Followers

Saturday, May 16, 2009

Rahsia Yang Tersembunyi


Salam sejahtera.

Janganlah kita tinggalkan sembahyang fardhu walaupun satu waktu…tidak ada alasan untuk kita meninggalkan sembahyang selagi nyawa kita masih berdegup… inilah rahsia kita mengerjakan sembahyang fardhu mahupun sunnat

Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minimal 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menetes dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdoa.

Untuk menghilangkan stress, Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan doa.

Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan “kata kunci”,? “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlakku). (HR Ahmad).-DOA TENGOK CERMIN

Untuk punya bibir cantik , bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takabur.

Agar tubuh langsing , mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.

Untuk mengembangkan diri , sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Assalamualaikum ……….

Rahsia Solat

Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang dah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……

1 - Niat Sembahyang: Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2 - Berdiri Betul: Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3 - Takbir-ratul Ihram : Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4 - Fatihah : Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5 - Rukuk : Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6 - Iktidal : Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur.

7 - Sujud : Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8 - Duduk antara 2 Sujud : Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur

9 - Duduk antara 2 Sujud (akhir) : Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar.

10 -Tahhiyat Akhir : Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11 -Selawat Nabi: Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12 - Salam : Memelihara kita di dalam kubur.

13 - Tertib : Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.

Wassalam.

“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…..” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafaat kepada manusia lain…

p/s: jika ada salah silap..sila perbetulkan.. wallahualam..

Naz : Solat itu tiang agama...

26 comments:

hysMan.. said...

thanx for da info bro..
solat juga satu senaman secara taklangsung..
:p

Naz said...

Man...
betul tu. semayang boleh melancarkan peredaran darah dan senaman yg terbaik... :)

hysMan.. said...

Naz hang penah dengo tak yg perkataan Sembah-Yang bermaksud sembah tuhan 'Yang' yg dilakukan penganut hindu semasa thaipusam??
itu yg aku confius..tak tahu betol ke tak..
so sejak tu aku guna perkataan solat..
hehe..

Naz said...

tu aku x pernah dngr lg. sembahyang membawa maksud Sembah Yang Maha Esa. biasanya sembahyang mnggambar perbuatan memnyembah tuhan. bergantung kpd agama apa yg diperbincangkan. lebih afdal guna perkataan solat bagi Islam.. itu tg aku faham la..

Sulela said...

Akupun penah baca apa yang Man taipkan tu. Jadi sekarang aku guna pekataan solat meskipun kekadang tersasul sebut sembahyang... Bagi aku lebih afdal la guna perkataan solat tu. Beza sebutan agama yang lain...

Aku pernah baca gak, pasal sujud yang menyebabkan darah mengalir ke otak tapi aku lupa la katne aku baca. Banyak makan semut kot...hehehe. Saintis siap buat kajian tentang tu...huhuhu.

p/s: orang yang rajin solat, mukanya bersih dan bercahaya...

Naz said...

Betul Lela.. time sujud darah akan mengalir lancar ke otak. ada kelebihannya, tp aku dah lupa dah. sama mcm ko gak, termakan semut kot??

>teringat sorang staf kat opis client aku. muka dia berseri2 mcm bulan purnama dan dahi ada bekas sujud. nampak muda walaupun dah 50 tahun..

hysMan.. said...

sebab aku penah terdengar berita stesen tempatan yg depa sebut sembah-yang dgn berlainan suku kata....

camne la nak dpt rupa camtu ye??
terasa diri ni kecil sgt..
hmm..

Naz said...

ooo.. depa guna perkataan sembah-yang lain suku kata. kalo camtu, aku nak guna perkataan solat utk gantikan perkataan sembahyang pas ni... tq :)
kalo kita ikhlas beribadat, mungkin muka kita akan jd mcm dia. tp, x payah brharap dpt jd mcm tu. semua itu kuasa Allah. kalo aku jmpa dia, rasa segan pun ada. walaupun dia nampak mcm tu, tp kepala otak dia boleh ngam dng budak2 muda.

hysMan.. said...

u're welcome..
org mcm tu la yg aku respek..boleh masok kat suma genre kepala..
yg penting,solat dan perkara wajib tak ditinggalkn..aku naek segan bila jumpa org camtu..tapi aku suka berkawan dgn org mcm tu..byk input yg kita boleh dapat scr tak langsung..hmm...
insyaAllah coba memperbaiki diri..
:)

Naz said...

yer.. betul2. org yg taat agama dan mudah mesra dng org amat2 disegani kawan dan lawan. pernah aku tanya dia pasal bab2 agama kat dia, dia ckp punyalah berlapik. siap mrendah2 diri lg. indahnya akhlak org yg berilmu ni...

hysMan.. said...

aku penah satu bilik dgn org mcm nih time skolah dolu..aku bangga ada kwn mcm tu yg boleh bimbing aku.aku respek giler2 kat die smpai skrg nih..mmg otak aku time blajo dulu 100persen sego dan tenang je bila study dgn die..
nak mula blajo sama2 berdoa,solat berjemaah sama2,aku tgh sedap tido die kejut aku buat qiamulail pagi2 buta..panjat gunung sama2..maen senapang sama.dan perubahan yg paling ketara skali aku sejak dr skolah teknik aku tak penah pakai slua pendek atas lutut lagi sejak kena sound depan2 dgn die..hehe..alhamdulillah sampai skrg aku ikut nasihat die lagi..
hmm..bagus kan..
aku tak malu cerita pasal kawan yg baek mcm die..
hehe

FiNa said...

man, aku nak tanya ko, ade tak dia ajar ko spye pakai sluar tak melebihi buku lali???

Naz said...

sejuk perut ibu mengandung anak soleh mcm tu. ko keep in touch dng dia lg Man? sahabat mcm tu susah nak jumpa. 1 dlm sribu. korang panjat gunung mana? gunung ledang ker?

Naz said...

Fina..
yg tu aku pernah baca. jng pakai seluar melebihi buku lali kerana akan membuatkan hujung seluar terseret ke tanah. jadi, mcm2 benda akan terkena termasuk najis. bila dah kotor, x leh bawak bersolat. lainla kalo ada bawak kain pelikat ke mana2.. betoi ka Fina??

FiNa said...

actually, bukan setakat tu naz...
lbih dasyat lagi..
tapi aku tak berani nak bagitau kat sini, sbb, aku tau ade dalam hadis, cume, aku tak pasti hadis ape n susur galur perawi nya pon aku tak ingat.. sorry..

tp, untuk kebaikan ko la naz, jangan la ko melabuhkan pada pakaian bawah ko(yakni seluar atau kain) melebihi paras buku lali kau. kerana ...(tak pasti)... ancaman neraka.

tu je aku dapat gtau..

Naz said...

ok, nanti aku find out sebabnya. tq kasi nasihat ni. kdg2 kita ni terlepas pandang perkara2 mcm ni...

hysMan.. said...

Fina,
yupp..mmg die ada cakap..
time aku nak solat dgn die,die inform aku soh lipat 2@3kali slua supaya atas buku lali..jadi bebudak laen suma pelik tgk kitorg mcm balik sawah hehe..
tp ape aku peduli kan..
thanx for da info Fina..
~aku nak tau juga ape sebb laen..

hysMan.. said...

Naz,
aku yg lupa die..hehe..
adoii..
lepas matrik die sambung kat UPM..
last week baru je die tepon aku..serba salah juga aku,budak blajo boleh call mmbr yg aku nih da keje tak igt mmbr..
mmbr aku nih ketua pengawas aku dulu time skolah..hahaa..
yupp!!gunung ledang..
aktiviti die suka memburu pakai senapang ayahnya..hehe..
syukur Alhamdulillah..

Naz said...

apa la ko Man. member mcm tu pun ko boleh lupa. dia smbung deg yer? wah, bagus3x.. korang panjat gunung ledang smpai takat mana? hmmm, slalu dia tembak binatang apa?

hysMan.. said...

bukan lupa tapi aku taknak ganggu die..iye la budak U..aku nih apelah sangat..
sampai puncak ler..hahahaa..
die slalu tempak kancil or rusa..
tapi slalunya landak..haha

Naz said...

Man...
kalau binatang tu kena tembak, member ko tu wat per? dia terus sembelih ke? kalo binatang tu kena tembak dan terus mati, boleh makan ker dagingnya?

hysMan.. said...

ape yg aku tau..

1. klu binatang tu ko tembak trus mati tak leh makan,itu dikira bangkai..make sure ko tembak tu juz kena kaki or pakai peluru kapur je..then ko trus sembelih (dlm keadaan bernyawa lg).

2. lg 1 ape yg aku tau,masa ko nak tembak tu ko kena baca Bismillah,trus tembak..klu binatang tu mati boleh dimakan dagingnya..takyah sembelih..

~nnt aku try kaji lg..
hehe

Naz said...

yang no 1 aku dah tau. yg no dua tu mcm pernah dngr... kalo dah tau, gtahu aku yer bro. aku pun minat berburu, tp belum pernah cuba lg. mcm best jer...

hysMan.. said...

aik..ko kan da biasa memburu dan diburu oleh sang pencari cinta..nak buru la kaa??

~aku tau maksud tersirat ko tuu..
wakakaaa

Naz said...

mana ada maksud tersirat. aku nak memburu binatang kat hutan la woi...

hysMan.. said...

iye ke??
hahahaa...
tak pe aku paham kawan..
:p