Followers

Thursday, April 23, 2009

Khasiat Misai Kucing


Nama saintifik: Orthosiphon stamineus, Benth
Famili: Lamiaceae

Pokok: Misai Kucing ialah pokok herba renek yang tumbuh sehingga mencapai ketiunggian 1.5 m.

Daun: Daun tersusun dalam pasangan yang bertentangan. Daun licin, berwarna hijau, berbentuk tirus di hujung dan tepi daun berjereja. Tangkai daun pendek, lebih kurang 0.3 cm panjang dan berwarna ungu-kemerahan.

Batang:Batang empat segi, berwarna kemerahan, tumbuh tegak dan bercabang-cabang.

Bunga:Bunga terdapat pada “verticils” lebih kurang 16 cm panjang. Bunga berwarna putih kebiru-biruan dengan filamen yang panjang, seperti misai kucing.

BAHAGIAN YANG DIGUNAKAN: Daun

Kematangan tanaman: 3 - 4 bulan setelah diubah ke ladang

1. Radang pundi kencing : Air rebusan daun diminum

2. Kencing manis: Air rebusan daun diminum

Naz : Teringat lawak Saipul Apek pasal wad 'kecemesey'. Hahaha...

28 comments:

Dj Epoi said...

Salam Bro.......
Sorry Buka Gua terlupa arah KotakEmail ini......Gua overdose daaaaaaa...............

Amacam Sihat ka?

Ops!!! Terlupa kawan!!!...mesti lah Lu sihat kan..?
Tauke Misai Kucing lah katakan!!! hehehehehheheheheh.....

Kat sini mana nak carik eik?

Sulela said...

Kalau dapat tanam kat laman rumah, kan best...hehehe

alif-mikail said...

mana kucing nye?

Anak Pendang Sekeluarga said...

slm...khsiat jggut x de ke...hu3

hysMan.. said...

Gud info nih Tok Misai..
kecemesey..hahahahahahaaaa...

Naz said...

Dj Epoi..
Waalaikumsalam wbt..
Perghh.. lu overdose?? hahaha..
Gua sihat walafiat di samping misai kucing tersayang.. hhehehe..
Gua pun x tau mana nak carik pokok ni. tp namanya tersahor sungguh. cuba la try kat pokcik google..

Naz said...

Lela..
Pokok ni bnyk khasiat. cuba la carik, boleh tanam kat laman ghumah ko tu. kalo nak wat ladang pun buleh. permintaan tinggi nih..

Naz said...

alif-mikail..
kucingnya ada kat klinik haiwan.. kucing sakit mata la... hehehe

Naz said...

Anak Pendang Sekeluarga..
Waalaikumsalam wbt.. janggut x der la. kucing baru akil baligh.. ;p

Naz said...

Man..
So, belilah barangan tempatan. herba2 kat Malaysia ada 1001 khasiat.

Kecemasey = kecemasan = kencing masam..

hahaha... ada ker penyakit tu ha??

~ h a n i m h u s i n ~ said...

misai naz ada khasiat tak?ngehngeh..

Naz said...

Anem..
Aisyeh.. yg tu x boleh. mahal taw.. ;p

hysMan.. said...

tang nama saintifik boleh layan tapi bila da di translet ke bahasa ibunda jadik klako beno namanya..
hehee..

ish,aku mane ade penyakit tuh..
penyakit aku suma manis2..hehe..

~ h a n i m h u s i n ~ said...

haha..br nak beli..mahal la pulak..hee~

Naz said...

Man.. kalo dlm bahasa saintifik sedap jer bunyinya. kalo dlm bahasa ibunda.. hahahaha... sakit perot menyebutnya...

ko ni berdarah manis la... biasanya org2 bertunang jer ada pnyakit tu.. hehehe

Naz said...

Anem..
x per. skrg ada diskaun 70%. pas tu, beli 1 dpt 12. hahahaha...

hysMan.. said...

knape die tak bagi nama misai ghimau ke,misai singa ke,misai gajah ke tak pon misai kambeng..hehee..

ish,aku tak kira risik ke,tunang ke,kawen ke,daku tetap maniss...
hehe..

Naz said...

kalo kasik nama tu, n3 ni akan berubah tajuk.. hahaha...

ko ni boleh join Fina la.. sweet club masih x der pengerusi.. nnti aku undi ko pakai email..

~ h a n i m h u s i n ~ said...

fuiyooo..free satu d0zen..

Naz said...

Anem.. ya kalo beli 2 dpt 2 dozen.. hahaha

hysMan.. said...

klu berubah tajuk?jadilah misai ANEMONI..hehee..

Fina mane ye??sonyap je skrg die skrg..bz betol die ye..aduhh..

Naz said...

cantik gak nama tu.. misai ANEMONI... ada kena mengena dng yg hidup ker? hehehe...

Fina kan dah jadi budak sek. bz sngt la tu..

hysMan.. said...

ade..yg da mangkat pon ade...
sape ye??aderkah???jeng3x..

ish budak tuh,tenggelam timbul..
risau aku..hmm..

Naz said...

kita tunggu saja kemunculannya Man.. mana la awek yg suka berspek hitam ni??

agaknya dia sibuk dng kelas smpai x dan nak online tu..

hysMan.. said...

barangkali die tarak berani woo..
hahaa..

baguih budak tu..rajin..
beruntung sape yg dapatnye..
:)

dzul said...

macam ni rupa pokok misai kucing..color lilac...

dzul said...

macam ni rupa pokok misai kucing..color lilac...

adalebih said...

Salam Bos..
Saya telah linkkan gambar misai kucing ke blog saya di http://adalebih.blogspot.com/2011/01/misai-kucing.html.
Mohon maklum jika terdapat sebarang perkara.
Terima kasih