Followers

Saturday, May 2, 2009

Tips Kuatkan Daya Ingatan


Tips Kuatkan Daya Ingatan

Antaranya ialah:

Amalkan Tidur Yang Cukup

- 1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Namun ada orang yg suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yg cukup. Badan perlu rehat. Keletihan hanya akan mengganggu maklumat/data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yg baru. Oleh itu, amalkan tidur yg cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.

Mengawal Tekanan

- Tekanan hanya akan membuat jiwa anda tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan anda terganggu. Anda juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran. Anda tidak dapat berfikir dengan jelas dan daya ingatan anda juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan anda dengan baik seperti bermeditasi, membaca Al-Quran, yoga, sauna, aromaterapi dan sebagainya.

Berhati-hati Dengan Pengambilan Vitamin atau Makanan Tambahan

- Sesetengah produk yg dijual di kaunter atau farmasi tidak sesuai dengan kita. Ada yg kononnya dapat meningkatkan daya ingatan. Tetapi sebaliknya ada yg memberi kesan sampingan. Oleh itu, lebih baik jika kita mendapatkan vitamin yg diperlukan oleh tubuh badan kita dengan pemakanan yg seimbang atau rujuk dahulu doktor yg bertauliah sebelum?membeli makanan tambahan.

Bersenam

- Bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak. Oleh itu, daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik. Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

Elakkan Kemurungan

- Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup anda tidak ceria. Anda sentiasa berada dalam keadaan tidak segar dan rasa kecewa. Lama-kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan anda dan membuat anda tidak hirau dengan persekitaran anda. Ubatilah kemurungan sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatri atau beramal-ibadah mendekatkan diri kepada Tuhan.

Awasi Pengambilan Ubat

- Daya ingat mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon, ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan sebagainya. Jika anda menghadapi masalah daya ingatan disebabkan pengambilan ubat, konsultasi dengan doktor. Jangan mengambil ubat tanpa arahan doktor.

Belajar Sesuatu yang Baru

- Cubalah aktifkan pemikiran anda dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya Bahasa Jepun, kursus kemahiran jangka pendek, menjahit, atau menghadiri ceramah dan motivasi.

Permainan

- Bermain sesuatu permainan seperti board games dapat merangsang minda. Contohnya, catur, scrabble (Sahibba) dan Monopoli. Selain itu, teknologi sekarang lebih baik seperti permainan komputer dan Playstation. Pilihlah jenis permainan yang mencabar minda.

Banyak Membaca

- Jadikan amalan membaca sebagai kegiatan harian. Membaca dapat meluaskan pengetahuan, mengembangkan minda dan menajam daya ingatan. Cuba ingat sedikit-sebanyak fakta yang terkandung di dalam bahan bacaan.

Katakan Berulang Kali

- Untuk meningkat ingatan anda tentang sesuatu maklumat atau tarikh, katakan dengan kuat dan berulang kali sehingga anda benar-benar ingat akan maklumat tersebut.

Fokus

- Daya ingatan dapat dilancarkan sekiranya anda sering fokus dalam sesuatu, contohnya matlamat hidup. Anda juga dapat belajar fokus dengan menumpukan fikiran anda pada sesuatu perkara dan mencatatkan apa yang anda fikirkan.

Bermain Dengan Angka

- Asahkan minda anda dengan cuba bermain dengan angka seperti mengingati nombor telefon rakan-rakan. Selain itu, anda boleh menghubungkaitkan angka-angka tersebut dengan sesuatu bagi meningkatkan daya ingatan.

Membaca Al-Quran

- Sekiranya anda seorang Muslim, amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat setiap hari. Membaca Al-Quran dapat menerang jiwa, menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.

Naz : Kadang kala lupa pada peristiwa2 yang x best adalah lagi bagus.. :)

43 comments:

Naz said...

i'm 1st... hahahaha...

~ h a n i m h u s i n ~ said...

owner blog pon nak comment 1st ke..hee..

alooo..naz ni bg tips lepas anem dah abes finalllll...huuu

Naz said...

Anem..
tu menunjukkan owner masih kuat ingatannya.. hahahaha...

ye ker? hmm.. mungkin boleh guna tips ni utk exam akan dtg..

sufy said...

bagus tips ni..hehe...

jom blogwalking...

amirul said...

Salam Naz,

Alhamdulillah... ingatan aku masih kuat... keh3x... walaubagaimanapun kita akan menjadi pelupa disebabkan faktor usia yg meningkat... mungkin tidak secepat org yg menjaga kesihatan... apapun nice entry... TQ... :)

Naz said...

Sufy..
terima kasih..

jom.. :)

Naz said...

Waalaikumsalam wbt Amirul..
Kadang2 bebudak pun pelupa jugak. aku rasa faktor usia bukan faktor utama menjadi pelupa. betul ckp ko pesal menjaga kesihatan tu. jaga kesihatan badan, hati dan minda, insyaalah akan menguatkan daya ingatan.. :)

Sulela said...

Aku penah dengar ceramah agama by Ustazah apa ntah nama dia. Dia bagi ceramah based on satu kitab... Katanya, ada beberapa perkara yang kita lakukan yang boleh mendatangkan papa. Papa kat sini bukan hanya bermaksud miskin harta malah termasuk sekali miskin hati, ilmu dan jadi pelupa...

Aku nak kongsi la takat yang aku ingat...

1) mandi bogel
2) biar pinggan tak berbasuh kat sinki sebelum tido malam
3) bakar kulit bawang
4) melihat najis keluar dari tempatnya
5) meludah atas najis
6) pakai seluar sambil berdiri
7) pakai serban sambil duduk
8) meletakkan tong sampah di dalam rumah

Takat tu je aku ingat...huhuhu. Aku tengok kitab tu, malah aku pegang sekali sebab macam tak pecaya je. Lepas tengok, isi kitab tu ada diselitkan hadis Nabi s.a.w...

Tapi, info yang ko share ni memang bagus, Naz...;)

Amieynna Amin said...

thanks..
gud info utk diaplikasikan..
for the last 2 exam..
nape xbg awal2?
hehe...

sulela..
takutnye tgk info tu..
tp kite pnah dgr gak..
huhu..=)

Amieynna Amin said...
This comment has been removed by the author.
joegrimjow said...

doa bnyak

hysMan.. said...

baguih info nih bro..
alhamdulillah skrg nih aku tak jadi pelupa lagi..kuat lagi..
hehe..

aku sokong ape yg lela point tu..
ustaz aku pon ade cakap mcm tu gak masa skolah dulu..
satu lagi sebab jadi pelupa,banyak tgk cerita berunsurkan pornografi..
hmm..

a.b geldofg said...

dan jgn selalau tgk bhn2 lucah

Naz said...

Lela..
eh.. betul ker? aku slalu pakai sluar smbil berdiri..
tq atas info tambahan ni yer.. aku amat2 hargai.. :)

Naz said...

Amina..
Sama2... apa yg baik kita kongsi bersama2..

takut gak baca info dr Lela tu..

Naz said...

Joe..
Ya betul tu...

Naz said...

Man..
ko ni memang kuat daya ingatan sejak kecik. kata org, bakat semula jadi...

point Lela tu aku pernah juga dngr dulu.. porno tu memang la compom.. huhu..

Naz said...

Ab..
betul tu..

sweetsuraya said...

ellop....

tips yg seswai d aplikasi utk waktu skrg...
musim exam...
nsib baik exam ade lg skrg ni...
tenkiu2..=)

Dj Epoi said...

Salam.....Cikgu!!!
Dah lama Gua tak mai kat sini..........wah...Topik nih berambung2 siut ngn feed back dari semua kawan2....

Aku ponk pakai seluar berdiri juga Bro....camana eik? hehehhe lepas nih moh ler kita semua pakai seluar cara mengelungsoooow pulak kan? hehehehe ( Gua Gurau jer Beb )

Sulela........memang Gua terkejut siut!!! apa yang Lu katakan.....
Saper ader yang mandi bogel lagik angkat tangan? heheheheheh.........malu konon-konon......tak ngaku eik!!!!

Info yang Bagus buat semua.....

Dj Epoi berOPERASI dari SUNWAY MEDICAL CENTRE

Sulela said...

Hehehe...tetiba rasa best lak sebab dapat share ngan kawan2 semua pasal info yang aku tahu...

Naz, ko kene duduk dulu, sarung kaki kanan, lepas tu kaki kiri. Lepas tu baru bangun dan tarik seluar tu ke atas. Ustazah tu puji adik2 kecik sebab cara depa pakai seluar tu dah betoi dah. Tapi mak bapak yang memandai pakaikan seluar kat depa cara berdiri. Kene tang batang hidung aku sebijik...kekeke...

Lepas ni kita sesama beringat...


Dj Epoi, mandi bogel pun menyebabkan malaikat2 yang menjaga kita lari...huhuhuu

Naz said...

sweetsuraya..
sama2 Suraya. semoga boleh ingat dengan baik ketika exam nnti dan dpt result cemerlang.. ;)

Naz said...

Epoi..
wah.. dr spital pun lu boleh tenet yer bro..
member2 kat sini semua best. tips berangkai2. ni yg aku sayang kat semua ni.. ummuahh..

bro, bila boleh discharge? aku doakan ko semoga lekas2 sembuh.. amin..

Naz said...

Lela..
member2 kat sini semua best2. ramai teruja dng tips yg ko kasi tu. ada yg tau dan ada juga yg blum tahu. semoga ilmu yg sikit ni diberkati dan diikuti semua..

Dj Epoi said...

Gua tak tau arrrrrrr bila kluar....semalam Gua masuk jam 3ptang....dah 3 kali dah buat blood test.....tapi belum tau lagi keputusan sepenuhnya.....hari ini Najis Muqholazoh Gua pulak yang kena ambik buat test.............entahlah Naz.............tangan Gua dah naik lebam sana-sini ashik duk kena enject jer......

Tak Sabaw nak kluar dah Gua nih!!! boring siut!!!

Naz said...

Epoi..
Lu kena denggi ker? aku dulu pernah juga kena. berbotol2 air depa kasi ikut jarum.. kesian gwa kat lu bro..

duk spital memang la boring. tp kalo kat spital swasta selesa sikit...

hysMan.. said...

ko penah kena denggi ke Naz??
atau suspek je??

p/s:nyampuk skit...
gwa tak kisah hospital swata ke gov ke..yg penting misi2 yg layan gwa cun2 belako..ngeh..
sakit suma ilang..
heheee..

Naz said...

Man, aku pernah kena denggi. masuk wad 3,4 hari. kena time bulan poser. jd aku terpakslah ponteng...

hysMan.. said...

ko saje je tu soh nyamuk gigit ko..alasan nak ponteng..hahaa..
biar bertapis skit iye dak??
hahahaaa..kantoiii...

mak wehhh 3-4 ari..
tak sangup aku nak dok hospital lama2..
berhantuu wooo..
gwa teringat citer jgn tegur..
hahaa..

Naz said...

saper nak kena denggi pokcik oii...

3,4 hari x lama sngt. kalo kena denggi maunya smpai berminggu kena tahan wad..

hysMan.. said...

eh ade bro....
ade la sorang mamat nih..
hehehee...

masyaAllah,minta2 disimpangkan..
shuh..shuh..nyah ko nyamok!!!

Naz said...

saper yg nak kena denggi?? aderkah??

oleh itu gunakan shieldtox.. sambil tumbuk tapak tngn mcm dlm iklan tu... hahahaha

sweetsuraya said...

huhu...
siap ade iklan ubat nyamok lg..

=P

hysMan.. said...

a'ah dia laa yg kena..
ko tak tau ke???

oo..nyamuk umah aku tak mati pakai shieltox tu beb..uma kau pakai ambi-pur larik lintang pukang nyamuk tersebut...
manyak moden woo..
:p

Naz said...

sweetsuraya..
iklan ubat nyamuk ini ditaja oleh sykt kepala singa... ;)

Naz said...

Man...
ooo... aku tau... (walaupun blurr, hahaha)

nyamk skrg dah pandai demand2. nnti aku letak minyak atar baru depa tau...

hysMan.. said...

'die' ade kat atas nih..
takkn tak nampak beb??

skrg suma benda mesti demand..
mawi pon da demand pae lagi liana jasmay..
wallla...:)

Naz said...

mana2x... x nampak pun. hahaha...

kalo ada value tinggi, x salah nak demand. yg penting semua org suka. ye tak??

hysMan.. said...

ada laa...die tgh renung ko???
tajam sungguh panahan matanya..
hehe..

org suka klu bakat KO camne..
klu gitu ko test ler beb..
ha!!

Naz said...

aduhh.. tajam sungguh mcm pisau sembelih kambing... hahahaha...

aku nak test... hahahaha... buang karan saja.

hysMan.. said...

tapi kambing tersebut mengembek katanya sakittttt...awat pisau ni tak tajam seperti yg diperkatakan..
hanya omong-onongan kosong saja..
haha

jgn buang karan,buang malas ko tuh..

Kelbros said...

tq2 untuk info yang menarik nih. kena upgrade lagi ingatan ni supaya x mudah lupa. huhu

Anonymous said...

Bgus post nie..
Klaw bleh naz buatlh post pasal cara2 menghilangkan garau suara..
Nak juga taw cara nak hilangkan benda 2..