Followers

Saturday, April 11, 2009

Siapa yang paling malas di kampung ini?


Pada masa dahulu, ada sebuah kampung di mana semua rakyatnya amat rajin belaka tidak ada yang malas. Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorang yang malas.

Semasa perhimpunan itu, adalah seorang lelaki mengaku, katanya,

"Patik adalah yang paling malas."

Raja pun bertanya, "Apa tahap malas tuan hamba?"

Lalu jawab lelaki tersebut, "Kalau patik hendak makan, ada orang yang suapkan patik."

Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi lalu berkata, "Patik lebih malas lagi daripada dia tuanku."

Tuanku pun bertanya kepadanya, "Sampai mana pulak tahap malas tuan hamba?" Maka jawabnya, "Kalau patik makanpun, sampai ada orang tolong kunyahkan."

Maka raja pun terdiam seketika...

Tanpa disangka² datang seorang budak lelaki kepadanya sambil berkata, "Patik adalah yang paling malas tuanku."

Raja pun bertanya, "Bagaimana pula tahap kemalasan kamu si budak?"

Budak itu pun menjawab, "Nak cite pun malas."...

Naz : Malas tu kalo diterbalikkan perkataannya jadi Salam. Tak der kena mengena dengan entry... hehehe...

36 comments:

Rantong said...

Sertai rancangan terbaru berjudul: "Who Wants To Be A MillionaireBlogger.Net" 24 jam sehari, 7 hari seminggu, hanya di kaca screen komputer anda...

joegrimjow said...

stylo laaa
haha

Sulela said...

Naz, apa nama kampung tu? Katne? Musti maju jaya sebab sume orang rajin kat situ. Aku nak pegi melawat la...kekeke

a.b geldofg said...

skrang org kg..lebih suka mganja dari org bndar

Naz said...

Rantong..
Saya jarang tengok tv..

Naz said...

joegrimjow..
hahahaha.... ;)

Naz said...

Lela..
rasanya lebih maju dr bndarraya.. nama kg tu kg geduaq.. bole tanya Ab kat ner..

Naz said...

Ab..
'mganja ' ?? maksud ko hisap dadah ker?

~ h a n i m h u s i n ~ said...

haha...nk comment pun malas..ngehngeh

Naz said...

Anem..
huhuhu... jng malas2.. budak sekolah kena rajin. hehehehe...

hysMan.. said...

nak baca pon malas..
apetah lg taip..
:)
hahaha..
geliga jugak kpale hotak budak tu nooooo..

~ h a n i m h u s i n ~ said...

huahua...budak sekolh nak mintak duit belanja sekolahhh..heee~

Naz said...

Man..
aku plak nak bukak mata pun malas.. apatah lg nak baca..

budak ni dpt award besau dr raja..

Naz said...

Anem..
boleh... brapa posen nak?? ;p

hysMan.. said...

aku nak bangun pon malas apetah lagi bukak mata..
tidokkkk lg bez wooo ujung minggu nih..he..

fuyooo..agak2nya budak tu hapdet dlm blog die tak ttg award tu??
nak jua ku nengok ghupa award tu..
:)

Naz said...

nampaknya ko menang Man.. kalah budak pemalas tu.

ntah, dia hapdet dlm buku hikayat penglipulara dia la kot. time tu x der internet lg...

~ h a n i m h u s i n ~ said...

nak 10000 sen jerrr...xbyk kan bang..
hee

Naz said...

Anem..
boleh.. g amek kat bank negara..

hysMan.. said...

hahahahaa...
waaa 10000 sen bersamaan 100hengget right??aiyooo...
:p

Naz said...

Man.. bukan matawang hengget la, tp dlm Zimbabwe dollar.. hahaha...

hysMan.. said...

klu Zimbabwe Dollar dat mean multiply by 0.15 so Zd15...
waaaaa.....
:)

Naz said...

bayangkn nak beli sebungkus kacang, kena bawak duit 1 beg. kalo nak beli moto, jawabnya kena bawak 1 lori duit la.. pergh.. inflasi.. inflasi... cian no kat depa..

hysMan.. said...

hahahaha...kesian jugak..
tp cuba try compare duit kita dgn pound,UK or usd..haha...
sama gak peginya..hehe..
tp sentiasa bersyukur..
Alhamdulillah..
:p

Naz said...

aku memang suka compare duit kita ngan usd. tapi time payout adsense la. hehehehe...

hysMan.. said...

ko ckp tang tu buat aku wooowww bila aku nak jadik cam ko ek??
kaya la ko..hmm.. :)

pening ler aku dok cari niche..berjam2 tiap ujung minggu aku cari niche tp suma tak menjadi..camne ek??

Naz said...

kayo tu kejap jer. dlm beberapa hari settle semua rm2 tu buat bayo hutang. hahaha...

hmmm... nnti aku email ko ebook.. tunggu...

hysMan.. said...

Oraitt geng,aku tunggu k..
terima kasih kawan coz prihatin kat mmbr mengong cam aku nih..
hehe..

Naz said...

member punya pasal. no hal punyer.. kalo dah kayos, jng lupa kat gua..

hysMan.. said...

'kalau' itu perkataan je tp tak sure lagi..
tapoi InsyaAllah.. :p
Naz,klu aku kat area sana skrg jugak aku payung ko bro kat mapley..ilmu ko da banyak kongsi..
hehe..

Naz said...

'kalau' utk perkara akan dtg x per. itu sebagai 1 motivasi..

'kalau' utk perkara yg dah lepas... cakap pun x guna... nak cakap pun malas.. hehehe...

hysMan.. said...

ko penah baca poem 'IF' tak??
ha mcm tu ler..hahahaa..

Naz said...

x pernah.. apa maksud tersurat dan tersiratnya??

hysMan.. said...

aku pon lupa secara terperinci tapi poem tu akau paling suka tima blajo sastera ebglish time form 4 dlu..hehe..

Naz said...

oo.. 'kalau' tu boleh jadi pembina dan boleh juga jadi pemusnah. ;)

hysMan.. said...

pembina kalau die pikir benda yg positif tapi jadik pemusnah bila die pikir songsang..asek yg negatipp je cam aku..hehe..

Naz said...

yg negatif pun pnting... kalo x der cas negatif, arus letrik x leh jln. so, akan bergelaplah seisi bumi di kala mlm.. hehehe