe..
nnt umo aku da lanjut bru apply..
ala,lagipon aku nih kurang bershoping so jarang jumpa awek2 casheir..hehe..

Naz said...

ish.. boleh ka mcm tu. x baik guna hak org lain?

debit card bukan kad hutang mcm credit card. boleh apply dng syarat yg minimum. aku lebih suka guna debit card berbanding credit card... x perlu hutang2... :)

hysMan.. said...

kita as kawan boleh nasihat tapi selebihnya diri dorang sendiri antara die dan Tuhan..emm..

ok gak tu..hutang ni kdg2 perlu,kdg2 tak perlu tgk keadaan..nnt aku nak hutang ler carik awek..hehe..

Naz said...

semoga member ko tu dpt hidayah... cuba kalo duit dia, org guna utk shopping. mesti dia hanginkan Man...

kalo camtu, ko carik awek kerja bank. mudah sikit wat loan... ;p

hysMan.. said...

bukan takat hangin je Naz..siap dgn malapetaka lagi tu menimpa..la nina pon kalah..
huh..aku tak kisah,yg penting aku da ckp..hahaha..

a'ahh..elakkn hantaran rm50riban..
nak makan ape weh...
aku sanggup cri org yg jaga toilet..haha..

Naz said...

la nina.. perghh... dasat btul kalo member ko hangin yer.. bagus2x, jnji ko dah sampaikan apa yg patut.

skrg mana ada org Melayu nak kerja cuci tandas. semua dah di sapu oleh makcik2 indon...

hysMan.. said...

itu baru skit bro..hehe..

klu takde melayu,indon pon jadik ler..
asal nawaitu baek..
:)

Naz said...

oooo.. patutlah ramai kawen indon. cian aweks2 Melayu kan. kurang laku di tempat sendiri... ;)

hysMan.. said...

abehtu memilih sangat..
nak yg perfect..hensem..kaya..
jadi org yg tak laku nih terpaksa cari laternatif laen..
:p

Naz said...

ayat cover line nampak. boleh guna ni. awek2 indon lawa2 gak. trutama yg kat dlm cinetron tu... perghh...

hysMan.. said...

betol la ape yg aku ckp bro..
bukan cover..
kdg2 aku terpikir naseb org cam aku nih tak bpe nak mencapap..hmm..tp aku bersyukur..rite??

awek aruna mmg meleleh beb tp itu yg kat bando jakarta..
tp klu kat pedalam..oh tidakkk,lebih kurang cam aku je..hehee..

Naz said...

ya, kita kena bersyukur selalu. take time. ada jodoh tu sok lusa. err, mencapap tu apa ya? bnyk perkataan ko guna yg aku x tau...

ko ni merendah diri sngt. ko je kata mcm tu,tp aweks2 disekeliling ko tu menyimpan perasaan kat ko dan malu utk diluahkan... :)

hysMan.. said...

'mencapap' bermaksud menyerlah or menonjolkan diri..(suka interframe)

contoh, "muka ko je yg asik mencapap dalam suma majalan"..
lebih kurang laa...

takde maknanya Naz..aku bukan rendah diri..tapi da mmg betol ini la aku..
bab2 mcm nih mmg aku slalu kalah..
hehee..

Naz said...

ooo... ayat baru ni.. kena masuk dlm buku nota... hehehe... tq my pren...

itu mcm ka? ala bro, belum berjuang belum tau menang atau kalah. paling penting sekali... mencuba... ;)

hysMan.. said...

jgn lupa masuk dlm buku 555 ok..
haha..

tapi dlm bab mcm nih aku tak suka mencoba-coba..bukan makanan aku..
cheewahh!!!
aku nak ianya datang dgn sendiri..
hehe