Followers

Saturday, May 9, 2009

Jgn silap guna perkataan MasyaaAllah


CORRECT, CORRECT, CORRECT,

Alhamdulillah...tolong sebar-sebarkan. Sebarkankepada kawan / sahabat.

Kadang2 kita terpengaruh dengan, terutama citer p.ramlee yang banyak menggunakan 'masyaallah' situasi yang silap. Bayangkan jika anda forwardkan kepada lain, pahala akan terus berganda macam juga buat selling-networking, in this case, pahala yang berganda bukan duit..

Didapati ramai di kalangan kita menggunakan lafaz 'MasyaAllah' ketika dgn situasi yang tidak disukai atau tidak elok, contoh terlihat gambar2 censored atau bila anak2 kita buat perangai nakal.

Sebenarnya istilah 'MasyaAllah' bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG. Mengikut buku 'What Do Say' by Kathyn Abdullah, kita menggunakan istilah 'MasyaaAllah' bila kita melihat 'something nice' seperti melihat bayi / kanak-2 yg comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi-wangian dan sebagainya.

Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dgn situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Yg patut kita lafaz ialah
'Astagfirrullahhalazim' (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun 'Innalillah' (Kepada Allah kita kembali).

Tolong sebarkan kepada kawan-kawan. Yang baik dari Allah yang salah dari saya..!

Wallahulam...

Naz : Sebarkan ya kawan2...

20 comments:

amirul said...

Salam Naz,
Alhamdulillah... entry yg bagus... kekadang perkara sebegini terlepas pandang... InsyaAllah akan perbetulkan penggunaannya... TQ

joegrimjow said...

ramai yg tak tahu benda ni!!

hysMan.. said...

ustaz aku byk kali nasihatkn aku hehe tapi aku da terbiasa dgn perkataan MasyaAllah dan Astagfirullah..kdg2 2-2 tu terucap tanpa disedari dgn keadaan tmpt yg tak betul..(ape aku cakap nih..)
tapi mmg betul bro..
thanx 4 da info..

~btw,aku penah kena maki dgn kawan aku coz sebut inalillah time mmbr aku sorg lagi nih accident (tak meninggal)..hmm..aku diam je laa..
bila aku rujuk dgn ustazah aku,betul la ape yg aku sebut tu..
hmmm.. :)

Sulela said...

Errrkkk...macam tu ye. Lepas ni kene betulkan la. Thanks Naz...bagus info neh...;)

Amieynna Amin said...

naz..
gud info..
kdg2 kite xsengaja..
even da tau..

man..
cian ko kene maki..
patutnye ko perlu ckp baik2..
xde laa kwn ko ingat innalillah tu utk org meninggal je..
=)

pu3 balqis said...

n3 yang bagus...
setuju2 kadang2 ana sendiri pon pernah tersalah sebut even tau..
tmbah2 la yang taktau kan..
nice post..
keep it up ok..?

sweetsuraya said...

info yg menarik...
sesuai utk khidupan sharian...

=)

Naz said...

Waalaikumsalam Amirul...
aku juga slalu salah menggunakannya. sama2 lah kita perbetulkan penggunaannya... :)

Naz said...

joegrimjow...
memang... pesal dah terpengaruh dng criter P.Ramlee...

Naz said...

Man..
aku juga sama mcm ko. tersalah guna dlm situasi yg x kena. so, gunakan perkataan dlm keadaan yg betul... :)

kawan ko tu mungkin tak tau. so, bersabar dan just explain kat dia. kalo dia rasa dah terer sngt, doakan supaya dia terbuka hati utk blajo... :)

Naz said...

Lela..
Sama2 sis. apa yg kita tahu kita sebarkan dan gunakan. :)

Naz said...

Amina...
Sama2.. :)

Naz said...

pu3 balqis..
insyallah, saya akan cuba buat n3 sebegini bila ada bahannya nnti.. :)

Naz said...

sweetsuraya...
ya, untuk kehidupan sehatian kita. semoga kita sama2 gunakannya dlm situasi yg betul... :)

hysMan.. said...

InsyaAllah..
sama2 beringat..
baguih info nih..
mmbri kesedaran 98% ttg penggunaan percakapan harian aku..

aku diam je klu dlm situasi mcm tu..biarlah..
klu aku ckp nnt die ckp aku ni terlebih ajo plak,berlagak..
beter diam..setle..

Naz said...

Man..
aku dulu slalu juga guna perkataan Masyaallah bila tengok benda2 yg x elok. bila dah tau, aku terus tukar kpd Istigfar.

kalo camtu doakan baik2 saja buat member ko tu. semoga Tuhan akan melembutkan hatinya...

tringat aku pasal baca Yassin. kenapa ya, kalo baca surah Yassin kat org sakit, depa ckp pesakit tu dah nak mati. sedangkan kita baca tu bukan utk tujuan itu??? org Melayu kita ni pandai sngtkan Man... ;)

hysMan.. said...

sebab itu aku pikir bagus ko post entry nih..info bru utk aku yg da idop 22tahun tp taktau nk bezakn..
congrat bro..

insyaAllah..aku sentiasa mendoakn yg terbail utk org sekeliling..

sebab masyarakat melayu ni penuh dipengaruhi dlm kepala depa 'org tua2 cakap' dan masyarakat kg yg takde didikan yg sempurna hanya melihat amali berbanding teori..
kebiasaan itu sinonim tapi bila sesuatu yg baru depa trus ngutuk tanpa kaji betul atau salah..
itu klu kat kg,klu da menghukum seseorg mmg parah rasa mcm nak klua dr kg je..hmm...
tapi kini kurang..suma sudah pandai menilai...
era globalisasi katakan..
:p

Naz said...

harap2 Melayu skr lebih bijak dr Melayu dulu. demi menuju era globalisasi... :)

hysMan.. said...

harap2..insyaAllah..

nonna manis said...

ok sy sebar kan