Followers

Thursday, April 2, 2009

Petua 8P


1) PUJI
setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.

2) PELUK
pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3) PENGHARGAAN
amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4) PERHATIAN
mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan

5) PERSEFAHAMAN
perlu ada bagi mengelakkan sebarang pergaduhan

6) PERGAULAN
pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7) PERCUTIAN
di mana kita perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangan di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin.

8) PERMOHONAN
doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.

Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama bagi mengurangkan panas baran suami.
Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah.
Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggung jawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong.

"Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai-berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggung jawab terhadap keluarga," katanya.

"sampaikanlah pesanan yang bermanfaat walaupun 1 ayat"

Naz : Sayangilah pasangan anda... :)

14 comments:

hysMan.. said...

Waalaweiiiii..
heheee..
Naz,baguih n3 ni..
interesting gwa..
kehkehkeh..
insyaAllah..hope 1 ari nnt dpt ler..
:)

Naz said...

Man..
baca dan simpan dalam otak. berguna di masa2 yg akan dtg.
1 hari lu akan dpt, insyaallah..
:)

panggil aku sheh said...

haha..InsyaAllah..
akan dibuat bile da kawen nt.

hysMan.. said...

Dengan Izin Allah..
sama2 kita masok info ni dlm kpala..
hang pon tak terkecuali jugak bro..
ingat 8P bukan '8 is 3' wokeyy..
:)
Sheh tak kawen lg ke??
oppsstt,meleset jangkaanku..
:p

Naz said...

Sheh..
bila nak kawen? jng lupa hapdet dlm blog taw..

Naz said...

Man..
sama2lah kiter jadikan info ni sebagai tips.

naper? jeng3x

hysMan.. said...

aku teringat ustazah noor bahyah penah sebut jugak 8P nih..romantik siot die dgn husband die..hehee..

takde pape..
:)

Naz said...

tu la.. romantik sungguh depa berdua... kena ikut tips 8p tu time kawen nanti bro...

hysMan.. said...

insyaAllah..
tp hang pon sama..
peace!!!
hehee..

Naz said...

aku?? huhuhu... :p

hysMan.. said...

iye ar..
klu hang dgn wife hang tak amalkn 8P nih,susah ler nnt bro.beter kita buat slow2 utk mase depan kita sendirik jugak..
hehe

Naz said...

aku rasa bukan setakat 8P saja. bnyk lg tips yg power2 kita boleh amalkan. dlm email aku bnyk, nnti2 aku hapdet...

hysMan.. said...

oraitt...
tak sabonye akuuuuu...
cepat Naz....
sonoknye..
:p

Naz said...

TUNGGU !!!!! akan aku slotkan dr masa ke masa..