Followers

Thursday, April 16, 2009

Pantun Nasihat


Hehehe… skali -skala? kita berpantun..

Tutup aurat satu tuntutan,
Dalam keluarga wajib tekankan,
Kalau tak ikut gunalah rotan,
Demi melaksanakan perintah Tuhan.

Aurat ditutup mestilah lengkap,
Tudung litup termasuk skap,
Mini telekong pun orang cakap,
Elok dipandang tak payahpun “make up”.

Sekurang-kurangnya berbaju kurung,
Lebih elok jubah mengurung,
Kaki pula mesti bersarung,
Ditumit kaki syaitan bertarung.

Kalau wanita menutup aurat,
Orang jahat tak berani ngorat,
Bahkan boleh menjadi ubat,
Orang memandang boleh bertaubat.

Pakaian modern memanglah hebat,
Harganya mahal walaupun ketat,
Walaupun cantik tetapi singkat,
Orang memakaipun nampak pusat.

Berseluar ketat bajupun ketat,
Jarangnya pulak boleh dilihat,
Orang yang memakai terus dilaknat,
Oleh Allah, Rasul dan Malaikat.

Apa yang aneh bila dipandang,
Lengan pendek tapi bertudung,
Nampak seperti orang yang kudung,
Mata terpandang kaki tersandung.

Lagilah aneh bila di fikir,
Baju kebaya tudung berukir,
Nampak dada iman terjungkir,
Kain terbelah peha terukir.

Bila ditanya kenapa begitu,
Dia kata fesyennya dah macam tu,
Di dalam hati niat tertentu,
Menggoda jantan sudahlah tentu.

Menutup aurat boleh berfesyen,
Tetapi jangan menunjuk eksyen,
Sesuaikan diri ikut profesyen,
Kalau dilaknat tak guna sesen.

Kalau nak “Make Up” biarlah padan,
Jangan terlebih bila berdandan,
Minyak wangi cuba elakkan,
Bedak dan gincu sekadar keperluan.

Kasut tinggi cuba jauhi,
Kerana ia melahirkan bunyi,
Boleh menarik perhatian lelaki,
Perbuatan ini dibenci Ilahi.

Apatah lagi menghentakkan kaki,
Menarik perhatian orang laki-laki,
Melenggok punggung menggoda hati,
Ustaz melihat pun separuh mati.

Buat apa nak tayang jambul,
Kecantikan tak usah ditonjol-tonjol,
Mahkota disimpan tak jadi bisol,
Memakai tudung Islam tersimbol.

Selokaku ini bukanlah jahat,
Hanya saja mahu peringat,
Kepada semua para sahabat,
Terutama sekali untuk akhawat.

Kalau nak ikut nasihat ini,
Jangan bertangguh ubahlah diri,
Benda yang baik tak payah diuji,
Akan terserlah akhlak terpuji.

Kepada semua kawan lelaki,
Jangan tergelak wanita diperli,
Keluarga kita tak terkecuali,
Terutama sekali anak dan isteri.

Sudahkah kita tanamkan iman,
Menutup aurat seluruh badan,
Ke sana sini dilindungi Tuhan,
Keluarga menjadi contoh tauladan.

Setakat ini seloka kami,
Harap dapat menghibur hati,
Yang baik bolehlah anda ikuti,
Kalau boleh sekarang mulai.

Naz :
Anak keli ikan sepat,
Dibuat gulai di dapur Cik Sirat,
Jangan dipandang perkara yang maksiat
Semoga selamat di dunia dan akhirat

15 comments:

joegrimjow said...

suke yg pertama

Dj Epoi said...

Walaweiiiiiiiiiiiii

Mana ler gamamknya Mamat nih dapat Idea buat PANTUN nih...

Baguih siut!!!

Gua suka...Pantun pelik2 macam nih...

Tolong Dapatkan Pantun untuk kenduri kawain wahai sahabat...hehehehhe bley?

amirul said...

Salam Naz,
Hui! Panjang bebonar pantun nih! Yg penting mesej tuh sampai... Alhamdulillah... TQ...

hysMan.. said...

Fuyoooo..
nampaknya suma kaum adam yg dok komen..
mane kaum hawa ye??
klu dorang terbaca pantun ni,selamilah sedalam2nya..
inilah nasihat&ungkapan yg nak diukir kat mulut2 para lelaki kepada sudah@bakal isterinya..

Wanita mmg istimewa tapi tang aurat mmg payah dibandingkan dgn lelaki..sama2 beringat..
laki pon jaga aurat gak..
hehe..

Naz said...

joegrimjow..
yg pertama saja? :)

Naz said...

Dj Epoi..
Gua dpt dlm kotak email jer. Mana ada idea nak wat pantun panjang2 camni..

aku x der lg pantun utk org kawen. kalo ada nnti, aku hapdet atau aku pantun trus dpn lu kalo g mengeteh nnti..

Naz said...

Waalaikumsalam wbt Amirul..
Memang panjang.. sampai terasa letih jari jemari aku nak copy dan paste kat n3 ni.. pantun yg bagus utk renungan bersama..

Naz said...

Man..
Kaum hawa tngh mendalami maksud yg tersurat dan tersirat tu. pesal tu depa x dan lg nak tulis komen. tngk la sok lusa.. hehehe..

aurat lelaki senang nak jaga, pesal sikit jer part nya. tp ada gak mamat2 kat luar sana pakai short. kalo bawah lutut ok, tp yg nmpak kpala lutut tu.. ntah.. x blaja agama masa sek rendah kot??

hysMan.. said...

takdak pn Naz,takde yg dok komen..
hehe..takot barangkali..

tp aku penah terbaca satu kisah org lelaki melayu Malaysia(Islam) dia ckp die follow mazhab Maliki@Hambali@Hanafi (aku lupa mane satu yg sure bukan Mazhab Syafiei) die ckp tang aurat laki hanya menutup kemaluan..jadi manyak gambo die juz pakai underwear kecik je..so kat situ aku tak brani nak dok komen ape2..
juz beringat diri sendiri je ler..
hmm..

Nak ikotkn pompuan klu menutup aurat tp pakai yg ketat2 pon tak boleh coz menyerupai bentuk tubuh.. Haram..
ntah..hehe..

Naz said...

depa x brani la tu Man.. hehehe...

aku juga ada sorang member yg sama ngan ko. tp dia x tau mahzab mana yg dia ikut. kalo kat hostel dulu, dia tido pakai spenda jer. masa mandi x pakai2 apa2. hahaha... org bando la katakan..

yg style camtu bnyk sngt dah. nama jer tutup aurat, tp mcm x pakai apa2.. huhuh...

hysMan.. said...

klu depa tak brani maksudnya suma???aderkah??
astagfirullah..pepandai je aku pikir..hehe..

woo..kes ko lagi parah bro..ntah ler terpulang pada individu kot..kita nak ckp@nasihat pon bukan kita terer sangat tang agama nih.so ape yg kita sedia tahu,itu yg kita ikot..org bando gaya tang tu kaa??masyaAllah..abeh tu ko bukan org bado kan??kantoi disitu..
ooo ko..!!

ni satu hal lagi Naz,kdg2 bila kita tegur depa ckp kita bukan pompuan ingat sonang ke nak jadik pompuan..tapi bila tang kita nak beta balik pasal keistimewaan wanita,depa ler no 1 defend..ceh..
:(

Naz said...

apa yg ko pikir? aderkah...?

tu bukan aku da.. member aku yg life style mcm omputeh. so, dia terbawak2 smpai ke kolej. masa mula2 aku tercengang tengok pe'el dia tu. bila dah lama, aku wat dek jer. lagipun kpala hotak dia ok, cuma agak western sket..

kaum depa tu ada yg tau jaga agama. yg x tau jaga tu, mulalah cipta sribu 1 alasan. ingatkan niat saja boleh menghalalkn cara ka? so, sebagai kaum adam, kita kena la bimbing mana2 kaum hawa yg memerlukannya.

hysMan.. said...

aderkah juga??jeng3x..

tak kisah ler die camne pon yg penting kita ingat diri kita udah..tapi seelok2nya nasihat la kot.life kat sana tak sama dgn sini..tapi la nih,takde beza pon kat Malaysia nih..skrg suma 'OPEN'.. hmm..

tapi kita takde kuasa..yg berkuasa hanya ayah,datuk,saudara lelaki dan saudara je yg boleh mmbentuk pribadi depa..klu da si suami pon dok nyalak atas pentas,si isteri ape lagi naek hantu ler..hahaa..
(aku ckp pasal sape ha??)...???

Naz said...

open sungguh zaman skarg. budak2 pun dah tahu apa yg x sepatutnya. kita ingatkn diri sendiri dulu.. tu yg paling penting kan..

ko ckp pesal artis ker? hehehe

hysMan.. said...

ko nak tau jiran sblh uma aku nih budak pompuan bru darjah 6 tapi da sanggup nak larik ruma ikot jantan umok 15thun (form 3_..
adoiii.... :(

iye la kot..jadik gosip la plak..
tak suka..tak suka..
:)