Followers

Saturday, May 23, 2009

Kampung Pokcik


Kali ni aku x buat entry pasal kotak email aku. Kali ni aku nak tampal gambar rumah nenda aku kat Melaka dalam blog ni. Lama dah aku x balik sana. Rindu tahap gaban woii.. So, aku dengan tekadnya balik kampung hari Sabtu 9 Mei 2009 yang lepas.

Bila nampak jer rumah ni, hati aku jadi begitu rindu. Aku rindukan zaman kanak-kanak aku kat sini. Walaupun aku balik kampung masa cuti2 sekolah jer dulu, tapi aku rasa masa paling best ialah berada di kampung. Tenang, amai, damai dan jauh dari kesibukan kota.

Trade mark rumah Melaka ialah terletak pada tangganya. Ya, tangga batu... Kat tangga batu kaler2 tu la, aku, adik aku, kazen2 aku dan kawan2 sekampung selalu lepak bila tak keluar mandi sungai, panjat pokok atau masuk estet. Kat tangga ni la juga tempat kami sekeluarga selalu bergambar time pagi raya.

Sebenarnya dulu rumah ni semua kayu. Kemudian diubahsuai, belah dapur dan tepi rumah diconvert menjadi batu. Yang cat kaler biru, tu bahagian yang diconvert. Bahagian tengah rumah saja dikekalkan kayu. Tujuan renovate untuk menambah bilik dan membesarkan ruang tamu. Adik beradik mak aku ada 6 orang. Kalo semua balik serentak time raya atau time2 cuti, tak lah berebut bilik. Tapi aku lagi suka tidur kat ruang tamu pasal boleh layan tv sampai tertidur.


Kat atas ni gambar bekas tapak sawah, betul2 depan rumah. Sekarang dah tak der lagi sawah pesal x menjadi. Nampak tak pokok rambutan belah kiri tu. Kalau musim datang, buahnya lebat sampai tak larat nak petik. Monyet2 pulak suka lepak2 kat pokok tu. Time orang x der, depalah yang bermaharajalela. Tak sekolah punya monyet, main amek jer buah rambutan orang.

Sebenarnya ada sungai kecik kat depan pintu pagar tu, seberang jalan. Dulu-dulu aku dan member slalu bermandi manda secara sembunyi2. Takut nak beritahu kat nenda. Compom beliau akan marah. So, kami beroperasi time nenda tengah sibuk kat dapur. Hahaha...

Gambo kat atas pulak belah tepi rumah. Sebelum renovate ianya kayu dan ada tangga batu. Kalo aku bawak balik gitar kapok, aku layan unplugged sambil duduk kat tembok botol tu. Kalau ada kenduri kendara, kat serambi tu lah tempat memasak selain kat dapur. Kalau sedara mara aku balik ramai-ramai, akan penuhlah tempat ni dengan kain baju dan sotong berjuntai-juntaian pesal dijadikan tempat jemuran, selain kat laman rumah.


Nampak tak beberapa biji buah durian tengah nak jadi? Maknanya dah nak dekat musim la tu. Harap-harap semua buah durian tu akan menjadi. Akan aku bawak 8 guni bila balik kampung time musim tak lama lagi. Yum..yum...

Ni pokok rambutan kat belakang rumah. Pun tengah nak berbuah. Tapi aku heran la dengan pokok rambutan ni. Asalnya buahnya dari jenis rambutan madu yang kaler merah tu. Tapi musim buah tahun lepas, buahnya bertukar jadi kaler kuning. Agaknya kenapa ya?

Cuba teka buah apakah ini? Yum..yum...

Dalam banyak-banyak tempat, 1 tempat yang paling penting dan paling best..... Cuba teka di manakah tempat tu.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ini dia.... Tempat paling penting dikala kecemasan melanda.

Jamban ni selalu dipandang sepi. Tapi kalau jamban kat dalam rumah dah penuh, jamban ni lah yang menjadi pujaan hati. Siap beratur amek nombor giliran lagi. Nanti aku nak letak kaunter bayaran. Hahahaha...

Ntah bila lagi aku nak balik kampung? Sesekali balik kampung memang seronok. Lebih-lebih lagi kalau dah terlalu lama sangat tak balik. Bila tengok sana, tengok sini... teringat kembali nostalgia dan kenangan lama. Rasa macam nak kembali ke masa silam. Ohhh... rindunya...

Naz : Blog ni akan berehat sehingga hujung bulan ni. So, entry terbaru akan start awal bulan Jun. ;)

51 comments:

a.b geldofg said...

kg aku bandar :(

hysMan.. said...

beso jugak umah nenda ko ye Naz..
chantekkk...
klu aku jd ko..aku tinggalkn bando metropolitran tu..baek dok kg je..
tenang skit..

awat nangka tu cecah lantai..hahaaa....

~byk2 tempat jamban juga menjadi santapan akhir..hehe..

weh pehal ko nak stop utk bulan nih???bz kaa???
sunyi la gamaknya...
:(

Sulela said...

Fuyyooooo...cantik betul la rumah nenda ko, Naz. Macam dah jadi rumah bandar la. Cat biru tu yang menarik tu...kekekeke. Apsal tak snap gambar sungai tu? hehehe...

IdaAnuar said...

memang cantik permandangkan kg ko ni naz..melaka kat mana?

Redynne™ said...

walau bandar jadi pojaan.. kg jugak yg dlm ingatan.. :)

Dj Epoi said...

Walaweiiiiiiiiiii

Baru Gua tau ......Pokok itu pokok Rambutan...!!!!
Ingat kaaaaa....pokok getah heheheheh

Best arrrrrrrr Kampung Lu.....
Tanah ponk besau...
Rumah ponk besau.....
Pokok Ponk Besau......

Tandas jek!!! Kecik!!!! heheheheh

Wieh......mintak tolong zoOOOMMM kan cikit.....gambaw TANGGA tuh!!!
esp : TILE

Gua nak jadikkan bahan Projek Fantasia Gua ( Rumah Melaka )

Ok Bro.....Gua layan ENTRY nih...SEmpoi..

Gua jelous beb!!!Nak balik kampung
Nanti nak wat entry kampung Gua plak hehehhehe

Nursuzry said...

weh! hahahaha

tmpt kecemasan ko tu mmg aku pernah g. dulu kan masa nenek aku kat melaka ada. aku selalu gak tido kat melaka. pastu kan yg x best time nak memberut. huhuhu...kena p tmpt kecemasan tu kat luar. huuu... memori sungguh...

Uncle Dol said...

salam Naz,

stylo la rumah nenda tu. nampak half antique, half modern..

teringat rumah nenda di kampung jugak ni. *huhu*

Amieynna Amin said...

pokcik..
melaka kat ner?
best nye pemandangan kat situ..
siap ade sungai lagi..
lainkali balik kg..
ajak la kite..
hehehe..=p

Naz said...

Ab...
org bando rupanya... jom ikut aku balik kg nak? :)

Naz said...

Man..
Bolehlah kalo nak menampung anak2, cucu2 dan cicit2 nenda aku tu kalo balik serentak... x lah beso sngt...

aku pun pikir nak duk kg, tp kerja aku mcm mana...? x kan nak tinggal...

pokok nangka tu jd mcm tu pesal kena kambus dng tanah. nak tinggikan level tanah sedia ada...

jamban penting woo.. kalo x der, boleh sakit jiwa dibuatnya... hahaha...

aku stop kejap pesal ada sibuk sikit... don't worry, bila dah free, aku akan kembali mcm biasa... :)

Naz said...

Lela...
Cantik? terima kasih. design dan kaler tu, uncle aku punya kerja. balik2 jer, dah siap separuh. jd isu gak kes ni antara adik beradik mak aku...

aku x snap pesal aku x terpikir nak snap la... skrg sungai tu dah jadi kecik. huhuhu...

Naz said...

IdaAnuar...
terima kasih... kg aku kat area Durian Tunggal. kalo ikut PLUS boleh nampak kg aku tepi h.way... naper? org Melaka juga ker?

Naz said...

Redynne..
Betul tu... bandar tmpat cari rezeki. kg tempat menenangkan fikiran... :)

Naz said...

Epoi...
terima kasih pesal puji2 kg gwa...
balik bro, jng x balik. aku tringin nak tengok kg ko tu. mesti hebat kan??

aku x amek secara dekat la tangga batu tu. tp gwa ada 1 n3 dlm blog gwa yg 1 lg tu pesal gambo kat tangga batu tu. ni link nya...
http://mr-naz.blogspot.com/2009/04/tag-dari-vina_26.html

agak2 clear tak gambo tangga tu?

Naz said...

Su...
nenek ko tinggal area mana dulu? jambannya sama mcm design jamban aku tu x? best kan jamban kat luar ni. lebih2 lg kalo memerut time malam... hahaha...

Naz said...

Uncle Dol...
Waalaikumsalam...
terima kasih... nampak unik. tp, biasa2 ajer. rumah kg jer...

apa lagi, balik la kg bro... :)

Naz said...

Amina..
sungai tu dah jadi kecik skrg. dah x best lg dah...
kg pokcik kat area Durian Tunggal. nak dtg sana? tunggu time raya baru sronok... hehehe..

Amieynna Amin said...

kg kite pon melaka..
tp area jasin..

nanti time raya leh singgah umah pokcik la..
hehe..

Naz said...

ooo.. area Jasin yer Amina.. boleh2x.. bawak Man sekali, kalo dia nak ikut... :)

Amieynna Amin said...

pokcik..
kenapa kene bwk man skali?
kg die bukan kat melaka rasenye..
huhu..

Naz said...

Amina...
Manalah tau kot2 dia nak ikut awak. hehehe...

SuFy said...

hehehe..wahh!!kampong dy cm tapak warisan khazanah..cntik!!nak p la..boley?hik3

Naz said...

SuFy...
terima kasih cik SuFy... kalo nak dtg kg saya bawak hubby sekali. kita pergi kutip buah durian sama2...

pu3 balqis said...

bestnya kat kampung.. permai ja..
selain perut pon kenyang dgn buah-buahan..

jgn lupa ntaq 2guni buah durian kat sp ek...?
:-P

amirul said...

Salam Naz,
Sejuk hati tengok pemandangan dan rumah-rumah kampung...entry ko ni mengigatkan aku terhadap kampung huhu...Buah rambutan tu aku rasa dia dah boring kot asyik warna merah je sesekali diapun nak juga tukar baju hehe...buah yang terjuntai sampai ke tanah tu buah nangka kan betoi tak? rumah kecik tu so sweet hehehe...Djepoi tak teringin ke nak jadikan bahan projek fantasia rumah itu? kui3x..

hysMan.. said...

klu smpai ke cicit tu mmg molek dikate beso la tu bro..

ko hired sorg yg boleh manage biz ko tu..
ko dok kg,usahakn ape yg patot..
untung berganda beb..hehe..

aku klu balik kg,tak berani aku nak pi jamban luar..takooott..
elak kena ngendap dgn babi utan..huahahhaaa..aku lebih rela sakit jiwa dr merana dek kena nengok..hahaa..

oraitt kasi setle ko punya keje dlu..no worries..bla2 free ko hapdet yo..

~broadband uma aku prob kena anto spital..dek kena pijak dgn aku..
manyak sloww maa..hehe..

mamai said...

rumah kampung kat melaka sememangnya cantik...durian tungal tempat ku bermain jua lama dahulu...

Naz said...

bolehlah... tp slalu nya rumah tu kosong. bila time cuti baru ada org balik..

belum boleh lg. biz aku skrg tngh slow.

perghh, naper babi hutan tu skodeng ko? aku kalo melepas kat jamban tu best, pesal boleh main tampar2 ngan nyamuk... hehehe..

broadband slow? apa kata ko belai2, cium2 dia dulu. mana tau boleh laju giler... hehehe..

Naz said...

mamai...
ooo, org Melaka la yer? bestkan kat sana. mcm2 ada...

Naz said...

pu3 balqis...
boleh... tp kena tunggu musim la. nnti dtg la kg saya... :)

Naz said...

Waalaikumsalam wbt amirul...
rasanya buah rambutan tu dah convert jadi rambutan kuning la. tp ok gak, pesal rambutan kuning, x bnyk sngt semut nak hurung.

betul2x... sila amik hadiah di kaunter pertanyaan yer... hahaha...

rumah kecik tu Epoi x minat, tp dia minat kat tangga batu tu. dia nak wat dlm projek fantasia dia...

hysMan.. said...

nenek ko ade lagi kan??adik beradik n spupu spapat ko pi mane??
tak bahaya pe klu biokan kosong..
tak pasal2 jadik bermustautinnya para perampok..bahaya oii..

oo..iye ke bro??takpe pelahan2..
nanti da laju ko dok bertapa kat umah tu k..sayang woo umah cantink mcm tu jd uma tinggalan..

perghhh!!romantik siutt maen tepuk tampar dgn nyamuk...hehee..
gwe tak berani..serius..

ah takde maknanya,makin aku belai,makin ngeganda broadband tu..
hushh!!!geram woo..
hehe

Naz said...

nenek aku ada lagi. dah 84 tahun umonyer. atuk aku dah arwah. nenek aku skrg tinggal dng anak2 dia. kdng2 g rumah uncle2 aku kat pj dan klang, kat rumah maksu aku kat kl, kat rumah mak aku dan rumah aku.
rumah tu dah 2,3 kali kena masuk dng perampok, sebelum rumah tu direnovate. skrg Alhamdulillah dah x masuk lg pesal access sistem dah dipertingkatkan keselamatannya.

Insyaallah. skrg aku tngh merilekskan diri aku, walaupun rasa mcm susah jer nak facing realiti. skrg aku tngh sibuk cari projek dan pikir2 biz apa yg ok.

hahaha... tu yg best. romantika di jamban... hahaha...

ooo.. patutlah ko hempok modem ko tu yer? cian modem ko tu...

Galuh Cendra Kirana said...

huwaaaa.. incek Naz. cantiknya kampung hang.

joegrimjow said...

nak makannnn nangka!!

Framestone said...

jom.. ade mse kite turun reramai huhu

out of topic--> ue la baju aku smyg jumaat, g kenduri ke.. g masjid ke.. he..23x baju2 aku yg len aku dah bg adik2 pakai..

peh ade nmpk iman kat muke ke?? waduh mne de la.. gelap de la he...23x

Naz said...

Galuh Cendra Kirana...
terima kasih daun keladi... :)

Naz said...

joegrimjow...
jom... petik ajer...

Naz said...

Framestone...
kalo dtg ramai2, aku kena buat kaunter bayaran. sekilo 14 hengget... hahaha....

sama la mcm aku. baju Melayu sepasang dua, tp multipurpose. hehehe...

cahaya keimanan jelas terpancar di wajah hang yg sedang mengontrol ayu itew... hehehe...

hysMan.. said...

suma umah uncle n anty ko umah kat KL ye??fuyooo..suma da merantau ke banda metropolitan..
huhu...

access sistem dah dipertingkatkan keselamatannya??hahaa..dok gelak aku baca..knape??ko da pasal sensor lazer yg boleh menyahkan perampok memasuki umahmu hanya dgn alarm system??heheee..manyak canggeh woo..huhu..

hahaa.. Romatika de Toilette..
nama perfume..huhu...

da dpt pengganti baru..huahahhaaa

babymasInDaHouse said...

salam..
wah cantik sungguh suasana kampung tu..tenteram jiwa rasanya...x perna rasa suasana yg mcm tu tau..

Naz said...

4 kat Sel dan KL. 2 lg kat Melaka.. tp nenek aku slalu tinggal kat blah Sel. bila ada cuti, bari bawak dia balik kg. lawat kubur arwah atuk aku.

mana ada canggihnya. pasang pintu gril saja...

Romatika de Toilette?? mcm mana baunyer... sesuai utk org baru klua toilet ker? hehehe...

agaknya modem lama ko tu tngh lepak2 dlm bilik stor maxis center. smbil dngr mamat technician tu mengayat awek...

Naz said...

babymasInDaHouse...
memang tenteram tinggal kat kg. rileks dan cool. carilah jejaka kg buat bf... hehehe...

faNna said...

wah nice la rumah kg. Hee, kat melaka byk rumah kg santeq2... teruja je bler lalu dpn umah2 tersebut.hak3

hysMan.. said...

oo jd nenek ko skrg bertuko2 dok umah anak2nya la..ikut giliran..baguih la klu camtu..
melaka dgn sel@kl bukan jauh pon..

cuma grill je..aku pikir ko nak bikin alarm lazer..haha..

barunya macamne ko baru klu jamban,mcm tu laa..hehee..

ntah aku nak kate bahagia ke malang modem tu dudok disamping technician tersebut..hehe..

babymasInDaHouse said...

hua..hua...
jejaka kampung semakin pupus..semakin ramai yg dah merantau ke bandar2

Naz said...

faNna...
rumah2 kg memang cantik dipandang. tp rumah Melaka unik tang tangga batunya... trade mark tu...

Naz said...

babymasInDaHouse...
kalo camtu cuba la cari jejaka Melayu terakhir... hehehe...

fazadilla said...

waahhh..melaka kat mana ek..masjid tanah ke? kalau masjid tanah rumah kg memang lawa2..selalu kalau balik melaka mesti keluar ikut tol alor gajah...hehe nak tgk rumah kg punya pasal..

salam ziarah :)

Naz said...

fazadilla...
kg saya tu kat area2 Durian Tunggal. Kalo lalu PLUS Ayer Keroh boleh nmpak dr tepi hway... tq sudi ziarah... :)