Followers

Friday, April 17, 2009

Adab Minum


Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu). (Surah Al-Ahqaaf, Ayat: 15).

Rasullah SAW amat menyukai minum madu yang dicampur dengan air sejuk.Mmalan ini untuk tujuan amalan kesihatan. Rasulullah SAW juga suka minum air sejuk dan mencicip madu sebelum makan apa-apa diwaktu pagi.

Antara khasiat amalan-amalan ini ialah:
1. Menghilangkan balqham (kahak/lendir)
2. Mencuci perut
3. Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal didalam perut yang tidak dicernakan dengan sempurna dan menolaknya ke usus besar
4. Menghapuskan sukatan dalam usus, menghilangkan senak perut dan sedu
5. Memperbaiki fungsi buah pinggang, limpa dan hati. Rasullah SAW suka minum air yang telah disimpan semalaman didalam suatu bekas

Minuman Manis dan Sejuk
Aisyah meriwayatkan bahawa: ” Diantara banyak-banyak jenis minuman, Rasulullah saw suka minuman manis dan sejuk”

Hadis bermaksud, baginda mengemari minuman manis dan sejuk, campuran madu atau nabiz (rendaman buah tamar).

Didalam suatu doa Rasullah ada menyebut ” Ya Allah kurniakanlah aku dengan cintaMu yang lebih besar dari cintaku kepada nyawa, harta,anak dan cintaku kepada air sejuk”
Ini memberi isyarat bahawa sudah tentu minuman air sejuk itu mempunyai khasiat yang lebih besar.Adapun minuman jika terkumpul didalamnya kemanisan dan kesejukan akan menjadi asbab yang paling bermanfaat untuk penjagaan kesihatan tubuh badan Ini sekali gus berperanan bahan pemakanan dan mencernakan makanaan yang masuk kedalam
tubuh lalu menyalurkannya keseluruh anggota badan.

Ringkasan adab minum
1. Gelas atau cawan hendaklah dipegang dengan tangan kanan
2. Bacalah ” Bismillah”
3. Minum dengan tiga nafas
4. Minum dalam keadaan duduk
5. Jangan bernafas kedalam air. Setiap kali berhenti minum arahkan pernafasan ketempat lain.
6. Setiap kali berhenti minum (pada setiap penafasan) bacalah Alhamdullilah.
7. Jika tidak ada tempat untuk duduk adalah diharuskan minum sambil berdiri
8. Minum dari baki air yang telah diminum oleh orang lain Hadis menyatakan bahawa saki baki air minuman seseorang Islam adalah ubat untuk penyakit
9. Jangan terus minum selepas dari melakukan persetubuhan ataupun setelah selesai mengerjakan kerja-kerja berat.

Naz : Minum sebelum dahaga, berhenti sebelum mengah... :)

30 comments:

amirul said...

Salam,
TQ...:)

Naz said...

Waalaikumsalam Amirul..
Sama2.. :)

Sulela said...

8. Minum dari baki air yang telah diminum oleh orang lain Hadis menyatakan bahawa saki baki air minuman seseorang Islam adalah ubat untuk penyakit.

Hmmm??? Aku baru tahu lak info neh. Kene praktikkan neh...hehehe

hysMan.. said...

baguih info ni..
10Q geng..
tp came pula klu pompuan dgn laki minum dlm satu bekas yg sama??
maksud aku yg belum berakad nikah??
adakah ia harus jugak dan dikategorikn sbg saki baki org laen??

Naz said...

Lela.. aku pun baru tau. aku bukan baca semua, sekali lalu jer. pesal aku copy paste jer dr kotak email..

ko boleh minum air dr cawan cik abe tersayang.. hehehe

Naz said...

Man..
Ntah.. aku x tau. kena tanya org yg pakar. kalo stakat minum, tp x bersentuh kulit, boleh kot..

hysMan.. said...

maksud aku Naz,gunakan straw yg sama??contohnya laa..
takpe nnt akan ku panjangkan soklan ni pada org yg pakar..
:p

Naz said...

hmmm... ko pernah buat ker? jeng3x..

hysMan.. said...

takde laa..
kawan pompuan aku sorang nih,aku dok minum ABC tapi takdan lepas tu die minum air aku tu..gunakan straw yg sama aku sedut..tak terbalikkn pon..pastu aku trus tak minum..aku bag die trus..
hehe..
aku nak cakap mmbr..tak sampai ati..

Naz said...

Man..
Tu namanya teman tp mesra.. abc? sedap tu. ko dah mmbuatkan aku teringin nak pekena abc la..

hysMan.. said...

teman pon tapi jgn mesra sebegitu rupa,tergugat iman..dush!!
:p
ko penah makan ABC special kat Larkin??
nnt ko rase,sodapp wooo...

Naz said...

aku blum jln2 kat Larkin. so, x tau lg. tp aku suka makan pisang goreng kat Johor pesal cicah sambal kicap.. best..

hysMan.. said...

ko bli kat ne??
tiap2 ari aku mkan goreng pisang,kat opis aku jadik tukang beli tiap2 petang..hahaha..

aku datang KL@Selangor 3kali seumor idupku..ko turun JB da bape kali??

Naz said...

dulu2 masa aku outstation kat Johor blah utara.. rasanya aku bli kat Parit Jawa kot.. rajin ko yer g belikan utk kawan2 skali. ada kuah cicah x?

aku g JB boleh kira ngan jari. jarang amat.. kalo ada awek kat sana maybe boleh turun byk kali. hehehe

hysMan.. said...

Parit Jawa??kat Segamat ke Batu Pahat ke Muar??
Abeh tu bos aku bagi duit aku pi beli la..bukan jauh pon bawah tu je..hehe..mesti ade sambal kicap tapi kitorang tak makan..mkn mcm tu je pon da sedapp..hehe..

begitu yo!!ok klu camtu,kat sini aku ade awek cun gilak..yok turun...meh..ade bran??

Naz said...

ntah aku dah lupa blah mana. tp dlm list site ada nama Jln Kebun Bunga, Parit Sulong dll... area mana tu ha?

korang x cicah sambal tu? ish.. kasi kat aku lg baek. aku memang minat cicah pisang goreng..

ko send gambo awek tu kat email... hehehe...

hysMan.. said...

Parit Sulong ade 2,Batu Pahat & Muar..Aku rasa ko gi kat Batu Pahat kot..

sambal die tak sodap sangat..
sambalnye depend pada kedai tu..ade yg sedap ade yg tak..
mcm kedai yg aku bese beli nih sambalnye masin..hee..

ek eleh..nnt aku send..
ape yg aku dapat klu aku buat??

Naz said...

ooo.. mungkin aku g area2 bt.pahat. lama dah x buat maintanence kabin DG kat area Melaka dan Johor utara. dah hampir 10 tahun..

kat area ghumah mak aku ada pisang goreng yg ada sambal kicap tu. sedap sambal dia walaupun pisangnya chumil2 belaka..

kalo ko send, ko akan dpt kad jemputan dr kami nanti.. hahaha...

hysMan.. said...

10tahun??dat mean??ko da buat biz nie dr umo bape??+-21??

pisang chomel2 slalu manis..lembik jadi klu mkn dgn sambal kicapnye mmg sodapp bangat..hehe..ngidam plak..huh..

oraitt,walupon aku kenal ko dlm alam maya nih je..klu ko jemput aku bisa datang walupon ko buat kat US..kahkahkah..
nnt aku send.watch up..

Naz said...

time tu aku still kerojer dng org lagi. time tu aku baya2 ko. sronok dpt g outstation. masuk kg kluar kg, masuk pekan, masuk estet, naik bukit turun bukit..

eh.. ko betul2 nak send ker? boleh jugak.. hehehe..

hysMan.. said...

ko ckp tang baya aku terasa diriku terlalu muda plak..hehee..
terlaluuu muda utk kehidupan yg penoh pancaroba ini..
:p

nnt lor,aku mintak kat die..nnt aku balas gambaw ko..nak??

Naz said...

ala.. kan ko ni muda lg. misai baru nak tumbuh.. hehehe... jng mare..

x payah. kasi jer gmbo dia kat aku.. hehehe..

hysMan.. said...

ish ko..bukan kate misai je suma da tumbuh dgn aktif..hehee..
gwa tak marah tapi hangen..hehe..
takdo laaa..free thinkin'..

mane aci..nnt tak fair ar bro..
aiyoo..:p

Naz said...

wooo.. sungguh subur ko ni yer.. hahaha...

kalo dpt kasi la, kalo x der. no hal punyer.. hehehe.. mcm agensi carik jodoh pulak kan??

hysMan.. said...

harap2 kesuburan ku ini akan kekal sehingga ku meniti alam berumah tangga..hehee..

ko takkn takde yg special kot..
gwa takoot nnt ade org yg jelez..
mintak permission dlu..
hahaa..

Naz said...

pasal tu kena jg apa2 yg patut. jadilah lelaki Melayu terakhir... hehehe..

sapa nak jelez? x der saper..

hysMan.. said...

susah tu bro nak jadik yg terakhir..ko la yg seswaii..amacam??
hehee..

awek@bini ko ler..
tak baek men blakang..
aku taknak jadik org tgh sbg peruntuh masjid org..
nnt da baek2 aku plan punah ditengah jalan..cewahh..
hehee..
juz 4 laugh kawan..
:p

Naz said...

sesuai ker? rasanya sesuai dng 'lelaki Melayu tertengah' kot? hahahahar..

dasat la lu. boleh roboh2 masjid. apa ko ni mkn besi ke aper. urat dawai tulang besi..

Anonymous said...

[b][url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2260-Adobe-Creative-Suite-5-Master-Collection.html]Adobe Creative Suite 5 Master Collection - $249.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2134-Windows-7-Ultimate-64-bit.html]Windows 7 Ultimate 64 bit - $79.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/1535-Windows-XP-Professional-with-Service-Pack-3.html]Windows XP Professional with Service Pack 3 - $59.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2272-Office-Professional-Plus-2010-64-bit.html]Office Professional Plus 2010 64-bit - $79.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2259-Adobe-Photoshop-CS5-Extended.html]Adobe Photoshop CS5 Extended - $69.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/1826-CorelDRAW-Graphics-Suite-X4.html]CorelDRAW Graphics Suite X4 - $119.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2256-AutoCAD-2011.html]AutoCAD 2011 - $199.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2262-Norton-360-Version-4.0-Premier-Edition.html]Norton 360 Version 4.0 Premier Edition - $49.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2299-Adobe-Creative-Suite-5-Master-Collection-for-MAC.html]Adobe Creative Suite 5 Master Collection for MAC - $259.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2295-Adobe-Photoshop-CS5-Extended-for-MAC.html]Adobe Photoshop CS5 Extended for MAC - $69.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/2296-Adobe-Dreamweaver-CS5-for-MAC.html]Adobe Dreamweaver CS5 for MAC - $69.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/1832-Microsoft-Office-2008-Standart-Edition-for-Mac.html]Microsoft Office 2008 Standart Edition for Mac - $119.95[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/item/1996-Mac-OS-X-10.6-Snow-Leopard.html]Mac OS X 10.6 Snow Leopard - $29.95[/url]

[url=http://soft-buy-oem-7.com/][img]http://soft-buy-oem-7.com/img/baner/big1.jpg[/img][/url]

education software discounts, [url=http://soft-buy-oem-7.com/]download adobe photoshop cs4 extended[/url]
[url=http://soft-buy-oem-7.com/]free download adobe photoshop cs4 trial[/url] software sales agents softwares prices
tax canada software [url=http://soft-buy-oem-7.com/]Pro Apple Remote[/url] buy microsoft windows software
[url=http://soft-buy-oem-7.com/]adobe software program[/url] Creative Suite 4 Master
[url=http://soft-buy-oem-7.com/]nero recode[/url] nero free download
office like software [url=http://soft-buy-oem-7.com/]free adobe photoshop cs4[/url]

[url=http://www.herzen-hotel.com/en/guestbook/]%2522microsoft office 2003 serial%2522 dutch[/url]
[url=http://www.fmgsky.com/gskybbs/yybbs.cgi]office 2003 network copy and paste hangs vista[/url]
[url=http://woal.de/blog/?p=21#comment-634]software to buy with[/url]
[url=http://www.mesnerwirt.it/guestbookadd.htm]office enterprise 2007 keys[/url]
[url=http://www.celebrities-world.com/hannah-montana-movie-photos-reviews.html]buy peachtree software[/url][/b]

Anonymous said...

[url=http://www.otherchanel.com][img]http://www.otherchanel.com/images/banners/chanel_purses.jpg alt="cheap chanel handbags" title="chanel handbags"[/img][/url]