Followers

Friday, May 8, 2009

Usik Pun Tidak


Pada suatu hari Si Amin disuruh oleh emaknya mengambil mangga di kebun. Sedang Amin memanjat pokok mangga, tiba-tiba dia terlihat ke bawah ada sepasang remaja sedang 'bercekerama'. Maka berdirilah bulu roma Si Amin. Dia pun bertahan di atas pohon sambil menahan lututnya yang semakin mulai gemetar.

Tak lama kemudian didengarnya suara isak tangisan remaja perempuan itu, sambil tersendat-sendat dia bicara. "Abang macamana kalau saya hamil nanti? Abang kena bertanggung jawab." "Sudahlah, dik, kita serahkan semua ini pada YANG DI ATAS, " jawab si lelaki..

Si Amin terperanjat lalu dia berteriak, "Wah! wah! kamu berdua yang sedap-sedap di bawah, senang-senang nak serahkan semuanya pada aku! Aku kan cuma tengok saja, usik pun tidak!!

Naz : Tengok boleh, pegang jangan... ;)

61 comments:

apis (bukan nama sebenar) said...

hahaha

siot je!

hahaha~

sweetsuraya said...

hahaha...lawak giler...
suara dr atas pokok...
hehehe...

Lili Puteh said...

nak amik buah mangga diam2 aje la.
sibuk nk nyampuk.
huu~

Sulela said...

Syyyhhhh...jangan usik2...bahaya...

Hahahaha

Amieynna Amin said...

haha..
patutnye amin diam je..
lurus bendul amin ni..
hehe..
agak2 ape ending citer ni?
jeng3x..

nonna manis said...

alamak tersekodeng mende len lak..nk panjat buah mangga je..dpt tgk mnde len...rezeki ke tu???

Naz said...

Apis..
budak2 pun tau.. hahaha...

Naz said...

sweetsuraya..
naper la kapel tu x prasankan? heehee...

Naz said...

Lili Puteh..
budak tu takut kena jd pak sanggup... hahaha...

Naz said...

Lela..
usik ajer.. baru depa tau. ni la bebudak zaman millinenium ni. kat pangkal pokok pun selamba jer..

Naz said...

Amina..
endingnya... jeng3x... kita tunggu selepas iklan..

Naz said...

nonna manis..
err.. tu x tau pokcik nak jawab. mungkin bala kot?? hehehe

Framestone said...

aku tumpang gelak... cet cam tue la pulak...then pe la yg jd kat bwah tue ek

sweetsuraya said...

sbb kapel sibuk duk wat bende laen..
2 yg x prasan ade makhluk kat ats pokok...

hah??? bende laen???
bende ape 2???

~~lalalala~~

=P

Naz said...

Framestone..
ntahla.. agak2? hehehe...

Naz said...

sweetsuraya..
hmm.. agak mencabar juga soklan ni. awak agak apa ya? ;p

Sulela said...

Cite aku lagi seram, Naz. Orang buat projek kat pangkal pokok manggis. Siap bentang suratkhabar lama lagi tu. Lepas aku tengok best je, aku pun join la sama. Meleleh air mata aku ni dibuatnya...hishhhh... Memula berdua, campur aku, bertiga lak. Lepas tu berempat dan berlima. Yang menengok dengan rasa geli geleman pun ada...haiggzzz. Aku ajak join, dorang tanak lak. Best woooo...

Kami makan mangga muda cicah sambal kicap campur cili api...perrrrggghhhh!!! Berasap!

hysMan.. said...

siutttt je!!!
awat la luruih sangat mamat tu..
klu aku..diam aje..
hehe..

~lela,hang cakap pasal mangga muda,meleleh beb.....kepingin gwe..

amirul said...

Salam Naz,
Hahahahahahaha... aku ngan bini aku tergolak guling baca entry ini... lawak hujung minggu...

apelah nak jadi bebudak zaman milenium ni? Weih... agak2nye lah... bende2 begini pernah tak jadi dlm hidup Lu? jeng3x...

Naz said...

Lela...
perghh seram giler.. aku ingat buat projek apa smpai ramai2. hahaha... kalo camtu aku pun nak sertai projek ni... air liur aku dah meleleh dah ni... slurpp... yam2x...

Naz said...

Man..
adakah ko pernah? cepat ckp... hahahaha...

aku dah ghairah dng criter Lela tu. jom Man kita berprojek... yum2x...

Naz said...

Waalaikumsalam wbt Amirul..
dlm hidup aku?? err... no komen... hahaha...

>wah, mesranya kamu berdua...

Sulela said...

Bukan air liur ko ngan Man je yang meleleh, air liur aku pun sama...hahaha. Nak pegi carik mangga muda la... Jom, jom...kekekeke

hysMan.. said...

Aku penah dalam mimpi..
teetttt!!!
haha..
ntah2 ko yg penah kot..
ececececeehhhhh...

kat sini susah nak jumpa pokok mangga..
yok kita buat projek atas pokok pelam..tak pon kedondong..
huahaaa...kecur beb..
hehe..

sweetsuraya said...

hah??
maen agak2 plak ye..
ntah...

kite abaikan soalan ni ye...

~lalalala~

=P

FiNa said...

woit man!!!!!!!!!!!
sengal la ko ni.. naseb baek aku bawah umur ak paham pape lagi tau..

alamak!!
aku rasee aku da tersalah masuk blog la..

naz dah mengganas..
huuuuuuuu~
takut!!!

Naz said...

Lela..
aku dah mkn mangga cicah kat kg aku smalam. perghhh... sedapnya yaaa ampun..... aku ada rembat barang 7 bijik buah mangga muda. jap lg aku nak makan. yam3x....

Naz said...

Man...
dlm mimpi??? hehehehe...
jom, kita wat projek atas pokok durian. yam3x....

Naz said...

sweetsuraya...
pesal x tau, tu asal maen agak2 jer...

;p

Naz said...

Fina..
ko masuk blog yg betul... jom Fina. ramai kawan2 sedang menunggu mu di pangkal pokok mangga... kami sedang berfiesta....

Sulela said...

Naz, ko nak bagi aku terliur ye. Kejap lagi aku datang rumah ko. Ko tunggu aku kat depan rumah...kekeke


Man, uissshhhh...buah kedondong pon sedap la...ngaaaaaaa...meleleh ayaq liuq...jom cepat jom jom...

Naz said...

memang niat aku nak kasik ko terliur... mai la, aku nak potong sebijik ni. kuah rojak 'mak bee' dah ready kat dlm peti sejuk. aku nak wat air sirap bandung skali...

Sulela said...

Nak kene ko neh. Aku nak pegi carik la mangga muda esok. Lepas tu aku nak tayang kat ko...ahahaha.

Sirap bandung tu ko kasi campur selasih. Jap lagi aku datang...hehehe.

hysMan.. said...

waaa...korang ni buat aku kecor laa..takpe2..esok sblh uma aku ade bukak paso malam nnt aku post dlm n3 aku ye..

ko kedek'ut la Naz..makan solo..
ajak ler mmbr ko nih skali pi pekena mangga muda..tak baek beb..
die mmg sengaja lela..padahal ntah2 kat kg suma pokok da ditebas geram dok mencari tak dpt..huhu..

lela,la nih aku tgh makan buah kuini haha..sodapp!!!kedondong da masak sgt sampai busuk aritu aku beli..Naz punya pasal la membuat ku terliur..mangga da abes jd aku beli kedondong..perap lama sangat..hehe..

Fina,hang masok ke blog yg betol..
cuma hang je berlakon tak paham..padahal bukak kamus kat sblh..haha..

Naz said...

Lela.. ko tayang la... aku x heran la... hehehe... aku dah pueh makan cicah td. erkk... konyang den..

bijik selasih aku x dan nak beli td. so, aku layan sirap bandung campur soda sket... hehehe...

Naz said...

Man.. wuihh... nak hapdet dlm n3 tu. silakan, aku pun nak tengok ruper cicah ko tu... hehehe...

aku amek mangga dan buah quinny kat ghumah maklong aku. time tu pulak tengah banyak buah. apa lg, aku serang la...

eh, buah mangga tu ko amek la part yg elok. pastu wat ice blander... sedap wa cakap...

Fina mmng mcm tu Man... slalu wat2 x paham. padehal dia amat arif skali... ;p

Sulela said...

Man, ko letak dalam entri kat blog mana? Blog ko banyak la...huhuhu

Ko pun nak kene ye Man? Pepagi buta bagi aku terliur. Aku suka buah kuini yang baru2 nak masak tu. Yang dah ranum den tak berapo suko...kekeke. Cicah ngan kicap, perrrggghhh!!!

Sulela said...

Naz, owwwwhhh eksyen ye...sampai hati ko...kekekeke

Sirap bandung campur soda, jadi macam aiskrim cair la kan? Aku penah buat tapi manis sangat...hehehe. Saje je ko neh...

Pandai lak ko buat ice blender perisa mangga, Naz...ajar la caranya...kekeke

hysMan.. said...

Lela,
aku byk blog ke lela??
stau aku satu je blog kesayanganku..
jap aku cek..oooo,blum masok lagi..
hehe...gambonye terdelete (ntah termakan skali kot..lapo nih..)

saje ku nak buat perutmu keroncong si endang endong..hahaa..
bukan yg ranum tu lela..ni kuini yg muda punya..marbeles..yg ranum tu pon aku tak suka..hehe..

hysMan.. said...

Naz,
dgn pingan pencicah tu da masok perot aku tak sempat nak snap..
alamak terlebih sudaa..
ko serang tak bawak panglima hysman..kesian die terkebil2 sorang2 menyaksikan hang makan buat tersebut..ceh.. :p

camne buat ais bland??ajo aku dgn lela ler???

Sulela said...

Man, sebab ko la aku terbeli sekilo lebih buah kuini tadik...ahahaha. Sambil pilih, sambil tingat ko cakap. Aku dah hentam 3 biji. Selamat beradu dalam perut aku...hihihi

Naz said...

Lela..
blog rasmi Man yg tajuk :: SmiLe MyFta :: mcm2 ada...

aku wat sirap bandung soda ok jer. kalo bnyk soda, sirap jd berketul2...

ok, cara2 nak wat ice blander mangga :
1. masukkan 1/2 mangga yg dah dibuang kulitnya ke dlm blender.
2. curah air kosong 1/5 bekas blender tu.
3. masukkan gula secukup rasa.slalu aku taruk 5 sudu.
4. blend ramuan2 tu smpai hancur.
5. masukkan cube ice sedikit demi sedikit sambil tekan suis blend.
6. bila dah blender tu dah penuh, tuang ice blender mangga tu ke dlm jag.
7. lu pikir la sendri... hahaha... minum la sampai lebam...

sekian resepi kita buat hari ni.. ;p

Naz said...

Man..
bender small matter, x payah bawak panglima HysMan. hehehehe...

ko ni makan ker melantak? smpai pingan skali ko makan.???

resepi ice blender mangga, ko buleh tengok kat atas tu ha. kalo ko rajin, boleh wat biz... hehehehe...

FiNa said...

mengong + sengal...

Sulela said...

Nanti aku menyebokkan diri kat blog Man tu...kekeke. Tq my friend...

Had yang berketul2 tu la yang makcik suko...kekeke

Ahahahaha...sempoi je resepi ko, Naz. Tq Naz...Nanti aku carik mangga dan praktikkan resepi ko. Pandai lak ko buat. Ingatkan lelaki tak reti buat keje kat dapur... errkkk...caboootttt

Naz said...

Fina..
naper?? hahaha...

Naz said...

Lela..
mari kita sama2 sepahkan blog Man tu.. hahaha...

ko suker yg berketul2 tu? aku x suka...

sempoi? memang mcm tu la cara nak wat dia. try la, minum masa tngh cuaca panas... perghhhh

Sulela said...

Jom, jom...tadi aku dah masuk blog dia. Baca sikit sebanyak tanpa buat sepah. Kali ni aku nak sepahkan lak. Ko bawak bom sekali ye...hehehe

Rasa macam aiskrim apa...hehehe

Jangan la goda aku suruh buat air tu. Aku nak carik mangga la neh...;P

Naz said...

jngkan bom, segala alatan pemusnah akan aku bawak masuk dlm blog Man tu. hahahaha...

x sedap la... kalo cam tu lg best makan aiskerim yg betul2 punya...

aku x goda, cuma sedikit iklan dr penaja... hahaha...

hysMan.. said...

lela,
aikk!!nak buat sepah ke??
kihkih..ku sudah menyepahkan blog kamu dgn paparan hantu misterimu itew..
wakakakaaa....
mane boleh bwk bom,klu nak bawak juga,bawak la yg penting kena senyum dolu sblm klik ke blog kawan yea..hehe..

sedap ke bandung soda??ku tak penag coba ler..nnt gwe try buat..
hehe..

hysMan.. said...

Naz,
senang je ghupanya nak buat ais blend..ingat susah sgt.
oo jadik nnt die berbuih sejuk la ye..aduh..tgh2ari ni pekena ais blend cara jugak..fuh dahago nih..
mantop la Naz hang boleh bikin..
bukan calang2 org boleh buat..
nak lagi lelaki..nnt aku cuba try buat..hehe..

oit,aku taknak bawak alatan pemusnah lain ke blog ko sbg tanda pembalasan dendam tapi cukupler sekiranya aku hanya membawa virus influenza A H1N1..wawawawaaa...
larikkkkk!!!

Sulela said...

Aku masih tak sempat nak sepahkan blog Man la...huhuhu. Busy pulok sekarang neh. Ko tunggu aku kat pintu blog man ek Naz. I'm coming...hahahaha



Man, hantu tu akan menamatkan misterinya hari esok...kekeke

Naz said...

Man..
memang senang. nnti bila dah siap, akn jd mcm slurpy 7eleven. kalo ais tepu sngt, tmbah air sikit. ala, tu resepi biasa2 jer. aku tngk org wat kat pasar malam. so, aku try la kat ghumah.

ko berani ke nak bawak virus influenza A H1N1 ke sini? jaga2... virus tu mudah berjangkit. takut x smpat jer ko bawak ke sini... hehehe... gurau jer...

Naz said...

Lela..
aku dah smpai kat pintu blog Man. jng risau, dia x prasan aku pesal aku pakai jubah hilimunan mcm dlm criter harry porter. hahaha...

hysMan.. said...

Lela,
busy dok tunggu bwh pokok durian ye lela??hehe...
ambo da kat dlm blog udah..tak kunjung tiba juga..ape kesssss nih??
hee..

Naz,
slurpy 7E..waduhh..sodap bro..
fuh..nnt aku bikin..
aku pakai perisai yg takleh ditembusi virus tersebut..
huahaha....jaga2 haa..

naluri aku boleh merasa kedatangan ko ke blog ku..walupon ko pakai jubah harry tersebut..ku akan panggil Dumbledor utk jaga di pintu masok blog aku..hehe...

Sulela said...

Aku masuk blog Man...errrr...konfius kat mana nak tengok komen? hahaha.

Naz said...

Man, ko bikin tu bnyk2 sket. 1 bekas blender boleh cover utk 2.5 gelas. ko wat utk parents ko skali. esok mungkin depa suruh ko wat lg.. hehehe...

siap pakai perisai tu... ko pekai topeng muka ajer la. kalo pakai prisai, ko mcm nak berperang jer..

aku dah smpai, ko x prasan pun.. Dumbledor pun x leh nak halang aku pesal penyapu terbang aku laju tahap gaban...

Naz said...

Lela, komen kat blog dia adalah kat bawah entry dia. kecik saja tulisannya yg berkaler oren... err, oren?? yum2x...

hysMan.. said...

Apenya Naz,depa ckp cukup Man,cukupp..jgn buat lagi boleh kena kencing manis mak..hahahaaa..
adoiiii....aku letak 2 senduk gula..
hehe..

perisai tu bajunye mcm astronaut..
mcm sheikh muzaphar syukor pakai tu..haha..

jgn pandang enting..sekali die spell,jatuh tersunggkur ko..hehe

Naz said...

ko dah buat ais blender ker Man? smpai 2 senduk gula ko curah.. boleh kena kencing manis ni...

kalo ko pakai baju angkasawan, lebih baik ko naik Soyus trus. hahaha...

aku pun ada spell sendiri. boleh tangkis2 spell org lain... ;p

hysMan.. said...

da buat da..trus senoneng kepala depa..hehe...truk betol aku nih..
haha..

masalahnya Naz,soyus nye tak muncul2,jenuh aku dok tunggu kat blakang padang skolah...
:p

aku lepaskan anjing kembo hitam dlm kurungan tuh..huahahaha...