Followers

Tuesday, April 14, 2009

15 Penyebab Turunnya Bala


Mengapa Manusia Ditimpa Bala Bencana?

Dalam sebuah hadis diriwayatkan oleh At-Tarmizi daripada Ali bin Abu Talib, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:
“Apabila umatku melakukan 15 perkara berikut, maka layaklah mereka ditimpa bencana iaitu:

1. Apabila harta yang dirampas (daripada peperangan) diagih-agihkan kepada orang-orang yang tertentu sahaja.
2. Apabila zakat dikeluarkan kerana penebus kesalahan (terpaksa).
3. Apabila sesuatu yang diamanahkan menjadi milik sendiri.
4. Apabila suami terlalu mentaati isteri.
5. Apabila anak-anak menderhakai ibu bapa masing-masing.
6. Apabila seseorang lebih memuliakan teman daripada ibu bapa sendiri.
7. Apabila kedengaran banyak bunyi bising.
8. Apabila lebih ramai berbicara mengenai hak keduniaan di dalam masjid.
9. Apabila sesuatu kaum itu terdiri daripada orang yang dihina oleh mereka.
10. Apabila memuliakan seseorang kerana takutkan tindakan buruknya.
11. Apabila arak menjadi minuman biasa.
12. Apabila lelaki memakai sutera.
13. Apabila perempuan dijemput menghiburkan lelaki.
14. Apabila wanita memainkan alat-alat muzik.
15. Apabila orang yang terkemudian menghina orang terdahulu, maka pada saat itu tunggulah bala yang akan menimpa dalam bentuk angin merah (puting beliung) atau gerak gempa yang maha dahsyat atau tanaman yang tidak menjadi.

Seandainya kita sama-sama merenungi hadis di atas, tidak dapat tidak kita akan menerima hakikat bahawa bencana yang menimpa sesuatu kaum itu adalah berpunca daripada perbuatan mereka sendiri. Oleh itu, kembali kepada yang dituntut oleh Islam, semoga kehidupan kita akan dirahmati keamanan dari dunia hingga ke akhirat.

Naz : Renung-renung... fikir-fikir... Adakah semua tu dah berlaku?..

35 comments:

joegrimjow said...

sharing is caring
hehe
thx ya

Sulela said...

Semua tu dah berlaku...huhuhu...

hysMan.. said...

majoriti suma point tu da berlaku bro..
tp apa bisa kita buat???
hmm...

Naz said...

Joe..
Sama2.. kita ingatkn kawan2 dan diri sendiri.. :)

Naz said...

Lela..
Hmm.. zaman dah berubah, dunia dah makin canggih.. huhuhu....

Naz said...

Man..
memang pun.. kita perbaiki diri sendiri dulu... sama2lah kita cegah perkara2 yg mungkar, insyaallah :)

hysMan.. said...

insyaAllah..
ujung pankal ati kita sendirik..
tepok dada tnya iman..
heehe..
aku nih pndai ckp tp hampehh..
huhu..

Naz said...

ya.. tepat skali tu Man. ko bukannya pndai taip ker? heheheh.. ;p

hysMan.. said...

oitt,aku akan taip ape benda yg ku nak cakap..so sampai ler point tu kat ko kawan..
hahaha..poyonye gwa..

Naz said...

ok la kawan.. aku mengerti apa yg ko smpaikan. yg poyo bkn hang, tp org laen yg mlihat dr sudut2 berlainan. laen org2, laen paradigmanyer.. :)

hysMan.. said...

wahh...bermain dgn paradigma ni yg aku tak sanggupppp nak handle nih..
hehe..
bio kite rase@sedo yg kita ni poyo tp jgn sampai org lain ckp kita poyo..bahaya tuh..
hahaha..
Naz,ko tgh bz pe??

Naz said...

tu pesal kita kena buat anjakan paradigma. utk mlihat dunia dr perspektif yg berbeza. ko dah biasa dng engineering drawing, sure dlh biasa dengan 3D autocad. 1 benda kalo kita lihat dr atas, dr tepi, dr 45 darjah, 30 darjah.. semua nampak berbeza. ye tak? padahal kita tengah tengok benda yg sama.. :)

aku bz tahap sederhana skrg. kalo aku dah berhari2 x online maksudnya aku bz tahap gaban.. hehehe..

hysMan.. said...

fuyoooo..mantopp la ko Naz..hehe..
aku setuju dgn ko..stiap org ade perspektif yg berbeza walaupon benda yg sama..hehe..

tapi nnt klu ko da sampai jadik gabanmen jangan lupa hapdet blog ko ni k bro..hahaa..

~Naz,aku lukis plan 2D je yg tang 3D dlm piping & tanking drawing takdak noooo..tapi aku ade blajo 3D dlu..majoriti yg konker lukisan kej. bebudak lelaki..pompuan hampeh..maksudnye,imagine pompuan nih??haha..

Naz said...

tu la pasalnya.. x semua org ada pandangan yg sama terhadap satu2 perkara. perspektif jd dr kebiasaan cara kita mlihat. kalo asyik lihat sisi gelap, jadilah pandangan yg negatif... padahal x explore habis 360 darjah..

blog ni sebenarnya aku guna schedule update. maksudnya, aku sediakan n3 bnyk2 dan aku automatikkan setiap hari satu n3. tu pasal kalo aku x online pun, hari2 ada n3 terbaru. mlm ni aku nak wat schedule smpai hujung bulan. so, smpai hujung bulan, aku x payah masuk blog ni utk update..

oo.. aku ingat ko wat 3d skali. try la blajo, mana tau boleh guna utk kerja2 luar. hehehe...
org pompuan ada sikit lemah utk imagine 3d ni. masa aku blaja eng drawing kat sek, cikgu aku sendiri g tahu.. walaupun cikgu aku tu perempuan juga..

hysMan.. said...

betul tuh Naz,konklusinya jgn dok tuduh org sesuka ati.pandang kiri pandang kanan bru boleh tuduh..nih main sergah je..:p
klu explore 360 darjah takot jadik lain plak nnt.hehe..

Iye ke??baru aku tau....
Naz,ko update blog ikot schedule otomatik camne ek??ajo aku bleh??

Aku ade blajo jugak dulu..amek klass drawing 3D tapi tak ler expert sanagt juz basic je..sonok wooo..aku nak amek course tang publishing n designing plak ahh..
hehe..
cikgu pompuan LK aku pon cakap benda yg sama jugakk..hehe..

Naz said...

oklah, kita explore 180 darjah sajer.. hehehe

ok, senang jer kalo ko nak wat schedule posting...memula :
>buat n3 terbaru (New Post)
>klik (Post Options) kat bawah kotak n3
>ko isikan saja kat (Post date and time) bila ko nak n3 tu kuar..
>jng lupa klik (Publish Post)
da siap..

wah.. cikgu lk kita sama pendapat. nama cikgu aku cikgu syarifah. sama ka ngan nama cikgu hang?

hysMan.. said...

klu 180 da full,ibarat tgok cite korea tapi takde subtitle.. :)

oooooo..astagfirullah..
aku baru tau Naz,thanx for this info..bru aku perasan ade options kat bawah n3 tuh..
:p

sbb tu time test jika cikgu pompun yg bikin soklan,sonang je slalu dapat A+..hahaa..
cikguku bernama Mastura..cun gilakk..tapi da anak 3..hehe..

Naz said...

sama2. kalo ko ada idea bnyk utk wat n3 terbaru, ko boleh schedulekan sajer. mcm blog ni, aku update sekali sekala sajer.. tp hari2 auto update, walaupun time tu aku tengah tido atau x online..

masa test bolehlah score... bila time exam sbenar, soklan susah beb..

sama juga dng cikgu aku tu. cun dan solid molid, tp dah kawen..

hysMan.. said...

bagus ler ko nih..
bijak..

aku time exam paling suka dan boleh score..coz takleh org nak tiru aku..pesal aku highest mark slalu..kihkihkih..poyoo..
madang test asik org mintak aku payung je..hehe..
tak aci wooo..

itu sebab ku tak penah lepas kelas LK..
haha..

Naz said...

x la. cuma produktif jer... hehehe..

ko lg bijak. kalo aku classmate ko, compom aku akan wat mcm kawan2 ko wat tu.. hehehe...

woo.. itu suda mahayer.. bini org tu oiii...

hysMan.. said...

klu gitu aku pon nak produktif mcm ko..hehe..wait n see..

ceh,aku tak kedekut ilmu tapi tang exam,exam la takkn itu pon nak tiru..aiyoo..tapi aku bagi tiru kat kawan baek aku je time tu sbb die banyak tolong aku jwbkn exam sejarah..hahaa..tiru balas la nih..
klu ko jadik kwn baek aku gerenti ranking dlm kelas 1 & 2 je..
poyonye da kluaa..hehe..

jgn pikir camtu..always tink +ve..
kat skolah die cikgu..hak kita..
kat uma baru la bini orang..hak suami die..
bolehkah??hehe..
Astagfirullah..

Naz said...

marilah sama2 kita meningkatkan produktiviti. demi diri sendiri, keluarga, negara, bangsa, dan agama..

wooh.. ko slalu dpt no 1,2 kat sek dulu ker. kalo camtu, kepala hotak ko ni sungguh bergeliga. aku dolu2 ranking paling baek pun no 6. tp slalunya dpt ranking belas2 dan puluh2 je.. hehehe...

iyolah Man. think positive.. positive think.. ;P

hysMan.. said...

ya..ku sahut seruan mu itew..
more produktiviti..

itu pon sbb cikgu bg aku 100%perhatian dlm kelas,takkn aku nak punahkn plak.itu yg jadik kekuatan aku.cikgu aku dlm suma subjek masokkn nama aku dlm kelas tambahan percuma al-bukhary..jd aku kne buktikn..hehe..
ok la tu,6 ke 30 ke yg penting kita berjaya dunia akhirat..
klu dpt no 1 pon tp kat luar negara jadik pelacur ape cer bro..
hahaa..

Naz said...

wow.. agak menarik juga critamu itu. pesal cikgu ko kasi 100% perhatian kat ko? aderkah??
kelas tambahan percuma al-bukhary? ooo.. sempena nama dermawan Malaysia tu kan? cemerlang ye ko kat sek dulu..

hysMan.. said...
This comment has been removed by the author.
hysMan.. said...

dulukan aku skola asrama,jadi bebudak asrama majoriti rmai yg tekejal.kena plak aku kelas mekanikal..nauzubillah dajjalnye..
jadi aku amek itu sbg cabaran aku.jadik kat klas aku dok depan2.bebudak lain kat belakang main.kat situ la cikgu tarik aku..
dorang tolong aku..
bila ingat balik best woo..
hehee..

yupp,bukhari yayasan jutawan Malaysia tuh..suma subjek aku dpt sponsor..alhamdulillah..
tapi aku tak pandai mane pon..
suam2 kuku je..syukur..

ko plak camne,mesti salah sorg best student kat skola??

Naz said...

samolah den.. mcm ko, aku pun duk asrama. 2 tahun.. masa form4 dan 5. nak katakan sumer bebudak engine kepala hotak terjal.. x gheti duk diam.. betoi x bro..

wow.. duk depan? patut la cikgu mu itew sayang banget dng mu.. bagus5x..

x pandai kata ko? abiis dpt no 1 dlm kelas tu amender.. ? mushkil gwa..

aku kat sek dan u dulu x pandai mana. asyik maen jer. tu pesal dpt markah cukup2 mkn sajer. hehehe

hysMan.. said...

mmg bettoll,bbdk engine mmg serabai tp otak geliga giler..
kepala tu ade je benda yg nak dibuat..gateiii..haha..

iyelah mmg no satu dan penah jadik best student (eh terkeluar plak..)hehe..tapi aku nih jenis blajo utk pekse je..lepas peksa,hampeh nak ingat balik..down woo..adoii..
hehe..

cukup2 makan pon tapi still boleh berganjak jadik bisnesman la nih..bangga woo..

Naz said...

perghh... dasat la hang kat skolah dulu. ingat senang ker nak jd plajar trbaik?? aku kalo minum air rebusan buku teks pun blum tntu dpt tau..

sebenarnya bizman ni rata2 org2 yg kurang cemerlang dlm study. hehehe...

hysMan.. said...

wah..ko da cuba minum airnya??
aku taknah rasa lorr..
agak2 sodapp tak??

aku paham,sebab budak2 mcm tu slalu pandai pikir gaya nak cilok scr short cut..so otak depa slalu lagi maju dr bbudak pandai..
klu yg pandai tu adalah bonus kat depa..mcm ko ler..jgn rendah diri..
sememangnye itu adalah ko Nazrulnizam..
:p

Naz said...

rasa air tu mcm air dakwat campur air akar kayu.. kalo letak ais lagi best woo... lg sehari nak exam, baru rebus dan minum.. hahahaha...

ish, aku x lah smpai tahap spt mana yg ko taip tu. aku sederhana jer. tp kdng2 tu tercicir la jugak. hehehe..

hysMan.. said...

sodapp la tuh....
aiyoo..nnt aku cuba try..

wahh kadang2 tu takleh handle..
hehe..ko mesti jadik perhatian para guru2 dan cewek2 masa skola dulu kan..
huhu...

Naz said...

jng beb.. nnti ada yg sakit perut nanti.. hahaha

aku dulu biasa2 jer. x der saper yg prasan aku.. :)

hysMan.. said...

sakit perut aku jumpa ko..
hehe..

bukan takde sape perasan tapi ko yg low profile..kan??

Naz said...

alamak... lari... 'dont try it at home' hehehe....

ntah... mungkin kot. ntahler..